Mäta abs-sensorer

Allt om Fords modeller Escort, Orion, Scorpio och Sierra.
Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Mäta abs-sensorer

Inlägg av mikko »

Hej
Någon med erfarenhet som vet vilka värden det ska vara på abs-sensorena på scorpio 98? har kollat på den engelska sidan, men inte hittat värden eller mätmetod.Tänkte börja med att mäta dem för att sedan gå vidare med koll utav abs-ringarna.Å i sista skedet byta enheten i motorututrymmet.Tycker den borde vara hel i och med att abs-en funkar när abs och tcs lampan är släckt...
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
Papillon
Legend
Inlägg: 2954
Blev medlem: tor aug 07, 2003 3:11 pm
Namn: Johan
Kör: Audi A4 Ts -07
Ort: Malmö
Kontakt:

Inlägg av Papillon »

jag har mätt ohm i kontakterna till givarna samtidigt som man snurrar hjulet, då ska värdet hoppa rundor. händer det ingetting eller om värdet är konstant är givaren kass, kransen ska givetvis kollas så den är ren från skit också. inte gjort detta på scorpio men principen bör väl vara densamma på alla.
//Johan

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Läste lite mer och hittade att man kan mäta sensorerna.Antar att det blir ohm mätning, och man ska ha ett fast värde.För blir det oändligt värde så är det väl avbrott i sensorn.Fast ät det rätt ochmvärden, så bör ju abs ringen vara trasig, och på så sätt påverkar så att abs och tcs lampan lyser,,,,
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Ok... det ska jag prova.Tackar så länge :)
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Höger bak hade ett ohmvärde på 2700, och pendlade ca 200 varv neråt när man snurrade på hjulet.Vänster bak hade ett värde på 1100 ohm, och pendlade ner till ca 800-900 ohm när man snurrade på hkuet.På min andra scorpio så hade båda sensorena bak ett värde på 1100 ohm.Så jag flyttade över den högra sensorn till den som jag håller på med.Men abs och tcs lampan slocknade inte.
Själva abs enheten i motorutrymmet, kan den påverka så att systemet "glappar" ??
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Årets roligaste tråd då :)
Jag har rensat ringarna vid varje hjul. Alla mäter ca 1100 ohm och pendlar 100-200 upp/ner när man snurrar på hjulen. Alla relän i båda boxarna har jag lyft upp å blåst rent och sedan sprayat med kontaktspray. Kontaktenheten på abs-modulen hat jag gjort detsamma med. Abs-enheten har jag haft vid sidan om och lagt på plusmatning på och den snurrar. Ringde nå företag uppåt i landet och rådfrågade hur man skulle provköra denna pump. Så den verkar ju fungera den med. Men ABS- och TCS lampan lyser så fint ändå !!!! .... är själva sensorerna jordade i samband med bulten som man drar åt dem med ? för de bakre har spruckit vid infästningen och där är det ju en metallhylsa i plasten.. ??

Någon som vet ?? Vill åka FinScorpa :) :)
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Är det någon som har kunnat återställa abs modulen ? ungefär som att släcka en felkod i övrigt. Går det att göra på dessa eller är det felaktig tanke ??
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Om jag tar bort multikontakten som sitter till ABS modulen så släcks TCS lampan men inte abs lampan. Som jag förstår det hela så är det så kallade självtestet som inte blir av som det är tänkt. För det ska ju göras så fort tändninge har blivit påslagen, för att sedan slockna när den har fått värden från sensorerna. Men jag funderar på varför inte ABS lampan slocknar när man tar bort kontaktstycket till modulen......
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Idag så kollades det felkoder, fast med mondeos "program". Scorpio fanns inte med i mekonomens felkodsläsare. Den angav båda bakre givarna även fast de ger samma ohmvärden när man mäter dem. Så då får man väl prova att byta dem. Problemet då är att Ford själva har dem på restnotering i tyskland. Så min fråga är om någon själ sitter på två nya sådana givare som jag kan få köpa. Ford tar 1100 kr / styck.
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
Papillon
Legend
Inlägg: 2954
Blev medlem: tor aug 07, 2003 3:11 pm
Namn: Johan
Kör: Audi A4 Ts -07
Ort: Malmö
Kontakt:

Inlägg av Papillon »

Du har inget kabelbrott från givarna till boxen?
//Johan

Användarvisningsbild
mikko
Veteran
Inlägg: 682
Blev medlem: ons maj 11, 2005 4:04 pm
Namn: Mikko Martikainen
Kör: Scorpio -98, Sierra Cosworth-92, Capri -79
Ort: Ekolsund

Inlägg av mikko »

Jag har int kollat den vägen. Har bara andvänt mig av kontakstyckena som går ut till varje hjul. Är det den boxen som sitter under pumpenheten i motorutrymmet ? summrar man eller ohm mäter från kontakt till box då ?
Snabbast på pallbockarna de senaste 8 åren....
Kör sierra 4x4 -92 med en halv motor!"!"! den går skitfort!!!

Användarvisningsbild
Papillon
Legend
Inlägg: 2954
Blev medlem: tor aug 07, 2003 3:11 pm
Namn: Johan
Kör: Audi A4 Ts -07
Ort: Malmö
Kontakt:

Inlägg av Papillon »

Börja summra kablarna och e de hela kan du ohm mäta, de är kanske isf erroderade, kolla iaf så du får samma mätvärden vid boxen när hjulen snurrar. Jag har tyvärr ingen aning om vart boxen finns..
//Johan

Användarvisningsbild
Tranada
Nybörjare
Inlägg: 12
Blev medlem: fre sep 04, 2015 6:08 pm
Namn: Jari Kiprianoff
Kör: Granada 2.6, Focus,Scorpio Cosworth 24v Ghia,Mondeo Titanium.Ford Thunderbird
Ort: Partille
Medlemsnummer: 393

Likadant problem med min Scorpio Cosworth 24v 95:a

Inlägg av Tranada »

Hej Mikko.

Vad blev lösningen till slut?
Jag har nästan samma problem i min. Ibland så slocknar abs och antislir lampan men kommer snart tillbaka. Jag har kollat runt på flera forum och det verkar inte finnas så många lösningar. Kan ju bero på att det varierar kraftigt.
MVH:
Jari

Skriv svar