Ford Club Sweden

 

Gå tillbaka   Ford Club Sweden > Ford Club Sweden - Forum > C-MAX/Focus/Kuga

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-09-22, 21:15   #31
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Undrar om det kunde vara katalysatorn på min också som är problemet?
Blev det bättre efter Sebbe?

Har nu även satt i en ny termostat, (en orginal 82 graders) efter att ha rensat systemet med kylarrensningsmedel, kört 5 mil, och sen ny kylvätska. Problemet blev ännu värre !! Nu går den upp på rött även vid lugn körning, förut var det bara i uppförsbacke över 100km/h.
Så deprimerande, vad göra?
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-09-23, 15:52   #32
Peter H
Registered User
 
Medlemsdatum: dec 2006
Namn: Peter Hallgren
Från: Tierp
Kör: Ford C-Max Ghia -06 1,8 FFV, Micra 1,3 FFV -00 Miata MX5 -91 Kawasaki KLR 650 Tengai -91 Samtliga etanoldrivna.
Yrke: Bilmek sedan många år, chaufför, FN-tjänst mm
Inlägg: 6 157


Peter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av alla
Ja det är med ett fullt tänkbar möjlighet och har själv råkat ut för detta på några egna bilar där katalysatorns bikaka rasserat och delvis täppt till avgasflödet.
Har dock inte kört vidare längre med dessa men det är logist att man riktigt kan få högre motortemperaturer.

Men nu då, går motorn sådär helrisigt fortfarande där avgaserna med verka ha svårt att komm ut? Vidare med med fullgod cirkulation på kylvattnet bör med kylare med slangar vara rejält varma efter det att motorn nått drifts temperatur då termostaten ska öppnat.
__________________
www.etanolexperten.se
Peter H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-10-07, 14:13   #33
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Tycker den borde bli 'varm på riktigt' om det är stopp i katten. Blev alltså värre efter termostatbytet. Var ute och provåkte nyss med en fd. bilmekaniker, han går bet också.

När man kör så går tempmätarn upp på max, men inte när man står still och gasar, utan när man kör på normalt läge samt värre vid backar uppför, låter man den stå på tomgång så går det ner. Kollar man motorn när den är på max, så är slangen efter termostaten kall, alltså inte öppnad, alltså under 82 grader. och vattnet i expansionskärlet fes-ljummet, kanske 50 grader. med det bubblar lite vid toppen, så kanske varmt där!,
-kan det vara vattenpumpen som är trasig, eftersom det inte verkar cirkulera?
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-10-07, 17:25   #34
Peter H
Registered User
 
Medlemsdatum: dec 2006
Namn: Peter Hallgren
Från: Tierp
Kör: Ford C-Max Ghia -06 1,8 FFV, Micra 1,3 FFV -00 Miata MX5 -91 Kawasaki KLR 650 Tengai -91 Samtliga etanoldrivna.
Yrke: Bilmek sedan många år, chaufför, FN-tjänst mm
Inlägg: 6 157


Peter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av alla
Låter där som det är vattenpumpen som inte orkar cirkulera vattnet ordenkligt.

Detta fenomen brukar man med kunna känna då man förmodar att termostaten öppnat klämma åt övre kylslangen med handen.
Där man då bör kunna känna ett tryck som med frisk vattenpump byggs upp tills man åter igen släpper om slangen.
__________________
www.etanolexperten.se
Peter H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-10-07, 23:33   #35
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Tack Peter får bra råd
Det verkar tyvärr som om den nya termostaten inte öppnar, då det är kallt i slangen till kylaren, så det är svårt att känna där. - Undrar om det kan bli den effekten av detta fel??,
Men visst det verkar som det kan vara vattenpumpen, den har väl en livslängd den också... bilen gått 18800 mil, trodde bara att man skulle märka det på annat sätt om pumpen var trasig, som typ läcka vatten eller nåt.,
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-10-10, 22:11   #36
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Kör utan termostat nu, nu överhettar den inte iallafall. Funkar hur bra som helst... -är det vattenpumpen då som är felet tro?
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-04, 12:14   #37
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Nu vattenpump bytt, var inget fel på den, tillbaks på ruta 1.
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-04, 13:57   #38
Peter H
Registered User
 
Medlemsdatum: dec 2006
Namn: Peter Hallgren
Från: Tierp
Kör: Ford C-Max Ghia -06 1,8 FFV, Micra 1,3 FFV -00 Miata MX5 -91 Kawasaki KLR 650 Tengai -91 Samtliga etanoldrivna.
Yrke: Bilmek sedan många år, chaufför, FN-tjänst mm
Inlägg: 6 157


Peter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av alla
Med vattenpumpar är det vanligaste att dessa tätning ger upp som då börjar läcka kylvatten, medan i ovanligare fall havererar i pumpdelen som då ger klart sämre pumpverkan.

Men då motorn innan var driftsvarm var alltså övre kylslangen kall?
Vilket där klart tyder till en termostat som inte öppnar som sagt. Detta påvisar än mer att det nu fungerar med helt utan termostat.

Viktigt med att termostaten monteras åt rätt håll där i regel dess känselkropp ska stickas in mot motorn.
__________________
www.etanolexperten.se
Peter H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-04, 21:41   #39
o26.sebbe
Registered User
 
Medlemsdatum: jan 2010
Namn: Sebastian L
Från: Gävle
Kör: EVO 1
Inlägg: 38


o26.sebbe +10 Det börjar arta sig
Trodde att jag hade blivit av med problemet efter allt som varit.
Men här om dagen när jag låg och körde motorväg så såg jag
tempmätaren gå upp och vända en sväng på rött.

Så det verkar som att det aldrig vill ge sig.
o26.sebbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-08, 18:24   #40
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Jaha Sebbe, en till som inte lyckas lösa detta oerhört dryga problem..
Jag har bytt vattentempgivare, termostat, (som jag tror monterats rätt), och ny vattenpump..
Trots det så är det samma problem: kokar i toppen men ljummet i alla slangar och i expansionskärlet, ..tempmätarn går upp på max vid enkel körning.
Visst verkar ju funka att ta bort termostaten eller ev. borra ett hål i den så man kan köra, men man vill ju ändå veta vad som är felet.
Vore det en spricka i toppen borde väl nåt läcka mellan: olja, vatten eller kompression och det verkar det ju inte göra..
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-08, 18:43   #41
Peter H
Registered User
 
Medlemsdatum: dec 2006
Namn: Peter Hallgren
Från: Tierp
Kör: Ford C-Max Ghia -06 1,8 FFV, Micra 1,3 FFV -00 Miata MX5 -91 Kawasaki KLR 650 Tengai -91 Samtliga etanoldrivna.
Yrke: Bilmek sedan många år, chaufför, FN-tjänst mm
Inlägg: 6 157


Peter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av allaPeter H +1500 Omtyckt av alla
Jo som sagt en spricka i tex topplocket brukar med som sagt visa sig i form av vatten i oljan eller tvärtom.

Men fungerar det med demonterad termostat torde felet ändå ligga i defekt termostat, endera då felmonterad eller att den är defekt. Inte helt ovanligt även med ny sådan.
__________________
www.etanolexperten.se
Peter H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-10, 14:16   #42
dr_ragnar
Medlem
 
Medlemsdatum: jan 2006
Namn: Magnus L
Från: Hedemora
Kör: Ford Capri Zak-Special, Ford Focus ST Line Red/Black
Yrke: Teknisk konsult
Medlemsnummer: 255
Inlägg: 89


dr_ragnar +100 Börjar känna sig hemmadr_ragnar +100 Börjar känna sig hemma
Skicka ett meddelande via Skype™ till dr_ragnar
Tyvärr inte så enkelt som med termostaten.. Har den hos proffs nu.
Provats med 3 olika termostat, monterade rätt, nu senast med 74 graders termostat, problem kvarstår. Men visst, ändå konstigt att det funkar bra med att köra utan.

Måste vara nåt med nånogting som slitits ut nånstans, som ändrar cirkulationen eftersom den gått med denna konstruktion 18000 mil och sedan den var ny.
En variant förutom motorbyte, kan väl vara att borra ett litet hål i 74-termostaten, för att hitta en mellanlösning, för att kunna köra, eller sälja billigt..
dr_ragnar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-12, 14:37   #43
o26.sebbe
Registered User
 
Medlemsdatum: jan 2010
Namn: Sebastian L
Från: Gävle
Kör: EVO 1
Inlägg: 38


o26.sebbe +10 Det börjar arta sig
Nu har jag varit ute och testat när fenomenet uppkommer egentligen.
När man ligger och kör motorväg ett tag och släpper upp gasen helt för att motorbromsa samtidigt som man svänger av till avtagsfarten. Då går tempmätaren upp på rött någon sekund för att sedan gå ner på normal igen.
Testade massa på motorväg och kör så fort bilen går och sedan motorbromsa men inte då, utan när man svänger till lite mot avfartsfilen då endast nu när jag testade i alla fall. Fattar inte alls varför detta uppkommer.

Testade att känna lite på slangarna också. Den slagen som går ner under generatorn till termostaten, den slangen är knappt varm.
o26.sebbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-12, 20:00   #44
Svennas
Registered User
 
Medlemsdatum: dec 2007
Namn: Danne S
Från: Linköping
Kör: inte Ford just nu
Inlägg: 655

Validerad annonsör

Svennas +500 En bra kamratSvennas +500 En bra kamratSvennas +500 En bra kamratSvennas +500 En bra kamratSvennas +500 En bra kamratSvennas +500 En bra kamrat
Citat:
Ursprungligen postat av dr_ragnar Visa inlägg
Tyvärr inte så enkelt som med termostaten.. Har den hos proffs nu.
Provats med 3 olika termostat, monterade rätt, nu senast med 74 graders termostat, problem kvarstår. Men visst, ändå konstigt att det funkar bra med att köra utan.

Måste vara nåt med nånogting som slitits ut nånstans, som ändrar cirkulationen eftersom den gått med denna konstruktion 18000 mil och sedan den var ny.
En variant förutom motorbyte, kan väl vara att borra ett litet hål i 74-termostaten, för att hitta en mellanlösning, för att kunna köra, eller sälja billigt..
Har du monterat slangsatsen som nämns i servicebrevet?
Av alla Focus vi har haft inne så har åtgärderna i servicebrevet löst problemet till 100%....
Svennas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-11-12, 21:47   #45
o26.sebbe
Registered User
 
Medlemsdatum: jan 2010
Namn: Sebastian L
Från: Gävle
Kör: EVO 1
Inlägg: 38


o26.sebbe +10 Det börjar arta sig
Svennas-> Vad menar du? Hur kan man lösa problemet?
o26.sebbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson