Döda mätare!

Allt om Fords modeller Edge, Mondeo, Galaxy & S-Max.
malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Döda mätare!

Inlägg av malajo »

Helt plötsligt för några dagar sen så var temp/ tank/ varv och hastighets-mätare helt döda.
Varningslampor och färddator som sitter i och runt mätarna funkar som som ska.

En dag senare hoppade temp och tank-mätaren igång, och samtidigt så hoppade varv och hastighet upp en liten bit.
Men som 2 senare funkar inte även om dom rör sig lite grann.
Varv-mätaren är "fast" på 1100 varv, oberoende av varv på motorn alltså.
Hast-mätaren är fast på 10km/h.
När jag stänger av motorn hoppar alla mätare ner på "0"

Vad ska man misstänka?
Jord-fel?
Om det hade varit jorden, borde inte alla lamporna oxå strulat då?

Bilen är en S-Max 07

Bild

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

getsome
Legend
Inlägg: 1352
Blev medlem: mån jul 30, 2012 6:18 pm
Namn: Raffe Andersson
Kör: Mondeo 2.0 TDCi 2011 med Bluefin
Ort: Ljungbyhed

Inlägg av getsome »

Lödfel på kombiinstrumentet

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

getsome skrev:Lödfel på kombiinstrumentet
Vanligt?

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

getsome
Legend
Inlägg: 1352
Blev medlem: mån jul 30, 2012 6:18 pm
Namn: Raffe Andersson
Kör: Mondeo 2.0 TDCi 2011 med Bluefin
Ort: Ljungbyhed

Inlägg av getsome »

Beror nog på hur mycket skakiga vägar bilen rullat på.. vanligt tror jag inte det är men blyfritt lod har inte gjort att saker håller bättre direkt

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Så du anser att jag ska chansa på att byta ut det eller?


Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

Användarvisningsbild
granadadr
Legend
Inlägg: 5767
Blev medlem: ons okt 08, 2003 10:00 am
Namn: Jörgen A.
Kör: Granada, scorpio samt en del andra Fordar
Ort: Skellefteå

Inlägg av granadadr »

lär ju vara mätarhuset focus har också lite problem med dem

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Ok, byter man dom eller går det laga?

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

getsome
Legend
Inlägg: 1352
Blev medlem: mån jul 30, 2012 6:18 pm
Namn: Raffe Andersson
Kör: Mondeo 2.0 TDCi 2011 med Bluefin
Ort: Ljungbyhed

Inlägg av getsome »

Du kan inte bara byta mot ett annat, vissa delar av nyckelsystemet sitter i huset så det måste kodas. Plocka ut och skicka till någon som har utrustning för finlir av elektronik som kan gå genom kretskortet och fixa till det.

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Så klart

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

Ford4Life
Veteran
Inlägg: 503
Blev medlem: ons sep 23, 2009 5:24 pm
Namn: Rickard Å
Kör: Mondeo Mk4 Business Edition
Ort: Härnösand

Inlägg av Ford4Life »

Tja, "problemet" med att byta ut hela instrumenteringsklustret är ju att bilens milantal sparas där. Tar du en IPC från en bil med högre mil är du körd, har den lägre mil kan du justera det via Forscan.

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Nån som vet om det går att köra bilen när mätarhuset är bortplockat/urkopplat?

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

Användarvisningsbild
granadadr
Legend
Inlägg: 5767
Blev medlem: ons okt 08, 2003 10:00 am
Namn: Jörgen A.
Kör: Granada, scorpio samt en del andra Fordar
Ort: Skellefteå

Inlägg av granadadr »

nej den får ej laddning,, förövrigt ska det gå

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Vad jag har hittat på nätet så verkar det vara lödningarna till kontakten som brukar strula.
Så jag började plocka bort mätar-huset på min bil idag för att påbörja en omlödning.

När jag öppnat den är det ut som det har runnit något blöt runt just kontakt-lödningarna.

Nån jag har nån idé på vad som hänt?Bild

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

malajo
Erfaren
Inlägg: 97
Blev medlem: tis maj 01, 2018 11:29 pm
Namn: Magnus Johansson
Kör: Volvo V70
Ort: Halmstad

Inlägg av malajo »

Jag lödade om anslutningarna till kontakten och testade på bilen innan jag satte ihop allt och det verkar funka fint.
Men hur vet jag var mätarna ska peka på?
Med motorn igång och stilla stående borde hast peka på 0.
Men resten, pekar alla på lägsta värdet när motorn är avstängd?

Skickat från min ONEPLUS A6003 via Tapatalk

Ford4Life
Veteran
Inlägg: 503
Blev medlem: ons sep 23, 2009 5:24 pm
Namn: Rickard Å
Kör: Mondeo Mk4 Business Edition
Ort: Härnösand

Inlägg av Ford4Life »

Så här typ... https://www.youtube.com/watch?v=hUwb4iR_qfc

Men det är ju om det måste justeras.

Förövrigt verkar det vara relativt "vanligt" på Ford (Focus. Mondeo osv) att instrumenteringen lägger av efter några år.
Nu är vi 3 st inom loppet av några månader som råkat ut för detta, i mitt fall var det radion som några av er vet (den går via instrumenteringen).

Skriv svar