Köpguide Ford Ka Mk1 (1996-2008)

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 773
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Köpguide Ford Ka Mk1 (1996-2008)

Inlägg av FAQ »

Bild

Senast uppdaterad: 2014-11-30

Ford Ka introducerades den 11 september 1996 och var tänkt att locka bilköpare med dess låga pris och moderna utseende.

Arbetet med Ka:n leddes av Kevin O'Neill, "New Edge" designen stod Claude Lobo för, resultatet blev en bil som man tillverkade i nästan 1,5 miljoner exemplar i 12 år utan några större förändringar.

Första generationens Ka var Fords minsta personbil och finns bara i 3-dörrars utförande.
Bilen är baserad på Mk IV Fiestans bottenplatta och drivlina och därmed kunde man hålla nere utvecklingskostnaderna vilket resulterade i ett billigt försäljningspris.

Utrustningslistan var inte speciellt lång med dagens mått mätt, centrallås, elektriska fönsterhissar, ABS, luftkonditionering, kanvastak, elöppningsbar baklucka, eluppvärmd vindruta, lättmetallfälgar, elbackspeglar och läderklädsel var dock en del av det som kunde erbjudas. Krockkudde på förarplats var standard, som tillval kunde man även få det på passagerarplatsen.

I slutet av 1998 gjordes fästerna till stötdämparna om på bakaxeln, från gaffel till genomgående bussning så man får se till att få rätt typ om man behöver byta ut stötdämparna.

Stötfångarna lät man vara omålade för att vara billiga att byta ut vid eventuella skador, efter 1999 kunde man om man valde Collection paketet få de målade i bilens färg då bilköparna visat intresse för det.
Man fick nu även ett 3:e bromsljus i bakrutan på bakluckan, knappen till varningsblinkersen placerades om och hamnade nu vid rattaxelns övre kåpa istället för som tidigare bredvid stereon.

Framstolar med sidokrockkuddar och baksäte med justerbara nackstöd introducerades år 2000.
Man flyttade även spolarvätskemunstyckerna från ventilationsgallret vid vindrutetorkarna till motorhuven.

Under 2002 fick Ford Ka en ny 69hk stark 1,3l Duratec motor, Endure-E motorn på 59hk som man hade använt tidigare och som hade anor från 60-talet blev nu pensionerad.
Duratec motorn är bensinsnålare än den gamla Endura motorn, 5,9 mot 6,3l/100km.
Båda motorerna har kamkedja som ska hålla hela bilens livslängd.
Samtidigt gjorde man om instrumentgruppen för att få plats med en varvräknare, dock fick bara de med högre utrustningsnivå samt StreetKa och SportKa varvräknare medans de andra fick ett tomt fält med en Ka loga.

2003 kom det 2st stora nyheter, nämligen Ford StreetKa och Ford SportKa.
De fick en 93hk stark 1,6l Duratec motor och inredningen fick små uppdateringar för att kännas lite modernare, nya lite kantigare och bredare stötfångare utrustades de också med.
StreetKa:n, som såldes fram till 2006, var en 2-sittsig kabrioletversion av Ka:n och med hjälp av Kylie Minogue lanserades den på Paris Motor Show, den hade ett manuellt fällbart tygtak och en avtagbar hardtop fanns som tillval.
SportKa:n som delade karossen med den vanliga Ka:n fick bredare spårvidd, hårdare fjädring, bakvinge och 16” lättmetallsfälgar.

2005 fick Ka:n en mindre uppdatering av instrumentbrädan, den stramades upp lite och fick ett modernare och kantigare utseende och dessutom fick man nu även ett handskfack.

Väghållning lovordades för dess roliga och underhållande karaktär vid lansering av bilen och är med dagens mått fortfarande mycket bra.

Gick bland annat att få Ka:n i dessa färger:
Aubergine, Radient Red, Panther Black, Deep Navy, Diamond White, Zinc Yellow, Amparo Blue, Imperial Blue, Moondust Silver, Sea Grey, Tango Red och Mint Green.

Nästa generation Ka som släpptes 2009 var ett samarbete mellan Ford och Fiat, Fiat's småbilsversion kallades för Fiat 500.

Motortyper
Endura-E
4-cylindrar
1,3l Bensinmotor
Effekt: 60hk vid 5000v/min & 105Nm vid 2500v/min

Duratec
4-cylindrar
1,3l Bensinmotor
Effekt: 70hk vid 5500v/min & 106Nm vid 3000v/min

Duratec
4-cylindrar
1,6l Bensinmotor
Effekt: 94hk vid 5500v/min & 132Nm vid 4250v/min

Växellåda
5-växlad manuell låda

Vikt och mått
Tankrymd: 42l
Längd: 3620mm
Bredd: 1639mm (1827mm med backspeglar)
Hjulbas: 2446mm
Cd: 0,36
Höjd: 1485-1413mm
Vikt: 887-911kg

Prestanda
Topphastighet: 155km/h Endura-E, 167km/h Duratec, 173km/h StreetKa, 174km/h SportKa
0-100km/h: 14,7s Endura-E, 13,7s Duratec, 12,1s StreetKa, 10,7s SportKa

Vanliga fel
-Tidiga Endura-E motorer kan lida av att kamaxeln slits onormal fort, lyssna efter ett onormal högt tickande.
-Tändstiften kan rosta fast i topplocket, kontroll och rengöring av dem vid varje service interval löser problemet.
-Bakre hjullagren slits snabbt på de första årsmodellerna, lyssna efter ett malande missljud från bakvagnen.
-Knackar och slår det i framvagnen kan det vara glapp i länkarmarna fram.
-Dålig livslängd på avgassystemets bakre ljuddämpare.
-Läckande styrväxel kan förekomma.
-Felaktig ljusinställning och ljusbild på de främre strålkastarna är ett vanligt fel enligt Bilprovningen.
-Rost kan finnas utefter dörrarnas nederkanter, grussprut från däcken är orsaken. Brukar även rosta runt tanklocket, i nederkant på a-stolparna och innerskärmkanterna bak.

Bra att veta
På modeller med digital trippmätare kan man avläsa diverse information som km/h, bensinförbrukning, motorvarv, kylvätsketemperatur, batterispänning, mm.
För att få fram denna information i trippmätaren så håller man in nollställning knappen samtidigt som man startar motorn.

Koncept- och prototypbilar
1994 visades Ka:ns konceptbil på Geneva Motor Show för att kolla intresset för bilen hos allmänheten, både bilen och namnet visade sig vara en fullträff så man beslutade sig för att utveckla konceptet vidare.
ford_ka_concept.jpg
På Turin International Motorshow 1996 visade Ford konceptbilen Saetta, man hade tagit ut svängarna ordentligt designmässigt för att få allmänheten att vänja sig vid det nya designspråket ”New Edge” och Ka:n som introducerades senare det året.
Det var Ghia som hade tagit fram den 2-sitsiga öppna bilen vars design influerades av Ford GT90 konceptet, bottenplattan kom från Fiestan och den var framhjulsdriven med en 1,3l motor.
Bild

En liten Ka kombi visades på Turin International Motor Show 1998, den gjordes även den av Ghia i Italien och kallades för Turing Ka men kom aldrig att börjas produceras.
Man baserade bygget på en förlängd Ka, mycket delar från den vanliga Ka:n kunde användas bland annat större delen av taket och bakluckan.
Turin Ka kom utrustad med 17” OZ fälgar skodda med 215/40 däck, breddade stötfångare med ett centralt placerat avgasutblås bak, 4st separata stolar med en 1,7l motor med 125hk hämtad från Ford Puma. Bilen fick även skivbromsar runt om.
turing_ka.jpg
Essen Motor Show 1998 visade man upp Luigi Coliani:s tappning på Ford Ka, en aerodynamiskt omarbetad och allt annat än diskret. Intresset var stort och man producerade en begränsad upplaga på 200st bilar.
Bild

Ford gjorde även ett par elbilsprototyper år 2000, kallad e-Ka. Med hjälp av 3st litiumjon batteripack hade den en räckvidd på 150km, en elmotor på 88hk och 190Nm ser till att göra 0-100km/h på 12,7s och maxhastigheten är 130km/h.
De 3 batteripacken väger 280kg och man har bantat karossen på 40kg genom att bland annat ha tillverkat tak och motorhuv i aluminium.
e-ka.jpeg
Övrigt
Denna köpguide är långt ifrån komplett, vill du bidra med information? Kontakta gärna moderatorn för denna forumsdel med ditt bidrag.

Tags:

Låst