Några audiofiler på forumet?

En avdelning avsatt till Off Topic diskussioner och vardagliga frågor. Här kan du diskutera "allt mellan himmel & jord". Men var snäll och håll det på en rimlig nivå och inom Ford Club Swedens regler och ramar. PS. Poster i detta forum räknas ej. DS.
SK Racing

.

Inlägg av SK Racing »

.

Tags:

Focus RS
Legend
Inlägg: 10137
Blev medlem: ons sep 10, 2003 10:00 am
Namn: Per-Anders G
Kör: Ford
Ort: Karlstad
Medlemsnummer: 3

Been there, done that...

Inlägg av Focus RS »

Även om jag sedan länge suttit fast bland ettor och nollar så blir jag alldeles varm inombords då jag tänker på min gamla LINN Sondek LP12. Mmm... :)

Har genom året stångat mig blodig i allt för många heta diskussioner om CD versus LP, så det hoppar jag nu. ;) Men visst är det något speciellt med en sjyst pressad vinylskiva...

/Per-Anders.

Användarvisningsbild
Colding
Veteran
Inlägg: 531
Blev medlem: tis nov 16, 2010 12:47 pm
Namn: Rasmus Christensen
Kör: Golf GL mk1, BMW 2002 Touring
Ort: Drammen, Norge
Medlemsnummer: 245

Inlägg av Colding »

Är tyvärr uppväxt i mp3ns vidriga avskalade tondöva yra, men brukar mp3'or like nothing else hehe.. Är fruktansvärd insnöad på hiphop sen en tid tillbaka, och då talar vi inte kommersiellt radioskräp ala 50cent o liknande lallare.. Det sköna med hiphopen är att det faktiskt än idag släpps vinyler :) Sitter på ett fåtal svensk-släppta sådana, men önskar mer än gärna tillbaka vinylen för dess fylliga ljud och säregna känsla!
BMW 2002 Touring '72
VW Golf GLS '83

Användarvisningsbild
nexis
Veteran
Inlägg: 304
Blev medlem: fre dec 17, 2010 10:56 am
Namn: Ninni Strömberg
Kör: alldeles för fort
Ort: Falköping

Inlägg av nexis »

uppväxt med vinyl även om jag inte är så gammal men föräldrarna är lite svåra när det gäller att lotsa in ny teknik. Uppskattar det grymt men har inte tillgång till det så det blir i med kabeln från datorn antingen till bilstereon eller till förstärkaren i vardagsrummet.. Sedan är jag allätare på musik och det finns nog inte en enda genre som jag inte har favvolåtar inom...
Peugeot 205 Gti Dimma "Lillan"
Ford Focus "Cupen"

Det enda vi vet om livet är att ingen kommer ur det levande så vi kan lika gärna leva livet när vi ändå är här

Användarvisningsbild
root
Veteran
Inlägg: 689
Blev medlem: mån jan 12, 2009 10:26 pm
Namn: Ulf Skogström
Kör: Focus RS mk3 -16, Focus RS mk2 -09, Volvo 855 -94
Ort: Karlstad
Medlemsnummer: 21

Inlägg av root »

Plockade faktiskt fram min gamla skivspelare för några månader sen.
Den har stått gömd i en garderob under flera år men jag fick ett infall att
vara lite nostalgisk och lyssna på gamla godingar från vinylsamlingen.
Det gick inge vidare.
Om jag säger att gummiremmen som driver skivtallriken inte var så elastisk
som den varit en gång i tiden så ljuger jag iaf inte... :banghead:

/ulf

Användarvisningsbild
-FW-
Legend
Inlägg: 5506
Blev medlem: lör jul 26, 2003 10:00 am
Namn: Fredrik Wolf
Kör: Volvo V70
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 1
Kontakt:

Inlägg av -FW- »

Jag gillar vinyl, det är inte mycket som slår en ospelad vinylskiva på en grammofon med en bra pickup. Lyssnar dock väldigt sällan på det av praktiska skäl, blir mest mp3 och CD. Har trots min relativt låga ålder (30, *host*) lyssnat på mycket vinyl i mitt liv. :)

Användarvisningsbild
-FW-
Legend
Inlägg: 5506
Blev medlem: lör jul 26, 2003 10:00 am
Namn: Fredrik Wolf
Kör: Volvo V70
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 1
Kontakt:

Inlägg av -FW- »

När jag var på Harrods i London för tio år sedan så fanns det mycket vinyl men det var, som sagt, rätt länge sedan...

Hade en anläggning av märket Fisher som numera står hos min farmor men den var faktiskt helt okej när det gäller vinylprestanda. :)

Användarvisningsbild
-FW-
Legend
Inlägg: 5506
Blev medlem: lör jul 26, 2003 10:00 am
Namn: Fredrik Wolf
Kör: Volvo V70
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 1
Kontakt:

Inlägg av -FW- »

Det har jag inte tänkt på, men nu när du säger det så var det väldigt länge sen jag såg en stereomöbel värd namnet...

Användarvisningsbild
-FW-
Legend
Inlägg: 5506
Blev medlem: lör jul 26, 2003 10:00 am
Namn: Fredrik Wolf
Kör: Volvo V70
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 1
Kontakt:

Inlägg av -FW- »

Helt galet men så är det väl när tillgången tryter... Annars får man väl köra med 19"-rack och ha hyllplan i. Inte så snyggt men funktionellt! ;)

Användarvisningsbild
saabchef
Legend
Inlägg: 1165
Blev medlem: tor aug 07, 2003 7:24 pm
Namn: Pelle Svensson
Kör: Chippad Sierra 4X4
Ort: stockholm

Inlägg av saabchef »

Jag ansluter mig till skaran då jag gillar finlir, har iof inte några speciella prylar men gillar bra ljud. Håller på o bygger i sierran nu istället inget värsting men låter bra i mina öron :) det enda som räknas :D
NPC Crew

2016 201m@6,88s/160km/h 402m@10,79s/201km/h 60ft 1,51s
2017 en enda pissrepa med 201m@147 och 402@11.23 202, 60ft 1,55
2018 ingen växellåda :( 2019 201m@7,65/153km/h, 402m@11.55/205, 60ft 1,8

Användarvisningsbild
old school
Veteran
Inlägg: 899
Blev medlem: fre mar 18, 2005 9:15 pm
Namn: Kent Andersson
Kör: Cortina 2000 GT (banbil), Volvo XC70 II T6 Polestar, C30 T5, Cortina 2000 GT -72 (projekt)
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 117

Inlägg av old school »

SK Racing skrev:En annan sak som jag har märkt är att min databroder har ju hjälpt mig att föra över viss vinyl till datorn och sen har jag bränt den på cd, det märkliga är då att om jag jämför mina hembrända skivor så låter dom bättre än motsvarande köpt cd, hur i hela friden har det gått till???
Det kan kanske jag svara på. Var (är lite fortfarande) audiofil på 90-talet och hade dyrare högtalarkablar än den bil jag ägde :^o.
Anläggningen bestod i en Micro Seiki skivspelare, Bowers & Wilkins 801:or och resten Harman Kardon om jag inte minns fel. Jag lovar dig att det gick att höra skillnad på bra och dåligt inspelade skivor, CD och LP.
Och det är här jag kanske har svaret på din undran. Om vi helt bortser från MP3 och annan komprimerad, förstörd, musik. (i hemstereo alltså, annars är väl MP3 ok i en mobil o.dyl.) så är det faktiskt så att det finns, och har funnits länge, original-CD som är rena skräpinspelningar. Alltså CD som du köper i butik. Särskilt nyinspelningar av gamla artister. Dessa kan faktisk vara inspelade från ett gammalt band som i sin tur är inspelat från en ännu äldre LP. Allt som inte är inspelat direkt från mastern blir då sämre i alla steg. Detta gäller särskilt "Nice Price" varianter av fullt lagliga CD som säljs.
Någon större skillnad på rätt inspelade CD och LP anser jag att det inte finns, det är som du själv nämnde anläggningens förmåga att spela upp musiken som ofta är avgörande.

Testa själv genom att först spela en originalpressning av din favoritmusik, lyssna sedan på en efterinspelning från en CD som inte är gjord efter master, som natt och dag.

Det du kanske upplevde var att LP:n ni förde över från var från mastertape och din köpta CD en billig avspelning. Inte alls ovanligt, inte ens olagligt för skivbolag att "fuska" på detta sätt. Men om ni brände av i MP3 och det lät bättre, ja då har ni problem :p

Puh, lång utredning men om man hört hur det kan låta på riktigt blir mycket av dagens komprimerade inspelningar nästan som oljud och störande buller..

Läs vad jag menar här:
http://www.begagnadhifi.se/dynamiskt-ko ... aggningen/
Mix Megapol; radiohistoriens kräkmedel Nr:1

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3342
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Ah, detta ämne gillar jag som är gammal vinylgrävling i botten... :D

Borde ha hoppat på tråden från början, men det blir bara såååå mycket annat skrivande på arbetstid nu så... men iaf.

Det där med ljud och teknik är ju kul. Vinyl har ju blivit på gränsen till religion för en del "renläriga" audiofiler har jag märkt, men de flesta är nog antingen väldigt unga eller har dåligt ljudminne :D.

Jag minns sena sjuttitalet--början av åtti´ :wheelchai, då kryllade det av halvsunkiga billighetsutgåvor i vad som idag kallas "popup shops" på reklamarsvengelska (butiker som uppstår under några veckor i hopplösa affärslägen). På den tiden gjorde man bäst i att undvika USA-pressat som kunde komma från en matris som tjänstgjort några X hundratusen gånger eller så, ljudet från dem kan bäst jämföras med ett dåligt musikljudspår på YouTube eller liknande. Kanada var väl nr 2 i det avseendet och brukade ha hyfsad dynamik som regel, medan tyska pressningar var enligt rykte det bästa av europeisk standardnivå överlag. Snacket gick om japanska pressningar som något närmast överjordiskt i ljudkvalitet, eftersom de enligt rykte skrotade matriserna efter att ha tagit ut ett par tusen ex.

...Joo, de står kvar i sina backar i skamvrån, de där fladdriga USA-pressningarna (någon som minns de lövtunna av "rymdplasten" Audiophile 5000 som skulle revolutionera industrin?)... några japanska hade mitt skolåldersjag aldrig råd att beställa :p. Näe, inte lär de åka ut heller, bara för att det mesta är digitalt idag. Tusan, produktionen av nya vinylplattor har ju t o m ÖKAT i Europa de senaste åren, alltså nya skivor som även kommer ut på stor svart plast :D...

Sen sitter väl ljudupplevelsen mycket i tolkningen också, för snacka med riktiga gamlingar så hävdar de att vinylljudet är kallt och stumt motför en gammal stenkaka och jag kan bara erkänna att de har aningen rätt - kanske sitter en aning i de bredare spåren (finns inget värre än en extra tätpackad vinyl gjord för att rymma fler spår än möjligt - DET är dåligt ljud, mina herrar, jag lovar...) men den stora grejen är rörförstärkaren i de gamla 78-varvsspelarna. En transistor stressas vid hög belastning och kan överhuvudtaget inte ge samma dynamik.

Om man sedan tycker att ljudet blir "naturligare" av en massa statiskt sprak och knaster från damm som oundvikligen letar sig ner i spåren på en vinyl motför de sporadiska knäpparna som kan uppstå i en skadad datafil är väl en smakfråga ;). Men visst är det omöjligt att släppa taget om vinylen för oss som vuxit upp med den och alla dess ritualer för igångsättning och parafernalia (antistatpistol, fiberborste, torkduk och den fräna doften av Discofluid för borttagning av fingeravtryck :rolleyes:). Ändå, visst är det bättre nu när man kan laborera med ljudet bäst man vill och även göra sina egna skivor (höll på häromdan med att optimera ljudet från ett par gamla TV-sända liveupptagningar med Blue For Two, börjar bli nässstttan nöjd snart... :cool:).
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
old school
Veteran
Inlägg: 899
Blev medlem: fre mar 18, 2005 9:15 pm
Namn: Kent Andersson
Kör: Cortina 2000 GT (banbil), Volvo XC70 II T6 Polestar, C30 T5, Cortina 2000 GT -72 (projekt)
Ort: Helsingborg
Medlemsnummer: 117

Inlägg av old school »

SK Racing,
Jag generaliserade kanske en aning. Håller med att det är kanon med ny teknik som kan rädda gammalt till det bättre, allt var ju inte bättre förr. (det tog emot att skriva det)

Som det ser ut börjar det röra sig rejält i vinylsvängen nu. MP3 generationen jagar vinyl som aldrig förr, antagligen för att det är coolt. Perfekt om fler får upp ögonen för denna bortglömda njutning...


Släggmek,

Du är ju riktigt skadad, förbi all räddning är jag beredd att hävda.
Själv är jag som sagt inte helt förlorad i vinyl, en bra produktion på CD kan låta magiskt med rätt grejer så att säga. Mina LP får också stanna kvar, dock har jag nyligen gjort en rensning bland skräpinspelningar. Dåligt ljud eller inspelningar är faktiskt svårt att uthärda, iaf i hemmet, då blir det soporna.

Och det går att spåna detta ämne i evighet men faktum kvarstår, en riktigt bra låt, i perfekt inspelning, på en bra anläggning är en tårdrypande upplevelse :av-26:
Mix Megapol; radiohistoriens kräkmedel Nr:1

Anglofilen
Veteran
Inlägg: 316
Blev medlem: tis jan 22, 2013 10:06 pm
Namn: Peter E
Kör: Volvo 300, Ford Cortina mk3 & mk5 plus en Triumph Daytona 1200
Ort: Sundbyberg

Inlägg av Anglofilen »

Kul att det finns fler som uppskattar RIKTIGT örongodis, själv kör jag mina vinyler på en gammal svensk klenod - Unamco T1.
Sansui definition series och Teacmojänger av det grövre slaget är naturligtvis
ett trevligt inslag i ljudvärlden.
Visst kan det tyckas vara jobbigt att spela in i realtid men lånad vinyl och gamla Eldorado med K. Alinge ska avnjutas medan man ser tiotumsspolarna snurra och vu-mätarna lever sitt eget liv.
Vissa saker var onekligen bättre förr, eller hur :cool:?
FHM, Ford-Hälso-Myndigheten föreskriver
full fart i VIP flexi-fulen, funkar bäst med trä, kol och gummi... :revs:

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3342
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Åhmenvaffan...;):D Här sitter jag och sniffar runt bland bootleg-sajter (stövelskaft alltså, har ju inget alls med olaga musik att göra, nejnejnej :rolleyes: fast nu lät det ju ännu skummare :p) och ni rackare blåser liv i en tråd ingen av oss lyft på två år... japp, OldSchool var helt rätt ute här ovan den gången :laughing: men det känns gott att veta att man inte är ensam i ljudträsket m m :D. Jag menar - gamla Eldorado på rullband? Imponerande, och nu är jag allvarlig för ett ögonblick :). En liten kulturbevarande insats där, frågan är om ens SR själva har det kvar. Mjo, jag har själv en del enkla mixkassetter med enstaka inslag och låtar (Adolphson-Falk´s specialskrivna låt "Sist i kön" kan man avlyssna på YouTube, men jag har den komplett med den förklarande introduktionen :D) sparade som jag är glad att ha bevarat. P3 var väl aldrig så bra som på 80-talet (sena 60-talets Kvällstoppen oräknat, tidiga starka popminnen där), vi snackar kvällstid främst då förstås även om just Alinge och Eldorado-gänget körde dubbla pass minns jag (det var väl start lördagar 11.00 respektive repris samma kväll 23.00 om jag minns rätt?). Av det relaterade "Hemma hos" som Alinge och Janne Forsell gjorde och även läckte ur på LP kan man höra några inslag vrålas i repris på YouTube förresten - sök upp "Jag har rätt och ni har fel!", så förbaskat hysteriskt rolig än idag :D. Tekniskt har jag fastnat i den tiden tror jag, CD-spelaren är det enda i racket av lite nyare datum. Fast kassettbandarna har sedan länge vandrat in från loppmarknader i en allt tätare ström och nu är det dags att jaga igen sedan capstan-motorn gav upp i den senaste (tur det inte var någon viktig kassett den nöp fast, puh).

Synd att de lådorna sällan om nånsin var av lika hög teknisk tillförlitlighet som skivspelarna. Jag har fortfarande kvar min på den tiden nyköpta Pioneer PL-6 som dock väntar på en ny nål och en färsk drivrem (original lövtunt gummiband har sedan länge torkat sönder) och egentligen borde den ha en ny uppsättning av de smarta rörelsedämpande fötterna som en gång var helt suveräna men med tiden stelnat till hockeypuckar. Samma med den kvartsstyrda hastighetskontrollen som inte är lika stadig längre. Känns lite konstigt när förrgårdagens hi-tech börjar duka under för tidens gång. Saknar verkligen det perfekta ljudet den gav, fastän det inte var någon av tidens värstingar - den smarta konstruktionen gjorde att rumble och andra mekaniska störljud knappt hade en chans att fortplanta sig till nålen. Var detta möjligen den allra första spelaren med hyperlätt tonarm i kolfiber? Åtminstone den första till vettigt pris. Rak är den också, detta i en tid när någon ingenjör listat ut att svängda tonarmar hade en speciell inverkan på nålens spårning (nu har jag glömt hur) och plötsligt skulle alla olämpligt tunga metallarmar vara slalomböjda ett tag medan ljudfantaster argumenterade fram och tillbaka om för- kontra nackdelar med de två skolorna :).

Känns som jag måste ta mig tid under nån av storhelgerna och försöka koppla in systemet i någon gammal hårddisk, senast igår blev det tillskott av några gamla vinyler som inte omsläppts på CD. Jaa-a, en gång vinyljunkie alltid vinyljunkie :D men sen är det ju både en fråga om bekvämlighet, att inte vilja slita ut det svarta guldet och så har vi biten med att kunna trolla fram bra ljud även ur de där hopplöst skadade exemplaren av svårfunnet godis som enbart går att spela med förhöjt nåltryck som ändå drar med sig knaster och skrap. Om ni ev. inte upptäckt gratisprogrammet Audacity för ljudinspelning/redigering så gör det nu, hittas enklast på http://www.sourceforge.net. NCH Software är ett annat bra namn att hålla reda på för sånt. Deras program är shareware man kan tanka från företagshemsidan som löper på nån månads prövotid, men sedan kan de flesta köras vidare i nerklippt gratisversion med de viktigaste funktionerna i behåll. Bra grejor!
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Skriv svar