Anfäkta och anamma, vad sysslar Kulturhuset med?

En avdelning avsatt till Off Topic diskussioner och vardagliga frågor. Här kan du diskutera "allt mellan himmel & jord". Men var snäll och håll det på en rimlig nivå och inom Ford Club Swedens regler och ramar. PS. Poster i detta forum räknas ej. DS.
SK Racing

Inlägg av SK Racing »

.

Tags:

Användarvisningsbild
Keller
Legend
Inlägg: 8905
Blev medlem: tor aug 07, 2003 10:00 am
Namn: Simon Keller
Kör: Probe GT, Focus ST250, P100
Ort: Sjöbo
Medlemsnummer: 190
Kontakt:

Inlägg av Keller »

Det e för jävligt tycker jag!
E fan uppväxt med Tintin!
Det e ju som du skriver, dom klagar på att Hergé anser att Afrikaner är dumma osv.
Men dom säger INGET om att man gör nidbild av att alla på havet är alkisar osv.
/Keller

FORD CLUB SWEDEN – Ledamot och utställningsansvarig

Ford Focus ST250 -12 "eSTate"
Ford Probe 2,2 Turbo -92 "Hamster-Racing"
Ford P100 -90 "Pickis"

Användarvisningsbild
MDE6Y
Legend
Inlägg: 1059
Blev medlem: mån maj 29, 2006 10:00 am
Namn: Roger Gustavsson
Kör: Ka -02 VWtyp1 -90 Mexiko Körde: Escort mk2 kombi -76
Ort: Puerto Vallarta, Jal, Mexico
Kontakt:

Inlägg av MDE6Y »

Moralpanik. Inget att bry sig om. Vet du hur många snoppar arkeologerna som åkte till gamla Rom knackade bort från statyer för att överhuvudtaget kunna visa dem för den "moderna" människan? En hel jävla massa! Och det finns fortfarande hur många sexscener som helst överallt från antiken som ingen jävel vågar visa. Så Tintinhistorien är inget nytt. Vi tror vi är så jävla progressiva och moderna - vi är lika puckade som romarna - fast nu med smartphones.
A guy came up to me at the gym and asked me what event I was training so hard for. Life, motherfucker.

HardCore, HighQuality, TopStyle Leather Jackets and Accessories Sand&Salt

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3327
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Bra passníng :laughing:, Roger. Det är ju samma sak med väggmålningarna i Pyramiderna, förresten :p. Inget nytt under solen, men vi (en del) tycker ju vi är så moderna och toleranta ända tills det flyttar in några ensamkommande flyktingbarn i hyreshusen intill villorna och plötsligt börjar det mumlas i villaföreningen om prisläget... typ så.

Ja, nu har ju denne Behrang Miri gått ut och gjort avbön i media och förklarat att han nog tog i lite för mycket och det blev lite fel och han blev misstolkad eller hur det nu var och nu ska visst genomgången/utrensningen ske med mera kallt huvud (det var förresten aldrig aktuellt att ta bort Tintin-albumen även från vuxenavdelningen). Men diskussionen lär säkert fortsätta.

Egentligen borde man ju bara lägga kvällsdraken i pappersinsamlingen när kaffet är urdrucket och glömma Veckans Mediabubbla som vanligt, men som Mats skriver så förtjänar det en seriös debatt utifrån bägge vinklar, så jag provar att kasta lite popcorn från läktaren ;).

Solklart att Hergé förmedlade en kolonialt nedlåtande syn på kongoleserna, helt i dåtidens anda och det var absolut inte bättre i Sverige om nån trodde det, men han bad i efterskott offentligt om ursäkt för sitt alster. Å andra sidan så är som sagt Tintin-serien överlag proppfull av nidbilder även om få karaktärer tillhör utsatta minoriteter i dagens samhälle (eller jag vet inte... numera är det ju överhuvudtaget inte tillåtet att sticka upp eller sticka ut om man inte tillhör någon politiskt sanktionerad samhällsgrupp tycker jag som alltid klavertrampar :rolleyes:).

Men det kokar väl ner till yttrandefrihet kontra vad som kan anses kränkande och det vore nog bra att få fram någon sorts hyfsat klar gräns. Får de äldre barnen skratta åt den fräckkäftade kocken "The Chef" i South Park på TV trots att han är en total stereotyp (vars originalröst dubbades av afroamerikanen och soulmusikikonen Isaac Hayes, R.I.P.) eller borde den bannas från att repriseras? Bara som ett exempel. Själv hör jag till de som tycker att allt bör vara tillgängligt i tryck så länge det inte faller under olaga våldsskildring etc., inte minst finns ändå all tokig skit någon kan önska sig lättillgängligt på Internet ändå (...en gång fann jag ett kopplingsschema till en atombomb :Odd: när jag sökte "wiring diagrams", bara som exempel). Jag fattar omöjligt varför i detta fall alla Tintin-album skulle ut, i de flesta är ju tonen klart humanistisk och Tintin-karaktären själv kan ju knappast anses som medvetet rasistisk om än kanske onödigt naiv och okritisk ibland i en del situationer. Jag tycker att Hergé oftare förmedlade ett exotiserande synsätt (= inverterad rasism av den välmenande liberala sorten) som man emellanåt möter hos världsresenärer som tycker fattigdom är pittoreskt och naturligt i andra världsdelar och förväntar sig folk ska stanna i för att inte förlora sin genuina livsstil genom att skaffa mobiltelefon osv. Skulle man bannlysa Tintin-serierna bara för det låg nog en bra del av Sveriges kulturelitister rätt illa till, tror jag... :rolleyes:

Det vore bättre i så fall att (om nödvändigt...) placera de misshagliga albumen (har för mig att både "Tintin i Amerika" och "Krabban med guldklorna" också brukar anklagas för smygrasism när frågan är på bordet) tillsammans med annan litteratur som nu hamnar på Kulturhusets svarta lista i ett "Giftskåp" som bara ges tillgång till för tillfällen när samhälle och yttrandefrihet ska analyseras och diskuteras.

Att helt rensa bort materialet och låtsas vackert väder syns för mig som snudd på historierevisionism, sån´t har vi haft nog av här i landet Lagom, det numera förträffligt vidsynta och frisinnade ;) som för mindre än ett sekel sedan klassade sina egna invånare efter skallens omkrets. Nu verkar det i stället gå mot en ny tystnadens kultur där alla motsättningar, om så bara konfliktungar, ska täckas över om de inte kan överbryggas. Oroande tycker jag och associerar till dystopin i boken och filmen "A Clockwork Orange" där hjärntvätt var metoden för att styra samhället i önskad välordnad riktning. "Alla får tycka vad de vill, bara de tycker rätt", ungefär. Är trivselfascism i längden mindre farlig än den hårda varianten, funderar jag...?
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Järnkaminen
Legend
Inlägg: 7307
Blev medlem: mån jul 11, 2005 10:00 am
Namn: Johan Mejenqvist
Kör: Fiesta ST180 & Mondeo MK V.
Ort: Gnosjö
Medlemsnummer: 295

Inlägg av Järnkaminen »

MDE6Y skrev: Vi tror vi är så jävla progressiva och moderna - vi är lika puckade som romarna - fast nu med smartphones.
Det var något av det bästa jag läste på länge :D.
FORD CLUB SWEDEN – Vice Ordförande - sponsoransvarig - Forumsansvarig.
Problem med ditt forumskonto eller nån tråd? Kontakta mig!

Fiesta ST180

Användarvisningsbild
Chris1967
Erfaren
Inlägg: 93
Blev medlem: tis okt 04, 2011 1:49 am
Namn: Chris
Kör: Ford Mondeo ST220 EST
Ort: Kalmar

Inlägg av Chris1967 »

Tror det handlade om att de skulle flytta böckerna till en annan avdelning, inte ta bort dem ;)
Lita aldrig på en blå banan.
http://www.garaget.org/?car=269013

Skriv svar