Reflektion om samhället idag

En avdelning avsatt till Off Topic diskussioner och vardagliga frågor. Här kan du diskutera "allt mellan himmel & jord". Men var snäll och håll det på en rimlig nivå och inom Ford Club Swedens regler och ramar. PS. Poster i detta forum räknas ej. DS.
SK Racing

Inlägg av SK Racing »

http://www.aftonbladet.se/debatt/debatt ... 7712542.ab


Startsidan / Debatt / Debattämnen / Samhälle 2013-10-24

DEBATT Förra veckan publicerade Sydsvenskan krönikan ”En tyst katastrof” av Ann Heberlein. Journalister och engagerade personer har sökt den ”väninna” hon skriver om. Väninnan är jag. För att skydda mig valde Ann Heberlein att byta kön på mig i sin text. Här hamnar jag i ett vägskäl. Prata eller gömma mig. Jag bestämmer mig för att berätta.

Det texten handlar om delar jag med väldigt många just nu. I somras kapitulerade jag inför hela min situation: År av jakt på jobb, jakt på försenade och obetalda fakturor, löften om jobb som inte blir av, ett liv där alla uppdrag som kan tas, måste tas, samtidigt som nästa jobb måste jagas. Det är vanligt för oss som står utanför fastanställningssamhället.Det var inte insikten om det ohållbara i det här som tvingade fram kapitulationen. Det var kroppen. Värken i leder, diabetes, min tinnitus som tjutit i 35 år utan att störa dånar nu och en knöl som sitter mellan kotorna i ländryggen värker mer för varje vecka. Den måste och ska opereras bort för att värken ska försvinna.

Jag är 49 år och har arbetat sen jag var tretton – med radio, musik, skrivit böcker, som speakerröst, producerat videoklipp. Jag har varit tidningsbud på natten och flyttat likkistor på krematoriet. Alltid försörjt mig och mina barn. Aldrig att jag inte klarar av att arbeta längre.

Sjukskrivningen är inget problem, och neurokirurgen anser att operation är det enda som kan stoppa smärtan. Men sjukpenningsreglerna gör att jag inte kommer att få ersättning till en början, och knappt något sen heller.

Jag hör av mig till socialtjänsten och kommer fram till en kvinna som visar förståelse:

”Hur klarar du hyran, el, telefon?”

”Om jag får hjälp kan nog min mamma låna så länge. Men hon har inga pengar egentligen, hon är en ensam pensionär.”

Jag gråter i luren. Jag har aldrig gråtit så förr. Av alla nederlag i hela mitt liv är det här det största. En förstående person? Det kändes oväntat men bra. Jag gråter för att det är så jobbigt. För att jag är så lättad. Jag kommer att få hjälp.Jag får en kallelse till ett möte på soc. Med en annan social*sekreterare. Jag får en lista på intyg och papper som jag skulle lämna in. Hela mitt liv ska granskas.

I det ögonblicket upphör jag med ens att vara det jag har varit. Det finns ingen Bosse Löthén – radioprataren – musikern – författaren. Det finns ingenting av människan Bosse kvar. Mellan sjukhustider och ta hand om barnen och med konstant värk jagar jag mitt eget liv i papper. Mitt liv granskas, ner till minsta tuggummi. Jag låter det granskas. Jag gör vad de ber mig om, så långt jag kan. För jag behöver hjälp. Mitt kontoutdrag har inga system*bolagsinköp eller cigaretter. Jag dricker inte. Men kinabuffén på min dotters nioårsdag ser ju inte bra ut. Jag får skämmas för att jag vill göra något som inte är särskilt dyrt när min dotter fyller år.Efter den obehagliga processen är det tyst i dagar. Jag mejlar. Socialsekreteraren svarar att hon inte är klar med ärendet ännu. När det ringer är det middagsdags. Utredaren hör barnen i bakgrunden. ”Ringer jag olämpligt?” ”Nej, jag kan gå till ett annat rum.” Självklart vill jag veta hur det kommer att bli.

Socialsekreteraren upplyser mig om att jag ligger över normen för att vara berättigad hjälp. För att min mamma lånat mig pengar: Det räknas som inkomst. Pengarna på nio- och femåringarnas konton räknas som mina. Det har deras mormor sparat åt dem. Deras konton har jag varit tvungen att godkänna eftersom jag har delad vårdnad.

Hur skulle det se ut om jag tog pengar som varken jag eller min släkt satt in på banken? Förväntas jag skapa konflikt i den bräcklighet som skilsmässobarn ändå lever i?

Min värld rämnar.

”Jag kan ju lika gärna hoppa ut genom fönstret här och nu”, säger jag. ”Mitt liv är ju omöjligt.”

”Hur du väljer att göra med ditt liv är inte mitt problem. Om du har psykiska problem tycker jag att du ska höra av dig till psyk*akuten.”

Jag blir arg. Hon slänger på. Jag tappade faktiskt all vilja till att leva i det ögonblicket: För att framtiden är omöjlig.Den natten sover jag inte. Självmordstankarna försvinner och vreden tar över. Det finns inget kvar att förlora. Jag känner mig som seriehjälten Daredevil när jag skriver det här. ”En människa utan hopp är en människa utan rädsla.”

Men jag har hopp. Jag önskar att alla andras berättelser kommer fram. Vi är många som hamnat utanför. Då kan bilden förändras.

Kanske politikerna inför valet ska köra med öppna kort. Trygghetssystem borde finnas för att hjälpa och inte jaga folk. Annars borde det vara bättre ekonomi att lägga ner verksamheten.

”Sverige – här får var och en klara sig själv” är ingen lätt slogan att vinna val på. Men den är ärlig.

Bosse Löthén.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

När staten knuffar över försörjningsansvaret på Kommunernas socialtjänst tjänar man en hacka, att dom i samma veva tar bort människors rätt att äga saker dom kanske slitit för hela, eller del av livet för att kunna köpa, bil, hus, båt osv, ja det skiter dom ju i.

För även sjuka och arbetslösa anser jag har rätt att äga kapitalvaror.

Tags:

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Ja, detta är ett mycket bra debattinlägg av Bosse Löthén, mycket modigt dessutom att träda fram med sin egen berättelse. Tyvärr är den och andra liknande ju bilder av bara toppen på ett isberg vållat av alla systemfelen i samhället vars ingenjörer tycker de byggt som världens bästa, jag hör själv nästan dagligdags liknande berättelser av folk jag kommer i kontakt med och det behövs inte mycket för att hamna på bar backe för den som snavar till och hamnar bara en aning utanför idealspåret i samhället. En längre tids sjukskrivning kan vara nog för att rasera ett helt liv, flera bekanta befinner sig i limbo eftersom sjukpension knappt finns på kartan längre som alternativ ens för de som knappt har några förutsättningar alls att sköta ett schemastyrt arbete. Undrar just hur det gynnar samhället att driva en dyr byråkrati med ständigt nya utredningar, men det skapar förstås sysselsättning för de som har sin utkomst inom det.

Verkar dessutom som att de styrande i systemet anser de ingenting har att lära av andra europeiska länder som har bättre fungerande arbetsmarknadspolitik (t ex Tyskland med sitt lärlingssystem för skolungdom, där företagen självmant bär stora delar av kostnaderna) eller bättre glesbygdspolitik (Norge, som ser ett återkopplande mervärde i att hela landet är befolkat och välfungerande).
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

SK Racing

Inlägg av SK Racing »

Jag sprang på en flyktigt bekant igår i handeln inför julen, vi småpratade lite i butiken och han hade mist sin färdtjänst, mannen sitter nämligen i rullstol, men klassas numer som gående och klarar sig utan färdtjänst, med motiveringen att bussarna numer är sänkbara vid hållplatserna och några fler A4 med kanslisvenska på...

Så mannen som förut HADE färdtjänst pga sitt handikapp har blivit frisk, inte undra på att sjukpensioneringar har upphört, då människorna i detta otroligt utvecklade land blir friska och mår så in i helvetes bra, då div småpåvar inom ofantliga sektorn bedriver healing och leker Gud, med helt otroliga resultat, tyvärr stannar dessa resultat i deras egna förträffliga fantasivärld, då han i rullstolen, fortfarande sitter i just sin rullstol...

Tack så mycket Sverige.

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Dammar av en gammal tråd för att posta en länk till en (onödigt) lååååång drapa http://www.filmsforaction.org/articles/ ... e-factory/ som belyser ett viktigt modernt samhällsproblem - idén om västvärlden kan blomstra igen genom att ersätta tillverkningsjobb med försäljarjobb och "effektivisera" dom genom en kontrollapparat mallad efter klassiska totalitära mönster men med högteknologiska hjälpmedel. Det slog totalt slint där i USA med följd att gamla industriorter blivit spökstäder utan att något nytt växt fram i stället och nu har man på många håll insett misstaget och börjat titta på att hämta hem produktionen (sen kan man alltid ifrågasätta om konsumtion är ett självändamål, en annan femma).

Mönstret är ju precis detsamma här, så undrar just hur långt det ska gå här innan man inser att vi kan inte gå runt bara på att kränga tjänster och kortlivad elektronik till varandra och låta administrationerna växa på bekostnad av driften inom allt. Iaf tänkvärt och oroande hur situationen hämmar utvecklingen genom inlåsningseffekterna som närmast lamslår folk (jag har sett en del av detta, det brukar sluta med att de som har bäst förutsättningar helt enkelt hoppar av och går vidare till andra friare verksamheter eller startar eget, de som inte brakar igenom av pressen och slås ut). Jag tycker det känns igen i det mesta som inte funkar numera, vare sig det gäller offentlig eller privat sektor.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Känns lite som en pingismatch då vi bara är två som skrivit i tråden hittills :D, men det är väl min tur igen då ;). Igår pratades det om att så många som var femte grundskoleelev kan vara "lämplig" för en bokstavsklassning enligt moderna bedömningsgrunder. Vi som hamnade i sökaren på min tid var väl färre än så och stack ändå ut ganska tydligt, men då befann sig ju hela samhället i en liberal fas medan det idag på alla vis syns ha vänt åter mot en auktoritär syn på individen trots allt snack om individualism. Det är väl där man finner mycket av orsaken till svårigheterna att få ut folk i arbete - ungefär som att folk numera ratar minsta äpple som har en skönhetsfläck så förväntas även personer vara perfekta i alla avseenden för att vara anställningsbara. Som någon skrev i en insändare i Aftonbladet för en tid sedan; faktiska kunskaper, erfarenhet och sunt förnuft blir bisaker av svagt intresse om det inte finns betyg och intyg att backa upp det med, fastän det på senare år avslöjats både läkare, ministrar och andra högt upp i samhällshierarkierna som själva förfalskat eller köpt sina fina papper på nätet samtidigt som det ständigt tycks dyka upp facit för nationella skolprov där, på nätet, tillgängligt för de som har råd.

Jag kommer att tänka på hur det i nåt material om arbetshinder AF har för utbildning av handledare vid arbetsmarknadsåtgärder stod att man bör först titta på de fungerande förutsättningar personer faktiskt har och försöka finna sysselsättning som matchar i stället för att titta på vad som fungerar sämre och lyfta fram problemen det ställer i vägen (för det som den som ska försöka hjälpa till att ordna fram något helst skulle vilja placera personen på, kan man ana, viktigare än vad personen själv kan vilja försöka med har iaf jag upplevt det som). Det finns nog mycket kvar att göra för att vända det perspektivet rätt, mera nu än för säg 20 år sedan.

Ur mediaflödet går förresten att plocka att vår självförsörjningsgrad för livsmedelsproduktion syns ha nått en ny bottennivå som fått MSB att uppmärksamma frågan. Tror fanken det, när småjordbruken tvingats lägga ner ända sen 70-talet i stordriftens namn (det sägs att nästan varje vecka stänger någon svensk mjölkbonde sin produktion), köpstäder breder ut sig över jordbruksmarken och vi betalar pengar till EU som i sin tur betalar ut stöd till jätteanläggningar på kontinenten. En fläskfilé för 50 spänn kilot ger billig guldkant på middagen men kostar förstås extra på något annat sätt och få vill väl göra avkall på sin bekvämlighet, men det borde inte vara omöjligt att återskapa arbetstillfällen utan att vrida klockan tillbaka till förindustriell tid. Mycket handlar förstås om att tänka i andra termer än rena siffror och fråga sig hur mycket som handlar om faktiska behov kontra lyxkonsumtion och hur mycket som egentligen handlar om att jobba mera för att behålla sin plats på statusstegen.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Mja, det ena behöver väl inte utesluta det andra om det räcker runt, men fokuset tycks lätt bli enögt i nåt slags inverterad kolonialanda där det och de som finns bakom ryggen totalt glöms bort när det blir mer spännande att spana bortom horisonten.

Man kanske skulle tipsa stafettdemonstranterna på nerläggningshotade Sollefteå Sjukhus här i krokarna om att försöka få sponsring för radioreklam så kanske de också får låna ett öra hos världsförbättrarna :rolleyes: - de har svårt att få komma till tals med de centrala makthavarna men ironiskt nog fick de nyligen besök från USA av en aktivist för allmän sjukvård på lika villkor för alla som tydligen via media fått nys på deras tankegångar om alternativa driftsformer på lokal bas för att rädda kvar verksamheterna och vill testa idéerna i sin på samma sätt åsidosatta hemtrakt där mönstret är liknande med en centraliserad samhällsapparat på reträtt. Det ger ett tänkvärt perspektiv på detta med global samverkan som något utöver att släppa en samvetslindrande slant i en bössa, digital eller fysisk.

Jag blir alltmer förbannad för varje händelse jag får höra återberättad om hur svårt sjuka eller blivande mammor emellanåt tvingas åka långa sträckor på undermåliga vägar ner till Sundsvall eller genom skogen till Örnsköldsvik, ibland sen vidare norrut till Umeå, p g a alla nerdragningar. Och uppenbart är det ungefär likt över stora delar av landet vilket ju t o m tagits upp på riks-TV, pådrivet av minst en bristfällig utredning med enda syfte att ta reda på vad som går att skära bort för att spara pengar på kulmen av en rykande högkonjunktur i landet som helhet.

Boende i ett kvarter med många gamla ser jag ambulansen dagligdags på tyst utryckning och ofta flera gånger på dygnet bara på de timmar jag råkar vara hemma vilket lämnar öppet för mörkertal i noteringen. Det är liksom ingen tvekan att de har i regel långa resor framför sig till specialistvården särskilt nu när avdelningar stängs över sommaren för att klara personalunderskottet som orsakats av osäkra framtidsutsikter. Törs man alls bli gammal i det här landet utanför storstadsregionerna, eller för den delen leva som barnfamilj i glesbygd? Frågorna blir viktigare för varje regionalt halvårsbokslut.

En stor del av problemet syns ligga hos politiker och byråkrater som i regel vägrar ens överväga möjligheten att andra länder lyckats bättre i en del avseenden trots frånvaron av Den Svenska Modellen (eller myten om den) och studera deras lösningar för att sedan kanske införa dom här hemma där det vi har inte längre fungerar. Nä, dags att kliva ner från ölbacken :wild::p, tack för ordet.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Ofattbart och skrämmande. Oavsett vilka indikationer som tycks ha funnits (enligt mediarapportering) på att det funnits en verklig våldsman i närheten och orsakat polisutryckningen så går det knappast att motivera rationellt att som det verkar tre poliser i tät följd avlossar omkring åtta skott mot en person som inte avlossat ett enda, även i en situation som bedöms hotfull. Dessutom var inte undersökningen av platsen efteråt tillräckligt grundlig utan fick göras om efter att en radioreporter hittat en missad tomhylsa och då på inte särskilt långt avstånd från offrets placering - nån 150-160 meter ca. Gjorde killen ett "utfall" genom att rikta leksakspistolen (som det tydligen inte gick att avgjort bedöma som sån) mot poliserna kan det ändå knappast någonsin motivera mer än en skadeskjutning mot mindre vitala kroppsdelar för att försätta ur stridbart skick. På den tiden man ännu gjorde lumpen var detta enkla förnuftsregler i dåtida bevaknings/vaktutbildning och jag tvivlar helt på att Polisen har lägre krav. Där ingick för övrigt att kunna prickskjuta med k-pist (de som använt en vet hur dåliga toleranserna är jämfört med andra skjutvapen) med bara kornsiktet på 200 meter, må vara i fullt dagsljus, för att alls komma ifråga för vakttjänst. Även om det rådde tidig gryning i Sthlm vid skjutningen ger det lite perspektiv tror jag.

Även om samhällsklimatet hårdnat betydligt på senare år så finns knappast några ursäkter för enskilda poliser att närma sig den amerikanska grundattityden av att "skjuta först och fråga sedan" utan att tänka efter hur man träffar. Det handlar visst om 6 personer skjutna till döds av polis enbart i år då vi har fem månader kvar och detta var ju inte första gången på senare år som svensk polis skjuter ihjäl en person med någon form av mentala funktionshinder eller mental sjukdomsbild. Situationen riskerar dessutom att eskalera när verkliga gärningsmän antagligen får en lägre tröskel för att skjuta mot poliser för att hellre förekomma än förekommas. Som du säger, man undrar ju över den här utvecklingen. Kommer dagen när någon överstressad konstapel på utryckning reflexmässigt drar iväg ett skott mot en unge, gömd bakom en skymmande häck eller dylikt, som kastar en smällare eller dylikt?

Jag minns en gång på besök i en sömnig hamnstad i Norge på 70-talet där ett par piketpoliser stannade till för att köpa fika och lugnt klev ur sin buss med k-pistar på axlarna. Det ingår som standardutrustning men tas bara fram efter beslut av gruppchefen. Bör man undra över om de har någon sorts specialistträning i Norge som gör att de klarar av att undvika avlossa dom? Något annat som bubblar upp är hur en f d finsk kriminell jag jobbade med ett tag sa att det var mycket riskablare att jävlas med polisen därborta. Undrar just om pendeln svängt, ett som tycks säkert är att funderingarna på att sänka inträdeskraven till polisyrket måste vara en mycket dålig idé, däremot har nog de rätt som förordrar skärpta krav på utbildningen.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Granworth
Veteran
Inlägg: 193
Blev medlem: tor aug 25, 2011 5:43 pm
Namn: Kristian
Kör: " goa " bilar 89 740 GL ... 56 000 mil " Still going strong " , scorpio 94 .
Ort: Trelleborg

Inlägg av Granworth »

Hej...........

måste bara samla mig efter en jobbresa utomlands,,,,,,

detta var oxå på tapeten i vissa utländska medier ,,,,

först och främst så går såklart mina tankar till den drabbade familjen ,,,

kommer att följa detta och tänker återkomma när mer " RIKTIGA " fakta finns,,,,

.... meeen faen vart är vårt samhälle på väg...

en tanke bara sådär...

// MVH
.....Vad hjälper 500 Hästar under huven... , ... När det sitter en förståndslös bakom ratten...:rolleyes2
FORD .. First On Race Day... Le Mans 24H 2016 , Daytona 24H 2018 :racesmile

Användarvisningsbild
Granworth
Veteran
Inlägg: 193
Blev medlem: tor aug 25, 2011 5:43 pm
Namn: Kristian
Kör: " goa " bilar 89 740 GL ... 56 000 mil " Still going strong " , scorpio 94 .
Ort: Trelleborg

Inlägg av Granworth »

Ja haj o tjena..

att båda grabbarna hette/heter Eric .... ett verkligt tillfälle ... eller....

har försökt att få tag på mer info ang Eric den äldre .... men verkar som alla lagt locket på dvs media och då såklart även staten och polismyndigheterna...'
hoppas att man är och blir " transparant " ( som nu är det nya ) i detta och att vi verkligen får ta del av fakta i denna / dessa tragiska händelser...

att man idag skulle leka cåååwbooöjj o indianer kan man ju bara totalt utesluta... ( korkpistoler / gevär )... jaaa made in KINA

att man sedan kan via " WWW . internet . AB " både kan köpa vapen och även då tillverka dessa själva via byggbeskrivningar som finns hos ovanstående ,,,, ja det är fean konstigt....

MEN ... i detta får vi aldrig glömma människan som har tagit på sig att upprätthålla lag och ordning ,,, ( rätt ska vara rätt ) men tänker då även på dom stackarna som gör sitt jobb med att rädda liv och släcka bränder under sten och flask kastning ....


Ja " vart är vi på väg " .... lånat citat ...

// mvh
.....Vad hjälper 500 Hästar under huven... , ... När det sitter en förståndslös bakom ratten...:rolleyes2
FORD .. First On Race Day... Le Mans 24H 2016 , Daytona 24H 2018 :racesmile

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Man blir bara... så trött. Tankarna går till alla drabbade, jag har själv haft en del kontakt med den gruppen funktionshindrade i jobbet och kan omöjligt fatta HUR man kan uppleva dom som hotfulla, även om ingen regel saknar enstaka undantag och vem som helst av oss kan väl hetta till någon gång. Det räcker ändå inte till för mera än en förklaring av det avhandlade som visats i media på sistone, absolut inte tillräckligt för några bortförklaringar :mad: från utredare etc i syfte att kunna avskriva allting som tjänstefel.

Med all respekt för blåljuspersonalen som yrkesgrupp, alla de som får utstå mycket skit och faror för att utföra sina jobb till stor nytta för hela vårt samhälle, så verkar en och annan som klappar igenom under stressen (eller vad det är) kunna få bete sig obegripligt aggressivt utan att det får någon påverkan på rutiner eller gränsdragning för vad som är acceptabelt när inte det egna sunda förnuftet orkar eller hinner göra bedömningen. Vi hade lokalt några poliser i distriktet som hade dåligt inflytande på varandra och närapå orsakade olyckor ibland (som tur var gick det inte längre än till krockskadade polisbilar etc och några fall av våldsamma gripanden som ledde till kortare suspenderingar) och till slut ledde det till personalomflyttningar för att bryta mönstret, men märkligt hur mycket som krävs innan något görs från den högsta ledningen för att komma till rätta med det större mönstret likaväl som resursbristen och på annat håll de underliggande orsakerna till ökad kriminalitet osv som också triggar ökad våldsanvändning från enskilda poliser.

Med risk att förskjuta fokus ett ögonblick: Jag såg SVT Uppdrag Gransknings sommaruppföljning om Sjukhusockupationen i Sollefteå och slogs igen av hur ensidigt man pekade finger mot en del anonyma eller namngivna personer som överskridit vanliga gränser för hur man får attackera offentliga personer (politiker i detta fall) och närmast helt undvek maktspelet som orsakat hela karusellen. Det behövs inte att vara dystopisk för att dra linjer mellan punkterna som bildar större figurer av centraliseringskramande makthavare med beslutsångest som helst vill slippa röja upp i decenniers felaktiga nedskärningar (inklusive barn- och ungdomspsykiatrin trots ständigt ökat behov) och prioriteringar som kommer tillbaka som en bumerang de duckar för och hoppas den ska träffa någon annan i stället. Eller som de tänkt miljöräddande järnvägarna som fått rasa ihop av bristande underhåll, trots att som nån påpekade, det finns järnväg som fungerar både i Sibirien och Sahara men i tekniskt högutvecklade Sverige pajar den ständigt. Känns symboliskt.

Just ja, snart är det val också, men det blir väl bara som vanligt igen när löftena slutat hagla genom luften. Om de åtminstone kunde släppa prestigen och studera de bra lösningar som skapats i andra länder i stället för att ständigt iklädda skygglappar sätta näsan i vädret och förmana allmogen att de minsann som efterkrigstidens självutnämnda världsföredöme vet bättre :rolleyes: än alla andra och "kan själv" hellre än att erkänna misstag, be om ursäkt och säga att nu försöker vi få ordning på röran tillsammans innan det blir ännu värre. Se till allihopa att lägga en röst på det minst dåliga alternativet ni ser om inte annat, vi har åtminstone den rättigheten till skillnad mot en del sämre lottade länders folk.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1660
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: Ford / Mazda - Aggressive Ecodriving
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Mina tankar går "hur tänker man när man ger barn vapen?"
Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till: Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

Track-day: Ford Focus 2.0 Ghia -05 Sedan (DB3)
Vinterbil: Ford Focus 2.0 Ghia -05 5D (DA3)
Frugans: Ford Focus 1.0T -14 5D (DYB)
Sommarbil: Mazda MX-5 Club Sport -17 (ND)

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1660
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: Ford / Mazda - Aggressive Ecodriving
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Om vanligt folk håller sig borta från vapen (leksaks eller riktiga) kan polisen koncentrera sig på de med vapen...
Om vanligt folk håller sig till reglerna, t ex inte kör "plus moms" på vägarna, så kan polisen koncentrera sig på dom som bryter mot reglerna
Om vanligt folk tar med sitt skräp hem kan polisen koncentrera sig på dom som skräpar ner...

Ja, ni fattar...
Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till: Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

Track-day: Ford Focus 2.0 Ghia -05 Sedan (DB3)
Vinterbil: Ford Focus 2.0 Ghia -05 5D (DA3)
Frugans: Ford Focus 1.0T -14 5D (DYB)
Sommarbil: Mazda MX-5 Club Sport -17 (ND)

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3355
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Såklart, och om världen var perfekt behövdes inga poliser men nu var det två fall där några funktionshindrade smög ut från sina hem på tider som man tydligen inte ska vistas ute på enligt samhället (har vi nu fått undantagstillstånd infört på vissa platser vissa tider, som en del politiker lobbat för...?). Jag har redan börjat höra om oro hos andra med funktionshinder (och deras anhöriga) för att vistas ute under de mörka timmarna i världens självutnämnt mest välordnade och jämlika land. Snart blir man väl stoppad och visiterad för att vara lite halt som en annan (klassiskt teaterskurkattribut ju :D) och bär man en rullgardin insvept i en svart sopsäck under armen så smäller det väl direkt, om det här fortsätter... bara för säkerhets skull om det kan vara ett hemmagjort rörvapen, sådär. Men allvarligt nu. Tveklöst har pressen ökat enormt på polisen och säkert mår de inblandade väldigt dåligt men det är ändå bortom all rimlighet vad som inträffat.

Att sen folk borde ge fan i att kasta skräp överallt så att råttor frodas runt återvinningsstationer osv (eller rentav skapa sina egna små soptippar i skogsbryn och på andra skymda platser :mad:) och ge fan i att rejsa på gatorna, det kan jag fullt hålla med om. För nyare bilar vore det iofs fullt möjligt att bromsa maxhastigheten i särskilt känsliga zoner som runt dagis/skolor etc med transponders i styrsystemen (har diskuterats för lastbilar efter attacken i Sthlm), men då blir det väl en massa liv om integritetsintrång i stället. Klart, då har vi väl snart en situation med kriminella hackare som kapar signalen och förvandlar gatorna till GTA live med svenssons som ofrivilligt tvärnitar i korsningar och orsakar masskollisioner... Nå, huvudsaken man kan diskutera saker.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Skriv svar