Sida 1 av 1

Trafikdödade älgar?

Postat: ons maj 20, 2020 11:19 pm
av nyford
I går körde jag en liten resa hemåt, 20 km eller liknande. Helt plötsligt låg det en död älg i diket. ca 100 meter längre fram stog en av vägverkets bilar med blinkande saftblandare. Jag antog att dom hade något med älgen att göra, kanske just baxat ner den i diket eller så? Det var ingen blodfläck på vägen.
När jag kom närmare hemorten Stog det helt plötsligt en varningsskylt för Viltolycka i vägkanten. Jag saktade ner något för att eventuellt se en älg till i diket. Men det fanns ingen. Inte heller någon blodfläck. Efter någon kilometer kom jag ikapp en grävmaskin (gummihjulsdriven) med en grussläpkärra efter. I släpkärran låg en älg!
Två älgar i samma socken och tämligen samtidigt, dagtid, men inte riktigt i närheten av varandra. Det skiljer en handfull kilometer mellan platserna.
Vad händer med trafikdödade älgar? Man skall naturligtvis meddela Polisen och det hade man tydligen gjort i dessa fallen. Varningsskyltarna (en åt varje håll) var av den ihopfällbara typen som Polisen har. Och Vägverkets gubbar har naturligtvis varit i kontakt med Polisen. Eller tvärtom, Polisen med Vägverket. Om man vid älgjakt skjuter en älg så "sticker" man ju den för att tömma ut blodet ganska omgående. Nu såg jag inga blodpölar och det kan ju i och för sig ha varit i diket eller gruset utanför vägbanan. Om det bara blir hundmat av älgen kanske det inte är så noga, men om det är tänkt att någon människa skall äta upp älgköttet så är det väl helt andra bestämmelser?
Och jag tänker att risken för att gallan, levern eller mag-tarmkanalen kanske brister om man kör rakt på en älg? Sådant kött vill väl ingen äta? Mat till någon djurpark och köttätande djur där, kan man tänka. I mitt närområde finns det två djurparker, men där förevisas det bara levande älgar och dom äter ju inte upp varandra.
Som sagt, vad händer med trafikdödat storvilt?

Re: Trafikdödade älgar?

Postat: tor maj 21, 2020 4:24 am
av MalZon
Oftast är det markägarens ansvar att djuret blir omhändertaget. Brukar bli så att det finns ett jaktlag, eftersöksteam eller liknande som i slutändan tar hand om det. Vad de gör med djuret är upp till dem.
De tar troligtvis hand om oskadat kött, älg är ju fint kött. Det som "blir kvar" kan användas för att lägga ut för att dra till sig annat vilt tex. Även hört att man gräver ner det i marken, om det dock är lagligt eller rätt ska jag ha osagt dock.