Pressrelease: Allt fler bilförare väljer fordon med automatlåda

Allmänna diskussioner (ej teknik) om bilar, motorer och allt däromkring.
Användarvisningsbild
RickardEM
Legend
Inlägg: 5492
Blev medlem: lör aug 23, 2003 10:00 am
Namn: Rickard Ribbing
Kör: Ka -97, Transit -98 & 01, Kuga -12, Taunus -66, Fiesta -77 & 16, Granada -84, Escort -84
Ort: Gyttorp
Medlemsnummer: 56

Pressrelease: Allt fler bilförare väljer fordon med automatlåda

Inlägg av RickardEM »

Tekniken går framåt. :)
Allt fler bilförare väljer fordon med automatlåda
Allt fler förare väljer ett fordon med automatlåda enligt ny försäljningsdata från Ford.
Allt fler förare väljer ett fordon med automatlåda enligt ny försäljningsdata från Ford.
Enligt ny försäljningsdata från Ford väljer allt fler förare ett fordon med automatlåda. Under de tre senaste åren har Fords försäljning av bilar och transportbilar med automatlåda ökar rejält i Sverige från 49,8 procent år 2017 till 60,7 procent i januari 2020.

Ford har levererat automatlådor i nästan 70 år och om man blickar tillbaka till den banbrytande Ford-O-Matic-lådan som bara erbjöd tre framåtgående växlar har dagens sofistikerade teknik nått väldigt långt. Moderna automatlådor kommer med många fördelar, som minskat buller, mindre risk för åksjuka samt tekniker som underlättar körningen. Med FordPass-appen är det också möjligt för förare av vissa Ford-fordon med automatlådor att starta motorn på distans.

– En av många fördelar med automatlådor är att de gör det möjligt för förare att njuta av den senaste förarassistentekniken som gör allt från parkering till stopp-start-körning enklare och mer bekväm. Vi räknar med att se en ökning av den här trenden framöver eftersom allt fler kommer välja elektrifierade fordon i framtiden, där automatlåda är normen, säger Roelant de Waard, marknad- och försäljningschef på Ford Europa.

Ökade trend bland små och medelstora bilar samt transportbilar
Trenden drivs delvis av det ökande antalet förare som väljer små och medelstora bilar med automatlåda. Till exempel hade 58,5 procent av alla svenska Ford Focus som såldes i januari i år automatlåda jämfört med 20,8 procent 2017.

Ford ser samma trend gällande transportbilar med automatlåda. I januari 2020 var 58 procent av de sålda Transit-modellerna utrustade med automatväxlar jämfört med 32 procent av modellerna år 2017. Alla siffror gäller den svenska försäljningen.

Automatlådor och en elektrifierad framtid
Automatlådor pekar mot en alltmer elektrifierad framtid med bilar som inte kräver växling av förare, och utöver det introduktionen av den självkörande bilen. Den nya helt elektriska Mustang Mach-E kan köras med en pedal, eftersom den kraftåtervinnande bromsningen bromsar bilen tillräckligt mycket när föraren lättar på gaspedalen att bromspedalen sällan behövs.
\Rickard
FORD CLUB SWEDEN – Ordförande