Sida 1 av 1

Får inte tag på knutkors till min granada?

Postat: mån feb 01, 2010 6:42 pm
av furd
Hej har ett litet problem... jag får inte tag på knutkors till min granada, mekonomen och de vanliga reservdelshandlarna menar att det inte finns några kors till scorpio/granada i deras sortiment, bara endast driv knutar, min lokala ford verkstad säger att man måste köpa hela jävla kardanen som kostar multum och det är jag ju givetvis inte intresserad av:mad: så om någon vet om det finns någon annan bilmodell som har samma kors eller var man kan få tag på original så vore jag ytterst tacksam:p det börjar nämligen bli jobbigt med detta visspande:banghead: mvh Johan

Postat: mån feb 01, 2010 8:28 pm
av therealpinto
Det är ju nitade kors så det brukar vara svårt att hitta delar listade.

Mitt bästa tips är att försöka lirka ut korset och mäta dimensionerna, med största sannolikhet finns det något Volvo-kors som passar. Men Volvo har tre olika storlekar bara till 240...

/Gustaf

Postat: tis feb 02, 2010 11:24 am
av Cosworth 4x4
Hej Johan

Förr i tiden ( När jag jobbade på Ford ) skickade vi våra kardanstänger till ett företag som heter ( hette ?? Vet inte om dom finns kvar !! )
Nobtec i Norrköping , dom kunde renovera ( byta knutkors ) och balansera !!
Dom gjorde även om en del kardanstänger till några rallybilar i Ö-o trakten
( böt rör på några Esc. RS2000 som hade ryckutjämnare vulkat i röret , samt byggde om från "hardy-skivan" till vanligt knutkors ! )
Dom borde nog veta vad du behöver !

Sen har vi Uni-Cardan i Stockholm som också är rätt stora på detta !

// Micke

Postat: tis feb 02, 2010 3:43 pm
av Kindwall
Hej, jag bytte kors på min förra Granada lagerskoppens ytter diam. = 22mm och längden = 67mm


Se: http://www.oldcars.de/shop/index_en.htm ... ic&exact=1

Någon borde ju kunna skaka fram det du behöver

Mvh Pedro

Postat: tis feb 02, 2010 3:46 pm
av loop

Postat: tor feb 04, 2010 3:16 pm
av Släggmek
Jorå, det fanns åtminstone för några år sedan lösa kors att köpa till Granada ( Taunus mfl har samma). Minns inte fabrikat i ögonblicket men ska försöka minnas & hinna kolla det i "loggboken" för brux-taunusen, har nog art.nr. då oxå.

Hmm, nog vill jag minnas att det gick att beställa dom via just Mekonomen - det handlar kanske om att kundmottagaren ska ids söka i pärmarna, inte bara slå på reg.nr. i datorn... :p Men okay, kanske var det hos Autoexperten. Bägge firmorna brukar vara bra på gamla Ford-prylar bara det står nån erfaren bakom disken som kan konsten att söka manuellt.

Ford sålde bara kompletta mellanaxlar, lagermannen angav på fråga medan det lagerhölls att den måste balanseras komplett så därför inga lösa kors över disk...:Odd: Mest BS tycks det, jag bytte själv på klassiskt vedbodsvis utan hydraulpress; inpressning med träklubba och nåt halvhårt emellan som buffert (knacka försiktigt så inte nållagren skadas), noggrann kontrollmätning av inpressningen av smörjkopparna och låste med körnslag i yokets kanter. Inga vibrationer och inget har lossnat under åren som gått.

Postat: tor feb 04, 2010 4:28 pm
av loop
Jag köpte 2005 knutkors på Mekonomen i Mölndal. Jag uppgav måtten och de beställde.

Postat: tor feb 04, 2010 4:41 pm
av loop
Nu har jag googlat lite mer seriöst
http://www.snoy.fi/teollisuus/nivelakse ... it2003.pdf

Postat: sön feb 07, 2010 9:16 pm
av furd
Jag får tacka så hjärtligt för alla tips som kommit in, jag har nu fått tag i kors till granadan genom jönköpings motorrenovering, ha de fint alla!!

Postat: tor mar 18, 2010 5:06 pm
av Släggmek
Problemet löst, puh... en klassiker räddad från sommartorka i garaget ;).

Nå, eftersom jag sent omsider :^o fick upp en gammal ask ur en förrådslåda (slumpfynd!:D) så postar jag siffrorna om nån annan behöver - frågan är förstås om det fortfarande finns att nybeställa (köpt troligen 2005), men kan ju funka som referens om inget annat:

GKN U 176 (efter nummerändring - det stod 135 542 på annat ställe på asken)

Tillverkare: GKN Driveline (GKN, Hardy-Spicer, GWB, IC-UG, Löbro och Spidan ingår i varumärkesgruppen)

Mekonomen art.nr. 06-60007 KNUTKORS

Korset passar Taunus TC1-serie (1970-75) , Granada mk 1 mfl 70-80-tals Europa-Fordar och saknar låsclips (låses med körnslag i yokets kanter).

Kommer nån på fler matchningar, PM:a mig gärna.