Tips: Få bort mögel i inredningen

Allmänt bil FAQ
Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 801
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Tips: Få bort mögel i inredningen

Inlägg av FAQ »

Bilinredningen har en förmåga att mögla om bilen får stå ute några år, nedan finns lite tips på hur du får bort möglet.
Har du några fler tips som du skulle vilja dela med dig av? Skicka ett PM till moderatorn för denna forumsdel

Ozonmaskin
En ozonmaskin i kupén kan ta kol på mikrobosättarna och den lukt av undergång som brukar uppstå. Enligt reklamen klarar den att göra det annars rätt hopplösa arbetet med att döda svamppåväxt i textilernas fibrer och fungerar alldeles utmärkt när det gäller luktborttagningen.
Tänk då på att så höga halter av ozon är farligt att andas in och måste vädras ut noga efteråt, läs instruktionerna.

Ättika
Utspädd hushållsättika i duschflaska fungerar också alldeles utmärkt men möglet kan komma tillbaka över tid då om det trängt djupt in i dynor etc. Tänk på att det kan ta lång tid innan den sura lukten vädrats ut ur kupén. Eftersom det är en syralösning så befordrar det också rost på obehandlade/avskavda plåtytor. På känsliga material som t ex vinyl bör man dosera sparsamt och gärna testa att gnugga lite på en yta som inte syns utåt för att kolla att det inte tar skada, missfärgning är i alla fall inte ett känt fenomen då ättika tenderar fixera textilfärger.

Diskmedel
Diskmedel, typ YES , går bra att använda på skinn, tyg, bälten och annat.
Grov svamp , hett vatten och spruta lite YES direkt i svampen , gnugga och låt dra i ca 20 minuter, Sedan efterskölj med en blöt trasa.

OBS!
Tänk på att efter man har tvättat läderklädsel och det har fått torka så ska man naturligtvis gå på med nån form av skinnsmörj så att man inte torkar ut skinnet.

Åt andra hållet - tänk förebyggande: det kan räcka med bara att någon glad passagerare tillåts öppna en ölflaska/burk i bilen för att mögel ska flytta in diskret med pyset och invänta tillfälle att slå ut med full kraft när vädret blir gynnsamt. Glömda tomförpackningar är nästan en garanti... :unhappy:

Låst