Finns det solida ventiltryckare till Cosworth?

Användarvisningsbild
jonns
Veteran
Inlägg: 684
Blev medlem: lör feb 10, 2007 12:30 am
Namn: magnus jonsson
Kör: volvo,sierra cosworth,punto gt
Ort: fagersta
Medlemsnummer: 77

Finns det solida ventiltryckare till Cosworth?

Inlägg av jonns »

Finns det tryckare som inte är hydraliska till cossy, eller finns det tryckare från andra bilar som kan passa?

Trött på och byta tryckare, man byter och det tickar iaf 30 sec efter bytet. Ska riva toppen och köra runt oljepumpen så man får ut olja överallt så man ser om det kommer ut nån skit någonstans.

TG Racing
Legend
Inlägg: 1156
Blev medlem: mån aug 11, 2003 10:00 am
Namn: Tomas Gustavsson
Kör: Escort Cosworth T.35 -93 & Audi RS6 Avant
Ort: Gävle
Medlemsnummer: 12

Inlägg av TG Racing »

Hej !

16 x Solida tryckare kostar 4 500 kr och är mycket lättare än hydrauliska.

Solida lättviktslyftare finns till alla modeller på ventiler även till standard ventilerna. Dom schimsas lättast in med ett löst shims "lash cap" på ventilskaftet mot lyftaren som slipas till rätt tolerans, det går även att slipa på piggen i lyftaren eller på ventilskaftet tills rätt spel uppnås men det är svårare och kan kräva många lyftare extra innan rätt tolerans uppnås.

Solida lyftare kräver kamaxlar som är gjorda för det med lite annan utformning på ramperna jämfört med kamaxlar för hydrauliska lyftare.

Fördelarna med solida lyftare är lättare delar som rör sig kvickare och exaktare (ingen olja som flexar) vilket brukar ge bättre prestanda och mer varvvillighet. Du kan även få vassare kamaxlar till solida lyftare.

Nackdelarna är att det är dyrare, mycket mer jobb att shimsa in solida lyftare och att spelet måste kontrolleras tätt efter att det är nymonterat för det kan tighta till sig efter uppstart. När väl allt är perfekt brukar det ta några år innan man behöver shimsa om dom igen.


MVH Tomas
Ni hittar mig under samarbetspartners
TG Racing 070-563 7224

SK Racing

Inlägg av SK Racing »

min erfarenhet gällande hydraliska lyftare i allmänhet är att dom fungerar bra till std o till lite lagom trimmat, den största boven är oftast dålig service då det helt sonika kommer skräp(koks) i lyftaren.
Även oljan spelar roll, har varit med om lyftare som lever fan i nya bilar då nått miffo på "märkesverkstaden" hällt i en 0/30 syntetolja, fungera säkert bra i Sibirien men knappast en varm sommardag med husvangn.

Användarvisningsbild
mr Costin
Legend
Inlägg: 5377
Blev medlem: tor sep 04, 2003 10:00 am
Namn: Bror H
Kör: Mercedes Benz
Ort: Alingsås

Inlägg av mr Costin »

Varenda gång jag bytt på en YB och satt i NYA tryckare så har det varit knäpptyst från första sekunden.

Ang solida tryckare så finns det två vägar. Den ena som är billig och mindre bra är att steloperera ett par hydraliska. Det är billigt men det ger en mycket tung tryckare. Den andra lösningen är ventiler med längre skaft och en lätt och fin tryckare. Det är den bästa lösningen men också en dyr lösning då alla ventilerna måste bytas. Oavsett vilken lösning man väljer så måste man hålla koll på ventilspelen.

Jag vägde en oljefylld en gång och har för mig den vägde 38 gram, en mekanisk som man kör med länge ventiler vägde 18 gram. Det gör en del när man kör med vassa kammar och höga varvtal.
Transit TDi :turtle:
Lotus Cortina -65 :racesmile
Banbusbil YBW Cortina -65 :ring:
Svart flügel :jump:
Korvkioskracer Cortina GT -68 :revs:
IH B414 nu med 2 kedjor :icon23:
Hungrig Rottweiler :skull:
Blondin (inte jag) :image037:
Ford betyder First On Racing Day:cool:

Låst