En liten guide om pintons luftmängdmätare

Användarvisningsbild
Persson
Legend
Inlägg: 8455
Blev medlem: fre aug 08, 2003 10:00 am
Namn: Peter Persson
Kör: mest traktor
Ort: Nyland
Kontakt:

En liten guide om pintons luftmängdmätare

Inlägg av Persson »

Luftmängdmätaren
Bild

Luftmängdmätaren mäter mängden luft som passerar genom den med hjälp av ett spjäll:
Bild

Ju mera luft som motorn suger i sig ju mer öppnar sig spjället:
Bild

När spjället rör sig får styrboxen en signal om mängden luft genom en potentiometer som sitter inuti luftmängdmätaren, detta sker genom en 0,5-5volts signal. Så desto mer luft som passerar, ju mer öppnas spjället, som vrider potentiometern och högre spänning (volt) kommer till styrboxen.
Bild

Bild

Inuti luftmängdmätaren finns också en lufttemperaturgivare som mäter temperaturen på insugsluften, detta är ett vanligt termomotstånd, alltså ett motstånd som ändrar resistans beroende på om det blir varmt eller kallt.

Bild


Felsökning…

Vart jag än läser så står det att man ska OHM mäta mellan stiften to.m Ford gör det, jag tycker det funkar skitdåligt om jag ska vara ärlig, samma sak med trottelsensorn, man ska volt mäta om man ska få några vettiga siffror att gå efter.

Om vi tittar på mätarens kontakt som den sitter i bilen så är det fyra stift efter varandra och en tom plats längst till höger.
Bild

Det första stiftet är signal från lufttempgivaren. (brun/gul kabel)
Det andra stiftet är 0,5 – 5volt ut till styrboxen (brun/röd kabel)
Det tredje stiftet är 5volt in från styrboxen (brun/svart kabel)
Det fjärde stiftet är gemensam jord (brun kabel)

Lufttemperaturgivaren ska man ohm-mäta eftersom det är ett motstånd bara, det skickar ohm värden till styrboxen. Mät på stift ett och fyra, vid rums temperatur 20º ska det vara ca: 2,4 kohm, blås hårt och länge på givaren så ska värdet gå ner till ca: 2,1 kohm och tillsist ta fram hårtorken och kör en stund på givaren så sjunker värdet ner till ca: 1,1 kohm. OBS detta är vad jag kom fram till på två fungerande luftmängdmätare, så det är ungefärliga siffror, sunt förnuft gäller.

Själva luftmängmätarpotentiometern då, ska man göra det med mätaren lös alltså inomhus så måste man ha tillgång till 5volt från t ex ett dataaggregat eller vilken laddare/aggregat som helst som ger 5volt. Sen kopplar man bara plus till det tredje stiftet, minus till det fjärde och volt mätarens plus till stift två och minus till stift fyra. Tryck sen upp spjället sakta och då ska du se att voltmetern visar från 0,5volt och en jämn fin kurva till 5volt när spjället är helt öppet.

Vill du mäta med luftmängdmätaren på plats så skala/klipp upp höljet till kontakten en liten bit så du kommer åt kablarna, behöver inte vara i närheten av kontakten och kan även göras på styrboxen (stift 43). Det är kabeln som går till stift två du ska komma åt, den är brun/röd. Det lättaste här tycker jag är att trycka en nål genom kabeln och mäta på nålen. Så, mellan röd/brun och jord ska man volt-mäta, du måste ta bort luftfilterlocket som luftmängdmätaren sitter fast i för att komma åt att trycka på spjället, samma värden här: 0,5volt och en fin jämn kurva till 5 volt när spjället är helt öppet.

Vill du inte "skada" nån kabel så går det bra att mäta bak på styrboxen, stift 43 och nån lämplig jord i kupen (cigg tändaren tex) och sen ha nån som rör spjället åt dej under huven.

Användarvisningsbild
therealpinto
Legend
Inlägg: 10688
Blev medlem: sön jul 27, 2003 9:08 pm
Namn: Gustaf Ulander
Kör: Capri Turbo, Capri, Cortina, Kuga ST-Line, Mach-E LR AWD, Sierra 2.9, inte XR4x4 (snyft!)
Ort: Kåge, Norrland
Medlemsnummer: 37
Kontakt:

Inlägg av therealpinto »

Värdena på lufttempgivaren finns väl i felsökartråden i FAQ, så man kan ju dubbelkolla mot den. Eventuellt kan man lägga till en del om hur man kan använda mängdmätaren vid "fultrim":

Om man av någon anledning bytt till för stora spridare så kan man till viss del kompensera för detta på låglast genom att modifiera mängdmätaren. Det man gör är att man ökar fjäderspänningen genom att flytta "kugghjulet" på fjädern.

Innan man ändra ska man noga märka upp hur hjulet står från början. Det är lätt att skruva bort sig...

Genom att öka spänningen minskar man klaffens öppningsvinkel för en given luftmängd. Då "tror" boxen att motorn suger in mindre luft och minskar på soppan. Eftersom klaffen "bottnar" nånstans runt 65-85% last så kommer man ändå att få mer soppa på fullast tack vare de större spridarna. Dessutom blir en hårdare spänd klaff mindre känslig för pulser i insuget skapade av en vass kam.

Observera att detta är ett "fusktrim" som bara gör nytta om man har en trimmad motor (vassare kam, portad, större ventiler osv osv) som verkligen behöver mer soppa som större spridare kan ge. Det funkar inte så bra på Pinto med kat heller, det systemet är för adaptivt och kompenserar för ändringen efter en tid så ändringen "går tillbaka" så att säga. Har man överladdat sin Pinto (och suger genom mängdmätaren, förstås) kan detta också vara ett sätt att kräma ur lite mer soppa. Men det är en hel del jobb för något som egentligen är ett osäkert och svårkontrollerat sätt...

/Gustaf
I'm on a NCHB diet. No Carb High Boost

Låst