Hur man installerar öppet filter i en SOHC, DOHC & 2,9 liters V6

Användarvisningsbild
Keller
Legend
Inlägg: 8916
Blev medlem: tor aug 07, 2003 10:00 am
Namn: Simon Keller
Kör: Probe GT, Focus ST250 x2, P100 x2
Ort: Sjöbo
Medlemsnummer: 190
Kontakt:

Hur man installerar öppet filter i en SOHC, DOHC & 2,9 liters V6

Inlägg av Keller »

... i en Sierra/Scorpio SOHC, DOHC & 2,9 liters V6

Öppet vevhusventilationsfilter är inte lagligt enligt SBP då vevhusventilationen måste vara sluten, dvs ta luft från insuget/luftboxen!

Hur man installerar:
Öppetfilter i en Sierra/Scorpio SOHC, DOHC och 2,9 liters V6

OBS!! Mät noga hur stort filter du får plats med, både på längden och i anslutnings diameter.


2,0 liters SOHC

Lossa alla ingående slangar till luftboxen.
Lossa de fyra clipsen och lyft upp luftboxens lock och plocka loss locket tillsammans med luftmängdmätaren. Mätaren demonteras sedan från locket.

Demontera inneskärmen i vänster hjulhus för bättre åtkomst, alternativt så går det att komma åt genom att hissa upp framvagnen Skruva loss de tre muttrarna från luftboxen och ta väck boxen från motorrummet

Montera sedan ditt öppna filter på luftmassemätaren. Eventuellt måste en adapter platta tillverkas. Detta kan man enkelt göra med en rektangulär platta och en bit rör. Då kan man även konstruera anslutningar till följande:

På SOHC motorer med katalysator går det två slangar in i luftboxen. Båda ska anslutas in i adapterröret.

Bild

2,0 liters DOHC

Enklast är att lossa gummiböjen samt slangen till tomgångsvarvtalsventilen från spjällhuset. Lossa sedan muttern på luftinloppsröret. Koppla loss kontakten från tomgångsvarvtalsventilen. Lossa clipsen på luftboxens lock, Plocka sedan ut inloppsrör med gummiböj, cikulationskammare och locket.

Demontera inneskärmen i vänster hjulhus för bättre åtkomst, alternativt så går det att komma åt genom att hissa upp framvagnen. Skruva loss de tre muttrarna från luftboxen och ta väck boxen från motorrummet
(t.v Sierra DOHC Version 1 och 2)


Version 1. (ger mindre insugningsljud)
Dra loss locket från cirkulationskammaren!
Montera sedan ditt öppna filter (76mm anslutning) direkt på cikulationskammaren.

Vevhusventilation (slang från toppen av ventilkåpan)
Det finns två alternativ, det billiga och det snygga.

Det billiga alternativet: borra ett hål i cirkulationskammaren med samma ytterdiameter som vevhusventilationsslangen och stick sedan in slangen i hålet.

Det snygga alternativet: Köp ett vevhusventilationsfilter. Koppla in detta antingen på slangen eller direkt i anslutningen på ventilkåpan.

Version 2. (ger ett högt insugningsljud)
Kapa av cirkulationskammaren från inloppsröret (efter tomgångsventilen). Mät sedan diametern på röret och köp sedan ditt filter.

(OBS! Rekommenderar att prova dig fram, skaffa en reserv cirkulationskammare innan du börjar kapa!)
Bild

2,9 liters V6

Lossa alla ingående slangar till luftboxen.
Lossa de fyra clipsen och lyft upp luftboxens lock. Koppla loss luftinloppsslangarna från locket.

Demontera inneskärmen i vänster hjulhus för bättre åtkomst, alternativt så går det att komma åt genom att hissa upp framvagnen. Skruva loss de tre muttrarna från luftboxen och ta väck boxen från motorrummet.

Alternativ 1.
Kapa upp ett hål i en av slangarna och stick sedan in den andra slangen i hålet. Täta med silikon, tejp eller tuggummi. *ironi*. Anslut filtret till slangen.

Alternativ 2.
Tillverka en adapter (en s.k byxa), med anslutning till vevhusventilationen när svetsen ändå är framme.. Trä på slangarna på varsitt *ben* och anslut därefter filtret på adaptern.

Alternativ 3.
Anslut varsitt filter till vardera slang. (finns billiga filter på t.ex Micro).

Glöm inte att även här att koppla vevhusventilationen in i en av slangarna.Alla tre alternativen kräver en stabilisering av filtret så att det inte far omkring i motorrummet när du trycker på pedalen längst till höger!
Bild

Öppet vevhusventilationsfilter är inte lagligt enligt SBP då vevhusventilationen måste vara sluten, dvs ta luft från insuget/luftboxen!

Vid frågor maila: sierra_silverline@hotmail.com

Låst