Köpguide Ford Mondeo ST200

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 773
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Köpguide Ford Mondeo ST200

Inlägg av FAQ »

Här kommer det lite information vad man bör kolla upp lite extra vid köp av en Ford Mondeo ST200.

Köpguide Ford Mondeo ST200
Det här är en liten komplettering när du ska handla en ST200a. Det är saker som du bör kika på noggrannare än med t.ex en vanlig Mondeo V6.

Historik:
År 1999 introducerades ST200an på Frankfurt salongen. Den ser till synes ut som en lite småstylad Mondeo V6a . Men skenet bedrar. Under huven ruvar en modifierad 170hk V6 (SEA) . Det är rätt mycket som skiljer dessa motorer åt, b.la högre effekt, modifierade kamaxlar med ändrade ventiltider, modifierat inloppsrör, modifierat utloppsgrenrör, ändrat kompressionsförhållande och sintersmidda vevstakar.
Det är ingen dussin bil direkt, strax över 350st kom till Sverige. Detta antal har ökats på genom privat import men summan är fortfarande relativt låg.
Vad ska man då se upp med dessa speciella bilar?

Motor:
Motorn kallas för High-Duratec-E (SGA) och lämnar 205hk vid 6500 rpm och max vridmoment på 235Nm vid 5500 rpm. Det sitter även ett variabelt insug. Detta innebär att under 3500-4000 rpm fungerar den som en 12 ventils V6an för att kunna komma åt vridmomentet. Över detta varvtal öppnas dom 12 extra ventilerna och ger topp effekten som från en 24v V6.
Många ST200or ute i landet har fått en ersättningsmotor. Detta var pga ett problem med oljekanalerna och det var både billigare och enklare att helt enkelt byta ut motorerna.
Det viktiga är att Fords olja har använts (eller likvärdig) samt att inte någon hemma pulare har försökt sig på att byta stift och hällt på Biltema olja. SGA motorn är väldigt känslig för vilken olja som åker ner i den. Rekommenderat är Fords Formula E, 5W/30. Använd endast Motorcraft original eller NGK Iridium/Platina. Dessa kostar en slant och det är tur att dom har en intervall på 10000mil.
Det är relativt vanligt med läckage från vevaxelns packbox.

Aircondition:
Många ST200or har fått byta delar eller hela AC anläggningen. Det kan vara kompressorn som skurit, kondensorn som rostat sönder osv. Detta är dyrt så kontrollera att det finns papper på reparationen om den är bytt.

Chassi:
Ett bättre sportchassi på en familjebil får man leta efter! Dom främre länkarmarna kommer från Ford Cougar och har annorlunda typ av infästning i bussningen än vad dom vanliga V6orna har. Tänk på att köpa nya bultar om du ska byta länkarmarna då bultarna på förarsidan måste kapas. Vänd sen dom nya bultarna så att bultskallen kommer neråt. Dom tar nämligen i växellådan när man försöker ta ut dem.
Spindellederna sitter dumt nog nitade. Ska du byta spindelled så ingår nya bultar men det är lite mer arbete med att byta dom än en konventionell infästning.
Det är även vanligt med fjäderbrott fram. Även rost angrepp fjädersäte bak på kombimodellerna är förekommande. Tänk på att alla ST200 kombi var utrustande med lastavkännande dämpare bak som standard. Har någon monterat sänkfjädrar utan att justera fästena för stötdämparna så är dom troligen slutkörda.

Servostyrning:
Det är ett standard problem för nästan alla Mk2 Mondeo att servo oljekylaren läcker. Den brukar korrodera sönder i stosarna. Den är väldigt enkel att byta dock och kostar ca 900kr på Ford.
Har du ett tjutande ljud på tomgång när bilen är kall? Det är inte servostyrnings pumpen som jämrar sig. Detta är ett fenomen som kallas ”moosing” (pga att det hörs som en älg). Det blir någon typ av turbulens i luftburken. Detta avhjälps med ett anti-moose kit som finns även det på Ford. Det består av en ny slang mellan spjäll och luftburk (använd ej, använd den gamla), ett Y-rör (ska sitta i bakkant av insuget, bakom EGR ventilen). På detta Y-rör kopplas ett böjt plaströr som är slutet i ena ändan. Varför man ska använda original slangen är för att den nya saknar anslutning för temp givaren.

Bromsar:
ST'n är en rätt så stor bil med mycket vikt fram. Detta tenderar till skivorna blir skeva fram. Rekommendation är någon typ av eftermarknad t.ex Black Diamond, Green-Stuff.
Se till att handbromsen blivit motionerad då och då. Det sitter nämligen s.k handbroms ok bak och det finns risk för att kolven sätter sig.

Elektronik:
Det mest vanliga felet som visar sig väldigt tydligt är att all belysning blinkar på tomgång. Halvljus, bakljus, innerbelysning m.m Även vid inkoppling av t.ex eluppvärmd framruta eller stolsvärme resulterar i spänningsfall. Servicebrev TSB 053/2001 framtaget för Ford Cougar är lösningen till problemet (OBS! säkring nummer 30 för Mondeo), servicebrevet hittar du här: LÄNK
Dörrlåsen brukar leva sitt eget liv. Det vanligaste är att fjärrlåsningen inte vill. Då är det bara till att byta låskistan i förardörren. Det sitter ett gäng microbrytare som får signal från fjärren och som sen skickar det vidare till dom andra låsen. En ny kista kostar ca 670kr hos Ford och tar 15-20 minuter att byta.
Bakelitplasten som dimljusen är tillverkade av har en tendens till att spricka med åren. Bakstycket lossnar och lampan sitter kvar i den delen. Lampan lägger sig på motorskyddet som är av plast. Risken för en eldsvåda är stor!

Inredning:
Se till att inredningen är i bra skick. Förarstolen brukar vara lite skavd pga att dom är skålade. Denna inredning sitter endast i ST200an. Så vill du ha en ST200 i original skick så se till så inte någon pojkvasker har bytat ut växelspaksknoppen eller lackat brädan silvrig.
Om du dessutom vill behålla original looken så mycket som möjligt, kontrollera så att cd växlaren under passagerarstolen finns kvar.

Karossen:
Det är ett rätt så unikt kjolpaket som sitter på dessa bilar. Se upp om förra ägarna satt dragkrok. För då har dom troligen kapat ett stort hål i bakkjolen. En ny front resp en ny bakkjol kostar i runda slängar 6000kr + lack.
Nya nät kostar 1020kr fram och 1470kr bak. Ett nytt dimljus går på 1200kr (finns ej som pirat).
Se även till att original 17” ST200 fälgar finns med. Många har fått för sig att sälja bort dom när dom bytt till andra fälgar. Ska man ha andra fälgar som sommar fälgar fungerar original fälgarna perfekt som vinterfälgar.
Rost är inte jätte vanligt på dessa bilar. Rostar dom så är det i bakskärmarna.
Kontrollera noga så att bilen inte varit krockskadad. Detta syns lättast genom nyansskillnader. Extremt lätt att upptäcka på kulören Imperial Blue.
I övrigt så är det kontroll av bromsar, chassi, elektronik osv enligt vanligt förfarande vid köp av begagnad bil. Detta är dock några saker som du bör kontrollera extra noga.

Låst