Aktivera farthållare - Mk7 (2008-2017)

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 773
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Aktivera farthållare - Mk7 (2008-2017)

Inlägg av FAQ »

På Fiesta Mk7 kan det vara mycket lätt att aktivera farthållaren. De flesta har redan kablaget på plats och montering av knapparna och en aktivering av mjukvaran är det enda som behövs.

Innan du börjar med något så kontrollera att du har kablaget på plats, utan det är det ett mer omfattande arbete och det tas inte upp här.
Bilderna visar ratten bortmonterad, detta behöver du inte göra utan det är för att lättare visa hur det ser ut. Den bifogade guiden är till stor hjälp, se till att läsa den innan du påbörjat något.

Det du behöver är:
Sarg med knappsats och kablage för farthållare (Det finns 2 olika modeller knappsatser)
En forumsanvändare hos Forscan och deras mjukvara som du laddar ner gratis här: LÄNK
Aktivera utökad licens i Forscan genom att följa denna guide: LÄNK
En ELM327 ODBII-adapter, t.ex. den här: LÄNK
Torx 10 och 20
Plastverktyg för inredning
Kontroll
1.JPG
1. Börja med att lossa rattaxelns kåpor, en torx 20 skruv undertill...
2.JPG
2. och de 2 dolda skruvarna framifrån. De båda kåporna kan nu delas genom att försiktigt bända isär dem med ett plastverktyg. Brukar vara lättast att lossa den övre halvan först.
3.JPG
3. Kontrollera att anslutningen till tändningslåset har minst 9 kablar. Om den har det så är det bara att fortsätta. :)
Montering av knappar
4.JPG
4. Börja med att lossa minuspolen på batteriet, lägg någonting under anslutningen för att förhindra att den lägger sig på batteripolen igen. Vänta sedan ett tag innan du gör något arbete med krockkudden.
5.JPG
5. Om du inte redan har gjort det, ta bort rattaxelns kåpor (se instruktionen ovan).
Nu kommer hela operationens krångligaste/svåraste moment, nämligen att lossa krockkudden. Vrid ratten så att du kommer åt ett av dessa hål. Lättast är att vrida ratten så att du kommer åt det vid tändningslåset.
6.JPG
6. Krockkudden sitter fast i ratten med byglar. Med en mejsel trycker du krockkuddens metalbygel åt sidan så att den lossnar från rattens krok. Krockkudden kan behöva lite hjälp med att släppa från ratten, bänd försiktigt upp den ett par millimeter med ett plastverktyg. Bänd inte upp den förmycket på ena sidan utan försök att bända upp den lika mycket på varje sida när båda metallbyglarna har släppt från ratten.
7.JPG
7. Tryck in piggarna på krockkuddens anslutning och dra kontakten rakt ut. Lossa sedan de 2 kablarna till signalhornet på krockkudden.
8.JPG
8. Nu kan du lossa den gamla knappsatsen och kablage. Knappsatsen sitter fast i den silverfärgade sargen som måste lossas, den sitter fast med 3 torx 10 skruvar som du kommer åt bakifrån. Sargen kan sedan försiktigt bändas bort, den sitter fast med piggar i ratten. Observera hur det gamla kablaget är draget och dra sedan det nya på samma sätt.
Programmering
9.JPG
9. Montera sedan ihop allt och anslut batteriet. Anslut en ELM327 ODBII-läsare till bilens diagnostikuttag och följ följande beskrivning:
- Anslut till bilen geom att trycka på ikonen och följ instruktionerna.
- Välj årtal och SYNC version (borde vara SYNC1).
- Fortsätt och följ instruktionerna tills Forscan är klar med att ladda bilens data.
- Tryck på "Config" och välj "IPC Central configuration (main)" och följ instruktionerna.
- Välj "Cruise Control" och tryck på knappen "Edit selected", välj "02 - Cruise Control".
- Tryck på bocken och sedan på "Write", följ instruktionerna som du får. Det kommer att surra och knäppa en del från bilens dator men det är helt normalt.
- Följ instruktionerna tills allt är klart. Grattis du har nu farthållare. :)
- Testa att alla knappar fungerar som de ska, även stereons rattknappar. Farthållaren aktiveras genom att trycka på rattknappen "ON", avaktiveras med "OFF". Med farthållaren aktiverad låser du hastigheten med "SET+" eller "SET-", finjustera hastigheten med "SET+" och "SET-". "CAN RES" avbryter/återupptar farthållaren. När du trycker på antingen broms eller kopplingspedal ska farthållaren funktion avbrytas.
Bilagor
Activating cruise control.pdf
(1.85 MiB) Nerladdad 37 gånger

Låst