Eftermontering av färddator - Mk1 (1998-2001)

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 801
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Eftermontering av färddator - Mk1 (1998-2001)

Inlägg av FAQ »

Här kommer det beskrivning på hur man eftermonterar en färddator till Ford Focus Mk1 (98-01), fungerar säkert till den senare (02-04) också. Dokumentet som är översatt till svenska från engelska hittades här.

Den svenska versionen som finns med här handlar om en översatt version så kan det självklart ha smygit sig in ett och annat stavfel/översättningsfel (dessutom så är beskrivningen till en högerstyrd bil). Så kontrollera allt både en och två gånger. ;)

Rapportera gärna alla eventuella fel eller tips och tricks till moderator för denna forumsdel så rättas det till snarast. :)

"Har eftermonterat färddator i en Focus från 1999 med hjälp av denna guide och fick det att fungera utan några problem, hade inte fördragen kabelhärva invändigt men utvändigt fanns det.

Alla delar till färddatorn kom från en 2004 års Focus så det borde även att gå att eftermontera på en sen MK1:a också trots att det inte står så i dokumentet.

För att kontrollera om man fördragen kabelhärva utvändigt så kan man kolla framme vid huvlåset efter en extra anslutning (sitter även en fasttejpad anslutning vid spolarvätskebehållaren i så fall), invändigt får man ta bort instrumentgruppen och känna efter en fasttejpad anslutning på krockbalken som går igenom instrumentbrädan (ska tydligen sitta bakom eller i närheten av luftutblåsen i mitten).

Jag hade bort hela instrumentbrädan men det borde gå att bara ta bort instrumentgruppen, stereon, passagerarsidans kickpanel och den undre delen av intrumentbrädan på förarsidan för att koppla in färddatorn.
Anslöt aldrig kabeln till krockkuddsmodulen för att få det att pipa när man trycker på knapparna på färddatorn."

\\ RickardEM

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 801
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Inlägg av FAQ »

Svensk version (översatt):

Hur man monterar en färddator i en Ford Focus Mk1 utan fördragen kabelstam

• Delar du behöver innan du börjar
Färddator
Blinkersspak med INFO knapp
Temperaturgivare (Ej nödvändig)
Spolarvätskebehållare och givare (Ej nödvändig)
Kontakt till instrumentpanelen (*) med ca 15cm kabel
Kontakt till blinkersspaken (*) med ca 15cm kabel
Lödkolv
Eltejp
Krympslang
Skarvklämma
Lite tålamod
(*) De här kontakterna behöver inte vara från en Ghia utan alla Focus bilar oavsett utrustningsnivå har dem.

• Det är 15 kablar att ansluta, de flesta kommer inte att ställa till några bekymmer, en del kommer dock att kräva lite fingerfärdighet. Titta igenom kopplingsschemat och diagrammen över anslutningarna i slutet av detta dokument först. Vi kommer att börja med det lätta först och avsluta med det lite svårare sist.

1. Den första kabel är den till stift 4 på färddatorns anslutning. Det är en vit kabel och den ska anslutas till den Vit/Gröna kabeln som är ansluten bak på radion. Det är den minsta av de två anslutningarna och har bara 3 kablar. Den talar om för färddatorn hur snabbt bilen rör sig.

2. Anslut den Orange/Gula kabel från stift 17 på färddatorn, till den Orange/Gula kabeln som går till klockan på instrumentbrädan. För att komma åt den kabeln så tas radion och sedan mittendelen på instrumentbrädan (ventilation och värme reglagen) bort. Den kabeln är spänningsatt när tändningen är på.

3. Anslut den Grön/Gula kabeln från stift 18 på färddatorn, till den Grön/Gula kabel på anslutningen till klockan (se ovan). Den kabeln är alltid spänningsatt.

4. Anslut den svarta kabeln från stift 20 på färddatorn till en lämplig jordpunkt. Orginal placeringen från Ford är vid längst ner på A-stolpen på förarsidan, bakom databoxen. Men vilken lämpligt jordpunkt som helst går bra.

5. Anslut den Orange/Gula kabeln från stift 21 på färddatorn, till den Orange/Svarta kablen från radion's spänningsmatning. Det här är anslutningen till färddatorns bakgrundsbelysning.

6. Anslut den Brun/Röda kabeln från stift 23 på färddatorn till den Brun/Röda kabeln från instrumenteringsanslutningen - det är stift 15 på denna anslutning. Det ger färddatorn information om vilken bränslevolym som kommer till motorn.

7. Anslut den Vit/Röda kabeln från stift 25 på färddatorn till den Blå/Vita kabeln från instrumenteringsanslutningen - det är stift 8 på denna anslutning. Det ger färddatorn information om vilken bränslevolym som går tillbaka till bränsletanken.

8. Anslut den Svart/Orange kabeln (har visat sig att färgen kan skilja) från stift 26 på färddatorn till kabeln som går till stift 7 på diagnosuttaget som finns vid den facket på den nedre panel på förarsidan.

9. Om anslutningen till yttertemperaturgivare ska användas, montera den nu och dra in kabeln i kupén. Ett lätt sätt att göra det är att demontera hjulet och inneskärmen på passagerarsidan. Dra igenom kabeln mellan yttre och inre plåten vid skärmen vid dörren och dra fram den i hjulhuset vid spolarvätskebehållaren. Från hjulhuset, i närheten av där kabeln till spolarvätskepumpen går igenom innerskärmkanten, så finns det ännu ett hål i närheten. Dra kabeln genom detta hål och in till motorutrymmet. Dra kabeln runt högersidan genom att följa den större kabelhärvan. Montera givaren på frontplåten (bakom eller under huvlåset). Anslut en kabel till var och en av de 2 kablarna för givaren, observera vilken färg som är ansluten till vilken av de två svarta kablarna på anslutningen. Vid dörrens gångjärn är det 2 stycken gummipluggar. Använd den övre (under det övre gångjärnet) genom att ta bort den och borra ett styrhål i den. Tryck igenom din kabel och leta upp den vid passagerarsidans fotutrymme (du kommer att få ta bort plastpanel där och möjligtvis handskfacket). Dra kabeln genom bilen till närheten av anslutningen för färddatorn. Montera gummipluggen och täta hålet med silikon. Anslut den kabeln som kom från bottenstiftet på givaranslutningen (m.a.o den längst ifrån huvlåset) till den Brun/Gula kabeln vid stift 10 på färddatorn. Anslut den andra kabeln till den Vit/Svarta kabeln vid stift 11 på färddatorn.

10. Dra kabeln för låg spolarevätskenivå på samma sätt och anslut den till den Svart/Orange kabeln vid stift 1 på färddatorn. Om du inte kommer använda denna anslutning, anslut kabeln till en jordpunkt för att släcka varningslampan som annars kommer att lysa konstant.

11. Den Svart/Gula kabeln från stift 2 till färddatorn, ska gå till stift 10 på blinkersspakens anslutningen. Många Focusar har inte en kabeln vid detta stift. Om så är fallet, använd din extra anslutning, klipp anslutningen och ta bort en kabel (komplett med stift) från den. Stick in stiftet i anslutningen med en tång. Den behöver skjutas ända in så att den lilla piggen på stiftet fastnar i bottenläget. Med det här avklarat, anslut kabeln ovan till färddatorns kabel. Den här kabeln kontrollerar dem olika displaymenyerna genom "INFO" knappen på blinkersspaken.

12. Den gula kabeln från stift 24 på färddatorn ska kopplas ihop med den gula kabeln på stift 12 från instrumenteringsanslutningen. Många Focusar har inte denna anslutning och den behöver därför göras. Med hjälp av din andra extra anslutning, du kommer se där kablarna kommer ut att det finns en lucka som kan lossas genom att skjuta den åt sidan. Med den borttagen, klipp av buntbandet som håller ihop kablarna med anslutningen och lossa den invändiga anslutningarna från ytterhöljet (se bild 1-3). Med innanmättet frilagt, klipp ut någon kabel (som förrut) från anslutningen. Frilägg din anslutning som ovan och anslut stift och kabel på position 12 i instrumenteringsanslutningen. Montera ihop och anslut med färddatorns kabel. Denna kabel ger färddatorn information om hur mycket bränsle som finns kvar i tanken.

13. VARNING - vid anslutning av följande 2 anslutningar måste batteriet kopplas ifrån minst 30-40 minuter innan arbetet påbörjas. Om detta inte görs kan det orsaka fel på krockkuddssystemet, utlösa en krockkudde eller skada styrsystemet till motorn.

14. Anslut den Svart/Orange kabeln från stift 16 på färddatorn till den Svart/Gröna kabel vid stift 11 på krockkuddarnas kontrollenhet. Den är placerad under mittkonsolen framför handbromsen. Lossa den vänstra (förarsidan) anslutningen (finns 2 stycken anslutningar) om man ser kontrollenheten från ovan i bilens färdriktning. Hitta rätt kabel vid stift 11 och skarva in din nya kabel från stift 16 på färddatorn. Denna anslutning gör att det hörs ett pip när man trycker på "INFO" knappen och varningen för låg bränslenivå.

15. Den sista anslutningen är från den Vit/Blåa kabeln från färddatorn vid position 14. Den ska anslutas till den lilla anslutningen på förarsidan vid fotutrymmet bakom plastpanelen. Ta bort panelen och längst ner så kommer du se en svart låda som har 2 anslutningar. Den placerad mitt i är svart och den bakre (närmast sätet) är vit. Den vi är intresserad av är den svarta (anslutning C63 - se bild 4). Dra en kabel från färddatorn och förtenna änden för att göra den hård och förhindra att någon ledare kommer i kontakt med något annat. Skjut försiktigt in denna kabel i den lediga platsen i C63 vid position 12 och tryck in den helt men inte så att den sticker ut längre än botten av anslutningen. Håll försiktigt kabeln samtidigt som du ansluter anslutningen. När anslutningen är ansluten, kontrollera att kabeln sitter fast som den ska.

16. Och slutligen, montera tillbaks allting och anslut batteriet. Om allt går som det ska med färddatorn så ska den efter ett par minuter ha lärt sig och lagt in alla värden och fungera som den ska. Yttertemperaturgivaren kan behöva ett par minuter på sig att stabilisera sig för att ge ett korrekt värde.

Kom ihåg att jag inte ansvarar för några skador som kan resultera genom att följa dem här anvisningarna. De är skrivna i god tro och fungerar som beskrivet i min bil. Använd den på egen risk.
Bilagor
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 801
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Inlägg av FAQ »

Ford Focus 98-01 Mk1* Färddator
Anslutningsdiagram för montering av färddator utan fördragen kabelstam

*Mk2 från 02- skiljer sig helt.

Stiftens position i anslutningen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Stift: 1 Kabelfärg: Svart/Orange
Uppgift: Utsignal till lågspolarvätskenivågivare på spolarvätskebehållaren.
Anslutning: Dra denna kabel till spolarvätske behållaren och anslut till det övre stiftet på anslutningen (närmast anslutningens låsbygel).

Stift: 2 Kabelfärg: Svart/Gul
Uppgift: Signal från INFO knapp på blinkersspaken
Anslutning: Koppla ihop med Svart/Gul kabel från anslutningen till för att bläddra mellan menyerna blinkersspaken (stift 10)

Stift: 3 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 4 Kabelfärg: Vit
Uppgift: Hastighetssignal
Anslutning: Koppla ihop med Vit/Grön kabel som går till anslutningen bak på radion.

Stift: 5 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 6 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 7 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 8 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 9 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 10 Kabelfärg: Brun/Gul
Uppgift: Utsignal till yttertemperaturgivaren
Anslutning: Dra kabeln till temperaturgivarens plats och anslut till det nedre stiftet på anslutningen (längst ifrån anslutningens låsbygel).

Stift: 11 Kabelfärg: Vit/Svart
Uppgift: Insignal från yttertemperaturgivaren
Anslutning: Dra kabeln till temperaturgivaren och anslut till det övre stiftet i anslutningen (närmast anslutningens låsbygel).

Stift: 12 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 13 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 14 Kabelfärg: Vit/Blå
Uppgift: Motorns styrdon
Anslutning: Dra denna kabel till förarsidans fotutrymme vid a-stolpen, och skarva denna kabel med XXXX (inte bekräftad) kabeln som går till bakre delen av den stora anslutningen.

Stift: 15 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 16 Kabelfärg: Svart/Orange
Uppgift: Centraltidstyrdon (CTM) (jord)
Anslutning: Koppla ihop med Svart/Grön kabel som kommer från krockkuddssytemets diagnostik anslutning (stift 11) som finns under mittkonsolen framför handbromsen.

Stift: 17 Kabelfärg: Orange/Gul
Uppgift: Spänningsmatning från säkring 36
Anslutning: Koppla ihop med Orange/Gul kabel från klockans anslutning.

Stift: 18 Kabelfärg: Grön/Gul
Uppgift: Spänningsmatning från säkring 59
Anslutning: Koppla ihop med Grön/Gul kabel från klockans anslutning.

Stift: 19 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 20 Kabelfärg: Svart/Gul
Uppgift: Jord
Anslutning: Använd någon lämplig jordpunkt. (Två punkter finns på vänstersidan i förararens fotytrymme).

Stift: 21 Kabelfärg: Orange/Gul
Uppgift: Bakgrundsbelysning vid mörker
Anslutning: Koppla ihop med Orange/Svart kabel från radions spänningsanslutning.

Stift: 22 Kabelfärg: -
Uppgift: -
Anslutning: -

Stift: 23 Kabelfärg: Brun/Röd
Uppgift: Insignal från bränslepump
Anslutning: Koppla ihop med Brun/Röd kabel från instrumenteringsanslutningen.

Stift: 24 Kabelfärg: Gul
Uppgift: In-/utsignal från instrumenteringsgruppen
Anslutning: Koppla ihop med Gul kabel från instrumenteringsanslutningen.

Stift: 25 Kabelfärg: Vit/Röd
Uppgift: Utsignal från bränslepump
Anslutning: Koppla ihop med Vit/Röd kabel från instrumenteringsanslutning.

Stift: 26 Kabelfärg: Vit
Uppgift: Diagnostik uttag
Anslutning: Koppla ihop med kabeln från diagnostik uttagets stift 7 som finns på förarsidans nedre delen på intrumentbrädan.

Övriga anslutningar
1. Anslut det nedre stiftet på anslutningen till spolarvätksenivågivaren (längst ifrån anslutningens låsbygel) till en lämplig jordpunkt.
(Lämpligt ställe är spolarvätskebehållarens fästskruvar)

Låst