Problem med "lyset är på ljudsignal"

Allt om Fords modeller B-MAX, Fiesta, Fusion, Ka, EcoSport & Puma.
Glottis
Nybörjare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons apr 06, 2011 6:53 am
Namn: Christian
Kör: Ford Mustang II
Ort: Eskilstuna

Problem med "lyset är på ljudsignal"

Inlägg av Glottis »

Svårt att hitta en beskrivande rubrik, men jag gjorde ett försök.

Jag har ett litet konstigt problem med ljudsignalen som varnar för att man har glömt ljuset på. Bilen ifråga är en StreetKa från 2003.

När motorn är avstängd funkar signalen som det ska. dvs vrider jag på lyset och öppnar dörren så ljuder signalen, stänger jag av lyset så slutar den. men problemet uppstår när jag har motorn igång, tex när jag backat ut bilen och ska gå och stänga garageporten, då låter signalen när jag öppnar förardörren än fast motorn är igång. och det spelar ingen roll vilket läge jag har lyset på, dvs av, parkering, på. signalen ljuder i alla fall. Tycker den inte borde låta alls när motorn är igång.

Har även noterat att när jag startar bilen så tar det ca 3 sekunder tills strålkastarna tänds.

Att växla mellan heljus/halvljus funkar utan problem.

Har kikat på säkringar och relä, men kan inte se nått som ser konstigt ut.
Någon som har något tips?

Cosworth 4x4
Legend
Inlägg: 1114
Blev medlem: tis aug 19, 2003 10:00 am
Namn: Micke L.
Kör: Ford Sierra "Cosworth" Delivery Grp.A
Ort: Örebro

Inlägg av Cosworth 4x4 »

Hallå

Har det blivit så här nyligen eller har den alltid varit så ?

Se nedan.

// Micke
Glottis skrev:Svårt att hitta en beskrivande rubrik, men jag gjorde ett försök.

Jag har ett litet konstigt problem med ljudsignalen som varnar för att man har glömt ljuset på. Bilen ifråga är en StreetKa från 2003.

När motorn är avstängd funkar signalen som det ska. dvs vrider jag på lyset och öppnar dörren så ljuder signalen, stänger jag av lyset så slutar den. men problemet uppstår när jag har motorn igång, tex när jag backat ut bilen och ska gå och stänga garageporten, då låter signalen när jag öppnar förardörren än fast motorn är igång. och det spelar ingen roll vilket läge jag har lyset på, dvs av, parkering, på. signalen ljuder i alla fall. Tycker den inte borde låta alls när motorn är igång.
Är normalt på en del bilar då det på "enklare / mindre" bilar vanligtvis bara känner av dörrkontakten och inte känner av om motorn är igång eller ej !

Har även noterat att när jag startar bilen så tar det ca 3 sekunder tills strålkastarna tänds.
Även detta är helt normalt på vissa bilar , vet dock inte om det ska vara så på din bil.
Detta p.g.a. ljuset inte skall dra någon ström innan motorn startat och generatorn börjar ladda !
( På en hel del bilar är det laddningen som styr det automatiska halvljuset ! )


Att växla mellan heljus/halvljus funkar utan problem.

Har kikat på säkringar och relä, men kan inte se nått som ser konstigt ut.
Någon som har något tips?

Glottis
Nybörjare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons apr 06, 2011 6:53 am
Namn: Christian
Kör: Ford Mustang II
Ort: Eskilstuna

Inlägg av Glottis »

Cosworth 4x4 skrev:Hallå

Har det blivit så här nyligen eller har den alltid varit så ?

Se nedan.

// Micke
Har bara haft bilen i mindre än 2 veckor :)

"Är normalt på en del bilar då det på "enklare / mindre" bilar vanligtvis bara känner av dörrkontakten och inte känner av om motorn är igång eller ej !"
Ok, nån mer här som har/har haft en StreetKa och kan bekräfta om så är fallet?

Finns det något enkelt sätt att tysta signalen? Någon som vet vart den sitter?

Användarvisningsbild
Jensen
Legend
Inlägg: 1198
Blev medlem: sön jul 27, 2003 10:00 am
Namn: Mikael Jensen
Kör: Ford Escort RS HGV -95, Ford Mondeo FR HGV -94
Ort: Eslöv
Kontakt:

Inlägg av Jensen »

Har samma fenomen på min Escort -95, men det har med det eftermonterade larmet att göra misstänker jag. Sjukt irriterande
Ford Escort RS -95 rullande projekt
Ford Mondeo folkrace projekt
Tack till: Stefan Persson Maskinservice, fordclubsweden.se, passionford.com
My cars are protected by Krav Maga

Glottis
Nybörjare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons apr 06, 2011 6:53 am
Namn: Christian
Kör: Ford Mustang II
Ort: Eskilstuna

Inlägg av Glottis »

Liten uppdatering.

Felsökte lite mer igår. och det verkar som att jag inte kan få parkeringsljus heller. Är bilen avstängd och jag ställer väljaren till parkeringsljus så blir det halvljus. och ställer jag till halvljus så ja då blir det halvljus. har kikat i lyktorna och parkeringslamporna lyser tillsammans med halvljuset.

Kan det vara nått relä som spökar eller kanske det är själva spaken?

Cosworth 4x4
Legend
Inlägg: 1114
Blev medlem: tis aug 19, 2003 10:00 am
Namn: Micke L.
Kör: Ford Sierra "Cosworth" Delivery Grp.A
Ort: Örebro

Inlägg av Cosworth 4x4 »

Hallå igen

Vet inte hur det är på "dagens" Fordar , men då jag jobbade som bil-elektriker på Ford för "100år sen" då folk åkte Taunus och Granada ( 80-talet ) så använde Ford sig av "spärrdioder" till P-ljus samt skyltbelysning ( 3st. Dioder ) för att det inte skulle bli "backström" från P-ljuset när man hade det tänt utan tändning påslagen !
Vart många konstiga fenomen då , bl.a. som du nämner och även att man inte kunde stänga av motorn med ljuset påslaget !

// Micke
Glottis skrev:Liten uppdatering.

Felsökte lite mer igår. och det verkar som att jag inte kan få parkeringsljus heller. Är bilen avstängd och jag ställer väljaren till parkeringsljus så blir det halvljus. och ställer jag till halvljus så ja då blir det halvljus. har kikat i lyktorna och parkeringslamporna lyser tillsammans med halvljuset.

Kan det vara nått relä som spökar eller kanske det är själva spaken?

Glottis
Nybörjare
Inlägg: 12
Blev medlem: ons apr 06, 2011 6:53 am
Namn: Christian
Kör: Ford Mustang II
Ort: Eskilstuna

Inlägg av Glottis »

Cosworth 4x4 skrev:Hallå igen

Vet inte hur det är på "dagens" Fordar , men då jag jobbade som bil-elektriker på Ford för "100år sen" då folk åkte Taunus och Granada ( 80-talet ) så använde Ford sig av "spärrdioder" till P-ljus samt skyltbelysning ( 3st. Dioder ) för att det inte skulle bli "backström" från P-ljuset när man hade det tänt utan tändning påslagen !
Vart många konstiga fenomen då , bl.a. som du nämner och även att man inte kunde stänga av motorn med ljuset påslaget !

// Micke
Låter som det kan vara nått. Vart sitter dom dioderna? och hur felsöker man en sån?

Användarvisningsbild
nextuz
Legend
Inlägg: 6131
Blev medlem: ons aug 06, 2003 10:31 pm
Namn: Mas-mats Fröyen
Kör: Escort, Escort, Focus
Ort: Borlänge
Medlemsnummer: 7

Inlägg av nextuz »

På Escorten är det så som standard.. har inget med larmet att göra...
Bara är så...

Men konstigt att du inte kan på parkeringsljus med motor avstängd :/

Skriv svar