Fiesta ST -05, kopplingen ur funktion

Allt om Fords modeller B-MAX, Fiesta, Fusion, Ka, EcoSport & Puma.
Shudnawz
Nybörjare
Inlägg: 9
Blev medlem: fre maj 11, 2018 10:20 am
Namn: Martin Andersson
Kör: Mondeo Hgv 2015
Fiesta ST 2005
Ort: Ängelholm

Fiesta ST -05, kopplingen ur funktion

Inlägg av Shudnawz »

Jag köpte en Fiesta ST -05 privat för nån månad sen, och den har gått superbra sen dess. Men igår när frugan skulle hämta ungarna på skolan säger hon att det var ett konstigt ljud, och sen funkar inte kopplingen.

Men, det är "omvänt" jämfört med hur jag tidigare sett kopplingar pajja. Det är som kopplingen är konstant nedtryckt, dvs det verkar inte finnas nån länk mellan växellåda och motor. Jag kan starta motorn med växel i, fritt byta växel utan att nånting varken händer eller låter.

Kopplingspedalen känns "slapp", som att den bara har fjädermotstånd, men inte flyttar nån hydraulvätska. Bromsarna känns normala och det finns gott om bromsvätska i behållaren.

Har ni några teorier om vad som kan vara tokigt? Vad kan jag mer testa för att utröna var problemet finns? Den står på backen för tillfället, men kan troligen putta in den i garaget om så krävs.

Användarvisningsbild
RickardEM
Legend
Inlägg: 7053
Blev medlem: lör aug 23, 2003 10:00 am
Namn: Rickard Ribbing
Kör: Ka -97 & -10, Transit -98 & -01, Puma -20, Taunus -66, Fiesta -77 & -16, Granada -84, Escort -84
Ort: Gyttorp
Medlemsnummer: 56

Re: Fiesta ST -05, kopplingen ur funktion

Inlägg av RickardEM »

Shudnawz skrev:
fre nov 17, 2023 10:25 am
Jag köpte en Fiesta ST -05 privat för nån månad sen, och den har gått superbra sen dess. Men igår när frugan skulle hämta ungarna på skolan säger hon att det var ett konstigt ljud, och sen funkar inte kopplingen.

Men, det är "omvänt" jämfört med hur jag tidigare sett kopplingar pajja. Det är som kopplingen är konstant nedtryckt, dvs det verkar inte finnas nån länk mellan växellåda och motor. Jag kan starta motorn med växel i, fritt byta växel utan att nånting varken händer eller låter.

Kopplingspedalen känns "slapp", som att den bara har fjädermotstånd, men inte flyttar nån hydraulvätska. Bromsarna känns normala och det finns gott om bromsvätska i behållaren.

Har ni några teorier om vad som kan vara tokigt? Vad kan jag mer testa för att utröna var problemet finns? Den står på backen för tillfället, men kan troligen putta in den i garaget om så krävs.
Troligtvis något med slavcylindern i växellådan, kanske har fastnat i uttryckt läge. Du kan ju prova att lossa lyftningsnippeln och se om det är något tryck. Tänkte ifall det är något med kopplingens huvudcylinder, är det tryck och kopplingen går tillbaka så vet du det. :)

\Rickard
FORD CLUB SWEDEN – Ordförande

Shudnawz
Nybörjare
Inlägg: 9
Blev medlem: fre maj 11, 2018 10:20 am
Namn: Martin Andersson
Kör: Mondeo Hgv 2015
Fiesta ST 2005
Ort: Ängelholm

Re: Fiesta ST -05, kopplingen ur funktion

Inlägg av Shudnawz »

RickardEM skrev:
lör nov 18, 2023 7:32 am
Troligtvis något med slavcylindern i växellådan, kanske har fastnat i uttryckt läge. Du kan ju prova att lossa lyftningsnippeln och se om det är något tryck. Tänkte ifall det är något med kopplingens huvudcylinder, är det tryck och kopplingen går tillbaka så vet du det. :)

\Rickard
Det blir ett verkstadsbesök för Blå Faran. 15k för att renovera kopplingen, vilket då (förhoppningsvis) löser problemet, givet att det ligger där och inte har mördat nånting riktigt tråkigt. Men motorn startar och låter inte fruktansvärt, och när jag rullar bilen med växel i låter det inte heller. Så "bara" kopplingen, hoppas vi.

Skriv svar