däcktrycks kontroll

Allt om Fords modeller C-MAX, Focus och Kuga.
medic
Erfaren
Inlägg: 36
Blev medlem: fre okt 03, 2008 4:34 pm
Namn: Jonas N
Kör: Focus -12 1.0t 125 Fiesta -11
Ort: Falun

däcktrycks kontroll

Inlägg av medic »

Jag har en -15 focus 1.0 med däcktryckskontroll på sommar däcken.
Nu när jag bytt till vinterdäck som inte har detta så plingar det och blinkar felmeddelande varenda gång jag startar bilen så jag blir tokig.
Går det att själv ta bort detta? Har provat med att nollställa via vanliga menyn men det fungerar inte såklart.
Eller måste man in på Ford och betala multum?

Användarvisningsbild
bking
Veteran
Inlägg: 109
Blev medlem: mån jul 27, 2009 8:43 pm
Namn: henrik bergström
Kör: ford focus rs mk3 blå svart ford focus ecoboost 1,6 182hk 2014+ suzuki bking
Ort: karlstad
Medlemsnummer: 108

Inlägg av bking »

Hej du måste montera givare i vinterdäcken också. Givare kostar ca 500kr st.Henrik.

Användarvisningsbild
Keller
Legend
Inlägg: 8898
Blev medlem: tor aug 07, 2003 10:00 am
Namn: Simon Keller
Kör: Probe GT, Focus ST250, P100
Ort: Sjöbo
Medlemsnummer: 190
Kontakt:

Inlägg av Keller »

TPMS sensorer är ett krav på bilar tillverkade efter 2014.

http://www.dackia.se/om-dack-och-falgar ... vervakning

Bara åk in till närmsta vettiga däck-verkstad (som Däckia, Däck Team, Vianor) så monterar dom sensorer och programmerar in dom.
/Keller

FORD CLUB SWEDEN – Ledamot och utställningsansvarig

Ford Focus ST250 -12 "eSTate"
Ford Probe 2,2 Turbo -92 "Hamster-Racing"
Ford P100 -90 "Pickis"

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1623
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: R:Focus 2.0 -05 DD:Mazda MX-5 ND Club Sport
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Fast Sverige har undantag så man behöver det inte här...
Så det borde gå att åka till en Ford-verkstad att be dom avaktivera funktionen, eller?

http://www.vibilagare.se/nyheter/inget- ... -i-sverige
https://www.transportstyrelsen.se/sv/va ... ngssystem/
FORD CLUB SWEDEN – Kassör & Medlemsansvarig.

Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till:
Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

medic
Erfaren
Inlägg: 36
Blev medlem: fre okt 03, 2008 4:34 pm
Namn: Jonas N
Kör: Focus -12 1.0t 125 Fiesta -11
Ort: Falun

Inlägg av medic »

Ok,verkar alltså som att Sverige återigen gjort en lag som finns men som man inte behöver följa. Jag ringde till ford och frågade,men de kom såklart med att det var ett regeringsbeslut och att jag måste köpa nya sensorer till vinterdäcken, till den facila summan av 3000 kr inkl allt arbete. Men då ska jag åter ringa dem och kräva att de går in i systemet och tar bort övervakningen. De kommer garanterat att krångla för att suga lite pengar.

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1623
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: R:Focus 2.0 -05 DD:Mazda MX-5 ND Club Sport
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Sverige har gjort en lokal anpassning av en EU-lag, genom att säga att systemet inte behöver fungera efter att bilen tagits i bruk i Sverige.

Om verkstaden säger att man måste ha det så beror det på 1) Dom vill tjäna pengar 2) Dom vet inte vad dom pratar om 3) Både 1) och 2)
FORD CLUB SWEDEN – Kassör & Medlemsansvarig.

Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till:
Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

medic
Erfaren
Inlägg: 36
Blev medlem: fre okt 03, 2008 4:34 pm
Namn: Jonas N
Kör: Focus -12 1.0t 125 Fiesta -11
Ort: Falun

Inlägg av medic »

Har nu pratat med en insatt och duktig kille på ford i Uppsala. Han sa mycket riktigt att jag inte behöver ha systemet fungerande i Sverige. Men problemet är att bilen säljs med systemet och att det inte går att ta bort just pga av eu lagstiftningen. Så det finns tre alternativ, antingen låter skiten plinga och blinka varje gång man använder bilen, eller köper nya sensorer till vinterdäcken och ser glad ut när de drar 3000 från kontot, ELLER.. såg på kära Youtube att man kan köpa nya sensorer och programmera dessa till bilen,lägga in dem i ett plaströr som man skruvar i en vanlig bilventil i och sedan trycker i det tryck som bilen kräver och slänger sedan i röret i bakluckan. Detta ger flera fördelar, om en sensor går sönder plockar man bara ur den ur röret och byter ut den men framförallt att man kan byta däck och fälgar hursomhelst utan att behöva bry sig i sensorerna. Sök på Youtube på tpms bypass..
Jag kommer att göra det sista alternativet.

fonzeka
Veteran
Inlägg: 266
Blev medlem: tis jul 03, 2007 8:16 pm
Namn: Anders W
Kör: Focus 1.6 Ecoboost FFV, Honda S2000
Ort: Avesta

Inlägg av fonzeka »

Kan eller vill de inte stänga av systemet/varningarna? verkar ju helt sanslöst dåligt.
Glad att jag inte har nåt sånt skitsystem i min bil i alla fall :)

medic
Erfaren
Inlägg: 36
Blev medlem: fre okt 03, 2008 4:34 pm
Namn: Jonas N
Kör: Focus -12 1.0t 125 Fiesta -11
Ort: Falun

Inlägg av medic »

Tydligen så går det inte att koppla bort det. Men jag kommer att köpa 4 nya a350 kr och programmera dessa till min bil och göra en "rörbomb" och lägga i bagage utrymmet i bilen. Jag förstår den goda tanken med systemet men jag är allergisk mot sånt här "överförmynderi" som kostar en jävla massa pengar.

SvEsson
Erfaren
Inlägg: 25
Blev medlem: fre dec 19, 2014 6:01 pm
Namn: Sven Eriksson
Kör: Focus
Ort: Lindesberg

Inlägg av SvEsson »

Är det inte så också att dessa tryckgivare förbrukas och måste bytas efter några år?
Har läst det nånstans....

Robert
Erfaren
Inlägg: 74
Blev medlem: ons apr 13, 2016 7:37 am
Namn: Robert W
Kör: Focus RS
Ort: Luleå

Inlägg av Robert »

Det ska gå att stänga av själv via ECU:n med en adapter som kostar typ 10 dollar på ebay.
Läs vidare här för mer info http://capitalstclub.org/?p=130

medic
Erfaren
Inlägg: 36
Blev medlem: fre okt 03, 2008 4:34 pm
Namn: Jonas N
Kör: Focus -12 1.0t 125 Fiesta -11
Ort: Falun

Inlägg av medic »

Men wtf.. Då ska man ju kunna gå in via obd och stänga av tpms. Men det är klart ford inte vill göra något sånt, får försöka hitta någon med en obd läsare som kan försöka gå in i datorn och stänga av skiten den vägen.
Men allvarligt.. Är det bara jag som har det här problemet och vill hitta en lösning?

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1623
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: R:Focus 2.0 -05 DD:Mazda MX-5 ND Club Sport
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Vi beställde vinterdäck med sensorer när vi köpte ny bil 2014. Men redan där blir det problem eftersom Ford har valt ett budget system som bara kan hålla 4 sensorer i minnet samtidigt. Och enligt Ford måste man in till verkstad när man bytt.
Detta går dock att lösa hemma om man vet hur man gör. Tänkte lägga upp en guide när jag byter på frugans bil i helgen.

Självklart kan Ford plocka bort detta med mjukvara, men det kanske sitter någon jurist/ekonom som påpekar att detta inte är lämpligt att berätta för kunderna ;)
FORD CLUB SWEDEN – Kassör & Medlemsansvarig.

Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till:
Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

bjorndan
Erfaren
Inlägg: 91
Blev medlem: tis apr 29, 2008 6:09 pm
Namn: Björn Danielsson
Kör: Focus Titanium X 2016, 1.5L, 180 hk.
Ort: Dals Långed

Inlägg av bjorndan »

På min focus så måste sensorerna i vinterdäcken vara klonade för jag kan byta mellan sommar och vinterdäck utan klagomål.

Användarvisningsbild
Nemesis_se
Legend
Inlägg: 1623
Blev medlem: tis maj 25, 2010 6:13 am
Namn: Peter Olesen
Kör: R:Focus 2.0 -05 DD:Mazda MX-5 ND Club Sport
Ort: Skepplanda
Medlemsnummer: 188

Inlägg av Nemesis_se »

Har hört att vissa modeller har ett självlärande system (som t ex Volvo har) alternativt har dom uppdaterat systemet att kunna hålla fler sensorer i minnet samtidigt och då räcker det att gå in i menyn och synca om.
FORD CLUB SWEDEN – Kassör & Medlemsansvarig.

Snart 60 och leker fortfarande med bilar...
Tack till:
Wincent på Rydéns Bil [Mekonomen], Grönnäs

Skriv svar