Sida 1 av 1

yttertemperatur visar fel efter byte högerspegel - focus

Postat: tis dec 11, 2018 8:38 pm
av magnus.s
Har en focus 2011 där yttertemperaturen visar fel efter bytet av spegeln. Nu vid 0 grader ute visar den -30 när bilen startat och successivt närmar den sig rätt temperatur när bilen blir varm.
Felet är samma trots att jag fick en ny spegel av AD-bildelar. Märket är klokkerholm.

Känner ngn igen detta och vet vad som måste göras för att få yttertemperaturen rätt igen. Tacksam för svar

Postat: tis dec 11, 2018 8:41 pm
av Catling
Händer det varje gång?

Postat: tis dec 11, 2018 8:56 pm
av Jimmy86
Sitter givaren till yttertemp i spegeln?

Postat: ons dec 12, 2018 12:55 pm
av magnus.s
Ja det händer varje gång och givaren sitter i spegeln enligt Fordverkstan. Jag testade att dra ut kontakten till spegeln och då visas inget på panelen endast --

Postat: ons dec 12, 2018 2:18 pm
av Jimmy86
Du har bytt komplett spegel eller bara glaset?

Postat: ons dec 12, 2018 5:43 pm
av magnus.s
Hela spegeln är bytt.

Re: yttertemperatur visar fel efter byte högerspegel - focus

Postat: tis mar 24, 2020 1:58 am
av Andersson
Har fått samma problem på min 2011 focus efter byte av höger spegel , någon som har tips om vad problemet är ?
Mvh Maths

Re: yttertemperatur visar fel efter byte högerspegel - focus

Postat: tis mar 24, 2020 7:48 am
av nyford
Utan att veta några detaljer om placering m.m här så är det så att själva givaren är ett motstånd som ändrar Ohmvärde efter temperaturen. Så om man får fel värde och det är ett stabilt värde, alltså visar lika mycket fel i alla mättillfällen så är det fel motstånd som har använts. Det betyder inte att det är trasigt, det är bara så att motståndet ger inte det värdet som styrdatorn förväntar sig skall komma vid t.ex 5° C. Någonstans, i spegeln eller i styrdatorn har man bestämt att vid -10° skall Ohmvärdet vara X Ohm, vid 0°skall det vara Y Ohm och vid +10°skall det vara Z Ohm och så vidare...
Det kan handla om en programmering i styrdatorn eller rättare sagt, en kalibrering så att dom olika Ohmvärdena svarar till rätt temperaturvärde. Någonstans finns det säkert uppgifter på detta, men var?

Ett tillägg i sammanhanget: Det finns en uppsjö av sådana här motstånd med olika mätvärden och det finns även olika funktioner, dom som minskar Ohmvärdet vid varmare temperatur och tvärtom, ökar Ohmvärdet vid varmare temperatur. NTC och PTC-motstånd.

Re: yttertemperatur visar fel efter byte högerspegel - focus

Postat: ons mar 25, 2020 7:54 am
av RickardEM
Enligt Ford så ska den nya sensor kalibrera sig själv om man kör bilen.
The factory calibration requires the vehicle to be driven continuously for 120 seconds above 32 km/h (20 MPH) for the OAT to update. The OAT update process will begin, but it may take several additional minutes to match the outside temperature.

NOTE: If the vehicle speed drops below 32 km/h (20 mph) before the outside air temperature display in the IPC begins to update, the PCM logic resets and the time starts over.
\Rickard

Re: yttertemperatur visar fel efter byte högerspegel - focus

Postat: ons mar 25, 2020 10:51 am
av nyford
OK! Intressant att veta. Jag som har en årsmodell -20 borde då ha dena funktionen. Men jag har å andra sidan inga problem med någon felvisning.
Tråden är mer än två år gammal och TS och den senaste frågeställaren (häromdagen) har varsin årsmodell -11. Hade man infört denna självkalibreringen redan då?
Kanske ett läge för att verkstaden får kolla upp om allt är rätt tänkt?