Extraljus var tar jag styrström?

Allt om Fords modeller C-MAX, Focus och Kuga.
Användarvisningsbild
stefan.karlström
Nybörjare
Inlägg: 1
Blev medlem: mån aug 24, 2020 7:23 pm
Namn:

Extraljus var tar jag styrström?

Inlägg av stefan.karlström »

Hej!
Jag har en ford kuga 2010 som jag ska montera extraljus på. Är det någon som har ett kretsschema för lamporna? Någon som vet vilken färg eller vilket nummer det är på kabeln som går till helljuset?

Tags:

Arlof
Erfaren
Inlägg: 66
Blev medlem: lör jun 20, 2020 6:26 pm
Namn: Olof M
Kör: Ford Fiesta 1.6 TDCI -12
Ford Focus 1.8 Flexifuel -06
Ort: Ängelholm

Re: Extraljus var tar jag styrström?

Inlägg av Arlof »

Jag hade kretsschemat till min focus när jag kopplade 7-polskontakt till släpet. Det stämde inte alls kan jag säga, möjligen för att kretsschemat var gjort för den brittiska varianten. Jag rekommenderar istället att du demonterar en framlykta och testar med multimeter vilken sladd som är till helljuset. Sen kan du följa färgen om du nu ska koppla på nån annanstans.

nyford
Erfaren
Inlägg: 93
Blev medlem: sön jul 14, 2019 9:25 am
Namn: Anders Koch
Kör: Ford Kuga E85
Ort: Alstermo

Re: Extraljus var tar jag styrström?

Inlägg av nyford »

Jag vet inte hur det är i dagens bilar, men i dom äldre gällde ju Bosch-nummer. Det fanns alltså ett "tabellnummer" på alla elektriska funktioner. Och just helljus hette (heter ?) 56a. Ofta var det ju flatstift på anslutningar och strömställare. Då visste man att allt som var märkt 56a hörde till helljuset. I vissa fall kunde även kablarna vara märkta efter samma nummertabell. Det finns över 100 nummer för olika funktioner, men i dagens bilar med digitalteknik och CAN-bussar kanske det har blivit inaktuellt? Men en tabell går säkert att Googla fram på internet.

Alltså 56a till helljus. 56b blir då helt logiskt halvljus. Och spänningsmatningen till dessa två heter bara 56. Ganska enkelt! Man kunde sina saker redan förr i tiden, och den här Robert Bosch i Tyskland var nog en av dom skarpare ingenjörerna.

Skriv svar