Sida 1 av 1

AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: tis apr 20, 2021 8:07 am
av Jappe72
Upptäckte till min förvåning och lite av en förklaring till varför inte ac:n hoppar igång. Jag bytte olja nyss på bilen inför besiktningen och såg då att den korta remmen mellan vevaxeln och ac kompressorn var borta. Har beställt en ny rem och hoppas att det räcker.

Men nu till min fråga. Det står att det rekommenderas specialverktyg: VKN 300.

Kan man lyckas kränga på den remmen utan detta verktyg eller?

Re: AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: fre maj 07, 2021 3:48 am
av Peter H
Liite gammal tråd,, men i alla fall vet man om att AC:en tidigare fungerade så kan den remmen gått en naturlig död tillmötes, annars är det 50/50 om dess historia inte är känd. Där ofta annars finns orsak att den saknas, tex att magnetkopplingen havererat och man inte sett anledning att kosta på AC systemet.

Men oavsett bör man först tillse att AC kompressorns löphjul iaf roterar fritt som utan oljud och glapp!

Du nämner inte vilken motor det gäller men vanligen fungerar det med standardverktyg att byta dessa remmar, även om i vissa fall kan kräva viss form av uppfinningsrikedom,,, första gången trots 35 år som bilmek, såg just detta verktyg men detta skulle iaf jag lätt kunna klara mig utan! ;)

Re: AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: fre maj 07, 2021 11:18 pm
av Jappe72
Har undersökt kompressorn mera nu och hela magnetkopplingen är glapp och skramlig, förstår nu varför det inte fanns någon rem. Är det enkelt o byta magnetkoppling. Motorn är en 1.8 120hk.

Skulle det kanske fungera och köpa den här o byta?

https://www.autodoc.se/aks-dasis/13809698

Re: AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: lör maj 08, 2021 2:43 pm
av Peter H
Jo misstänkte det med och brukar med vara det vanliga då AC remmen "försvunnit",,, Men visst och har med bytt ett antal sådana magnetkopplingar, ett vanligen rätt enkel operation utan att kylmedia osv behöver påverkas!

Tips kan med först kolla att det finns kylmedia i dess system, så det inte blir än mera kostsamt! Testa i så fall att skruva av Lågtrycksventilens skyddshatt och dutta lite snabbt med en liten mejsel att det pyser till! Gör det så,, så är du att gratulera!

Re: AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: lör maj 08, 2021 5:47 pm
av Jappe72
Ska kolla först då att det finns lite "pys" kvar i systemet isåfall beställer jag en sån och testar o byter


*Uppdatering tyvärr inget köldmedel kvar i systemet längre och jag har ingen aning om hur länge det har varit så, börjar seriöst tröttna på den här bilen.

Re: AC-Kompressorrem C-max 2004

Postat: tor maj 13, 2021 1:28 pm
av Peter H
Ok,, ja det är en av grundkraven att visst grundtryck bör finnas och troligt är det punkterat, där det vanligen brukar vara kondensorn som lämnat jordelivet.
Alltså kylaren som sitter framför motorns lite större kylare.

Man får där överväga om det är värt kosta på den då och låta tryckprova AC systemet och verkligen konstatera defekt kondensor, sedan om man byter den själv eller låter verkstad göra jobbet och sedan seriöst tryckprova och återfylla systemet.
Inte helt gratis som vanligt med just AC system,,,, :((