Mondeo (-95) där gasen slutar fungera?

Allt om Fords modeller Edge, Mondeo, Galaxy & S-Max.
magfo

Mondeo (-95) där gasen slutar fungera?

Inlägg av magfo »

Som i rubriken så har jag en Mondeo (-95, 4x4, 2,0i) som börjat krångla. Den senaste veckan har den vid ett par tillfällen "tappat gasen". Det händer inget när du trycker ner gasen, fast bilen går som den ska på tomgången. Det felet har dykt upp för första gången för en vecka sedan och alltså nu inträffat ett par gånger.

Har ett ganska tydligt mönster, där felet har dykt upp efter att bilen körts en liten bit. Säg att den startats och har gått i ca 1-2 minuter, sedan dör gasen. Vid två tillfällen har den "vaknat" tämligen direkt efter, medan det vid två tillfällen har tagit ca 15-20 minuter innan den går som den ska igen.

När den väl går så går den precis som vanligt. Oftast när vi kört har inget varit fel. Men så ibland så kärvar den. Jag märker inget speciellt när den inte fungerar, utan tomgång går som den ska och jag (okunnig) märker inget speciellt oljud från motorrummet eller annat. Går då att stoppa/starta bilen utan att man märker någon skillnad. När väl felet försvinner så hörs/märks inget speciellt, utan helt plötsligt så går den som den ska igen. Har "gått igång" både med motorn igång och med bilen avstängd.

Någon som har någon bra idé för vad jag bör kontrollera/vad som kan tänkas vara fel?

Tags:

lanneman
Erfaren
Inlägg: 23
Blev medlem: tis feb 05, 2008 9:43 pm
Namn: Jan Landstedt
Kör: Mondeo 4x4 Si kombicoupé -95, Mondeo 4x4 clx kombi -95, Mondeo RS kombi.
Ort: Timrå

Min också

Inlägg av lanneman »

Jag har en -95 mondeo 4x4 Si 2,0i och råkade ut för exakt samma sak för två veckor sen. Startade den och gasen funkade inte, efter att den stått och gått ca 10-15 minuter så funka den som vanligt. Samtidigt lyste varningslampan som varnar för urkopplad antispinn, den lyste även när gasen funkade igen. Efter en halvmil stängde jag av och startade om och då funkade den som vanligt. Det var ett riktigt regnväder den dan så jag misstänker att det kommit in fukt någonstans som torkade upp när den blev lite varm. Jag har inte hittat nåt fel, men man vet ju inte ens vart man skall börja leta. Hoppas nån har en idé, inte ett fel man vill få om man är ute på långtur.

Användarvisningsbild
RickardEM
Legend
Inlägg: 6104
Blev medlem: lör aug 23, 2003 10:00 am
Namn: Rickard Ribbing
Kör: Ka -97, Transit -98 & 01, Kuga -12, Taunus -66, Fiesta -77 & 16, Granada -84, Escort -84
Ort: Gyttorp
Medlemsnummer: 56

Inlägg av RickardEM »

Det låter som det är antispinnen som krånglar. Gasvajern går bara halvvägs till enheten för antispinnen, sedan sköter den resten (eller inte i det här fallet då).
Brukar vara ett rätt så vanligt fel tyvärr.

\Rickard

magfo

Inlägg av magfo »

Åhå. Något sätt att komma runt? Dvs. går bilen som den ska om man kopplar ur antispinn-funktionen?

Hur kollar man om det är det, och vad skulle det i sådana fall röra sig om för kostnad om det är det som är fel?

Svennas
Veteran
Inlägg: 655
Blev medlem: sön dec 30, 2007 2:38 pm
Namn: Danne S
Kör: inte Ford just nu
Ort: Linköping

Inlägg av Svennas »

Det absolut vanligaste på gamla mondeo med dom symptomen är att antispinn-systemet inte fungerar som det ska. Man kan då känna ett motstånd i gaspedalen när man försöker trycka ner den.

Från gaspedalen löper gasvajern direkt till antispinn-modulen (alltså inte till gasspjället). Inne i antispinn-modulen finns en mekanism med tillhörande reglermotor. Från mekanismen går sedan gasvajern till gasspjället.
Vid fel på antispinn-modulen brukar det bli så att antispinnmodulen hindrar rörelsen från gaspedal till gasspjället. Motorn går då bra på tomgång, men när gaspedalen trycks ner rör sig gasvajern till antispinn-modulen men rörelsen kommer inte längre (gasspjället förblir stängt). Antispinnmodulen sitter vid höger stråklkastare och du kan se att det går två vajrar till den. En till gaspedalen och en till gasspjället.

Jag som jobbar på en Ford-åf har sett många gamla Mondeo med trasiga antispinnmoduler, så det är inte speciellt ovanligt......

Kolla som sagt om du har ett motstånd i gaspedalen när problemet uppstår (det är inte säkert att antispinnvarningslampan tänds).

Skriv svar