Ford Mondeo 95 som inte startar. Elfel

Allt om Fords modeller Edge, Mondeo, Galaxy & S-Max.
nugget2000

Ford Mondeo 95 som inte startar. Elfel

Inlägg av nugget2000 »

Hej

Jag är en nybörjare på att mecka och älskar min fina Mondeo.

Jag blev för ett tag sedan påkörd när den var parkerad vilket har tagit tid för att får den reparerad. Därför har den stått i princip stilla i 6 månader.
Jag har dock laddat batteriet och kört den till mecken då och då, helt utan problem.

Nu tänkte jag besiktiga, men då startar den inte längre och hoppas någon kan ge mig tips.

Imorse satte jag i ett nyladdat batteri, kontrollerade att anslutningarna satt ordentligt och försökte starta.
När jag vred om nyckeln så fick instrumentpanelen liv, fläkten gick igång, lysena tändes etc men lamporna såg lite svaga ut och det var inte ett konstant sken. Jag lät nyckeln sitta kvar i tändningsläge och kollade motorn, då märkte jag att det lät från säkringsdosan. En av de stora säkringarna (r5) burrade konstigt. Jag provade då att ta bort denna för felsökningens skull.
Då fick jag ett fast, klart sken på instrumentpanelen. Det luriga nu var att när jag vred om nyckeln så hörde jag ett ljud som lät som ett högtalar skrap och drag. Jag kopplade ur stereon eftersom jag trodde det var den som givit upp.
Men det låter fortfarande likadant. Varje gång jag ansträngde elsystemet så lät detta skrapande och konstiga ljud (svårt att beskriva).
T.ex. om jag slår på helsljuset så låter det, någonstans ifrån mittpanelen, typ där nyckeln är. Samtidigt så vissnar lamporna på instrumentpanelen tills jag släppt helljuset igen. Finns det någon högtalare där och i så fall vad har den för funktion? Om det inte är en högtalare, kan ett elfel låta som när man skickar på lite ström i en högtalare.
Det låter verkligen inte bra och det måste ju vara någon typ av elfel, jag vet dock inte riktigt var och hur jag ska börja felsöka.

Någon som kan ge tips eller rent av haft samma problem?

Tags: