Sida 1 av 1

Känslan att ABS "går in" även vid låg hastighet och lugn inbromsning. Hjälp?

Postat: sön sep 01, 2013 8:42 pm
av Likadale
Var gång jag startar bilen och kör iväg så beter sig bromsarna konstigt första tiden. Fast jag håller en låg hastighet och det inte är halt väglag så känns/låter det som om att jag bromsar på t.ex snö/is och ABS:en får gå in. Detta brukar oftast släppa efter en stund men är tillbaka nästa gång igen. Har provat att inte använda parkeringsbromsen utan bara lägga den i växel vid parkering men den har ändå betett sig likadant.

Bilen i fråga är en Mondeo V6 från 2002.

Någon med erfarenhet av detta?

mvh Daniel

Postat: mån sep 02, 2013 7:13 pm
av gunnilse
Lite lotteri detta man jag hade liknande bekymmer då kärvade en kolv i ett ok samt demonterade samtliga klossar å städa rent sen funka de bra..
Trycket blev väl för högt i systemet å ABS gick in//Thomas

Postat: sön sep 08, 2013 6:29 pm
av Likadale
Får bumpa inlägget lite med mer info. Har haft bilen hos en bekant som brukar skruva med bilar. Han kan inte hitta vad det är som felar. Han tycker att ljudet kommer från höger framhjul någonstans och det låter som om allting är typ löst när man bromsar. Har kollat bromsar och allt och allt och allt sitter precis som det ska. Även bytt Abs-sensorn om den skulle kunna ställa till något.
Kör man en kvart med bilen så brukar ljudet försvinna men kommer sen tillbaka igen nästa gång man startar bilen..

Postat: mån sep 09, 2013 4:20 pm
av Peter H
Helskumt fenomen detta men det såg med helt okey där vid högerhjulet med?

Känner dock bara till fenomenet av liknande symtom från en gamman Vectra jag en gång skruvade mycket med.
Som uppförde sig likadant och på den var det en ventil i ABS enheten som gett upp. Där bromsarna blev som vanligt då man gjorde enheten strömlös.

Postat: mån sep 09, 2013 6:44 pm
av Likadale
Han hittade inga fel, inte heller på högra framhjulet där ljudet verkar komma ifrån. Ska försöka hitta vilken säkring det är som går till Abs-modulen och se om felet kvarstår om jag tar ur säkringen till den.

Postat: sön dec 01, 2013 5:28 pm
av Likadale
Tänkte göra en liten update eftersom det var ett tag sedan nu..
Har fort inte fått rätt på problemet ännu.

* Bromsar är bytta så ingen vajsing med dom
* ABS-givaren höger fram är bytt utan att det blev bättre.
* Kopplar man bort ABS-givaren höger fram så försvinner fenomenet men då lyser så klart den gula varningslampan i instrumentpanelen?

Kan det vara så att den nya ABS-givaren är kass "från fabrik"? Har ej testat med en annan givare ännu än denna nya som sitter där nu..

Postat: mån dec 02, 2013 6:14 am
av getsome
Kopplar du ur givaren så stänger du av ABS systemet , troligtvis är det hydralenheten (hela ABS dosan) som gett upp , är givaren kass så hade du fått en gul lampa så givaren är troligtvis hel.

Postat: mån dec 02, 2013 7:02 am
av meanxpress
kan vara nån av magneterna i lagren som håller på att ge sej,den är inte glapp i bakhjulen??el för oväsen som ändrar sej när du åker i typ 50 och svänger hö och vä??hjullager bak är standard på dom

Postat: mån dec 02, 2013 7:23 am
av Likadale
Det konstiga är att problemet uppstod efter att abs-givaren fram byttes. Den gula varningslampan lös och inkoppling till dator visade att det var abs-givaren höger fram som gett upp. Sen uppstod oljudet efter att en ny givare satts dit, och försvinner då givaren kopplas bort.

Postat: mån dec 02, 2013 1:01 pm
av getsome
Givaren kan vara halvkass = bilen tror att hö hjulet snurrar fortare/långsammare än vänster och ger dig detta felet , kan också som påpekades vara magnetremsan i lagret som är kass. Prova med en annan givare först och hjälper inte detta så är det antigen lager eller hydralenheten. Vill du leta på skroten så är det samma givare på V50/S40N och C30

Postat: tis dec 03, 2013 9:47 am
av Likadale
getsome skrev:Givaren kan vara halvkass = bilen tror att hö hjulet snurrar fortare/långsammare än vänster och ger dig detta felet , kan också som påpekades vara magnetremsan i lagret som är kass. Prova med en annan givare först och hjälper inte detta så är det antigen lager eller hydralenheten. Vill du leta på skroten så är det samma givare på V50/S40N och C30
Nu när du nämner det så är nog ljudet som uppkommer väldigt lik det ljud som uppkommer när antisladdsystemet går in på något hjul. Även känslan i bromspedalen. Ska köpa ny absgivare igen och testa med det.