Sida 1 av 1

S-max 2,0 TDCI varvtalet vandrar vid jämn hastighet

Postat: mån mar 02, 2020 10:22 am
av Bayerleiner
Hej! Ny på forumet, har haft min s-max i princip helt bekymmersfritt sedan den var ny, förutom drivaxeldamasker av usel kvalitet. Men nu har jag ett problem så nu hittade jag hit :)

Problemet yttrar sig i att varvtalet varierar något (c:a +/- 50 RPM) vid jämn hastighet med farthållaren på och låg belastning på motorn (50-90 km/h). Man känner också hur bilen rycker ytterst lite som när man åker med den typen av förare som gillar att gasa/släppa på gasen hela tiden.

Växlarna hoppar i bra, men jag tycker också att den är lite mystisk vid uppväxling mellan 2:an och 3:an t.ex. (Powershift). Varvet vandrar då också lite upp och ner innan det stabiliseras på den nya nivån efter uppväxling.

Några idéer var jag ska börja felsökningen? Är en van mekaniker men har inte jobbat med så här moderna bilar...

Bilen är en S-max 2,0 TDCI, Powershift automat, Årsmodell 2014. Gått 8500 mil snart.

Re: S-max 2,0 TDCI varvtalet vandrar vid jämn hastighet

Postat: mån mar 02, 2020 5:16 pm
av randal
Jag har samma sak med min smax 2010, 163hk med powershift, ca 20000 mil. Jag var inne och frågade hos åf och då nämndes det att powershift har en givare som ger det felet. Det gällde visst främst tidiga powershift.
Det ska vara ofarligt att köra med men det känns inte så bra för lådan att den växlar när man ligger på jämn fart.

För min är symptomen mellan ca 60-100 när man ligger i jämn hastighet så växlar den, eller det låter skumt iaf och då ser man att var räknaren tillfälligt dippar ca 50 varv.

Jag följer detta. Nyfiken att höra om fler har samma fel och vad man har gjort för att lösa det.

Re: S-max 2,0 TDCI varvtalet vandrar vid jämn hastighet

Postat: ons jul 15, 2020 1:16 pm
av Bayerleiner
Det verkar som att det kan vara problem med givare när oljan blir smutsig. Jag bytte olja och filter i växellådan och problemet är borta. Det var 3 år och 4000 mil sedan senaste bytet, men vi kör mest korta sträckor så då kanske man ska byta oftare? Satsar nog på två-årsintervaller framöver, det var inte så besvärligt att byta oljan.