Sida 1 av 2

Turbokonverteringsguiden för Pinto

Postat: tor aug 19, 2004 6:23 am
av therealpinto
Hej

Jag har uppdaterad turbokonverteringsguiden för Pinto litegrann och nu börjar så många efterfråga den att det är jobbigt att maila iväg filer kors och tvärs.

Därför tänkte jag ladda upp den som bilaga här, så kan de som vill ta ned den. Kanske ska tråden flyttas kopieras till FAQ också om det är nån som tycker att det är intressant...

Guiden är en översikt för sansade effekter, det är inte en patentlösning som är "bäst" (man kan göra på andra sätt), den speglar mina erfarenheter. Efter 5 år och några tusen mil är det kanske inte fy skam ändå.

Edit: Kompletterat med skiss för inkoppling (elektriskt) av extraspridare.

/Gustaf

Postat: tor aug 19, 2004 6:55 am
av Mikael S
Lägg den som Sticky.Föresten får jag lägga upp den på min sida?

Postat: tor aug 19, 2004 7:06 am
av therealpinto
Hej

Länka hit istället så kan jag uppdatera på ett enda ställe om jag får för mig att komplettera.

Sticky kan vara bra kanske...

/Gustaf

Postat: tor aug 19, 2004 3:06 pm
av Big Al
jag rekommenderar den starkt iaf!

Postat: ons nov 17, 2004 3:01 pm
av cossie_storm
Takker Gustaf. Brukte den når jeg konverterte :starter:

Postat: mån jan 31, 2005 12:34 pm
av boyinblue
Härligt!!
Jag skulle nog till och med kunna greja det där med lite hjälp tack vare den utförliga guiden.
Tror dock att svetningen av det speciella grenröret sätter käppar i hjulen! :(
Kan inte svets...

Postat: fre apr 08, 2005 9:28 pm
av Cossytobbe
Hur gör man för att ladda hem din turboguide?.. Har provet allt men inte lyckats.. Kan man få be om lite hjälp?.. Mvh Cossytobbe

Postat: lör apr 09, 2005 5:33 am
av therealpinto
Om du klickar på "Turbopinto.zip" under "Attached files" ovan, ska nedladdningen starta.

Funkar det inte?

/Gustaf

turbokonvertera sierra v6

Postat: tor apr 27, 2006 2:22 pm
av lewander
kanske finns info här om det redan isåfall så ber jag om ursäkt. men det skulle vara kul att veta om det finns nån som har gjort eller vet hur man fixar en turbo på ford v6 och om det funkar bra. tack!

Postat: tor apr 27, 2006 2:29 pm
av Persson
lewander skrev:kanske finns info här om det redan isåfall så ber jag om ursäkt. men det skulle vara kul att veta om det finns nån som har gjort eller vet hur man fixar en turbo på ford v6 och om det funkar bra. tack!
Vilken sexa? 2,8 eller 2,9?

Är det ett tok budget bygge eller lite mer seriöst?

Postat: tor apr 27, 2006 2:41 pm
av lewander
2.9 från en xr4i. just nu så är det ett rent budget bygge i mitt huvud. ska förklara lite närmare. har fått tag i en ford fiesta 91 som har rasad v-låda, ingen ide att börja härja där.. så nu är planen att total strippa den och plocka in en komplett drivlina från en sierra xr4i med axlar och allt, turbofrågan var mest en hypotes. tänkte att om man nu lägger ner så pass mycket tid som jag antar att det kommer ta så kan man ju kanske passa att göra det ännu roligare. i budget frågan så, ja i nuläget ska allt hållas så budget som möjligt. men den ska ju för den delen inte vara nått rat som sitter ihop med silvertejp. just nu så letar jag fortfarande efter en sierra hittade en nere i sthlm men det känns lite väl långt, så har du koll på nått sånt också så hade det ju varit guld.tja!

Postat: tor apr 27, 2006 2:52 pm
av Persson
lewander skrev:2.9 från en xr4i. just nu så är det ett rent budget bygge i mitt huvud. ska förklara lite närmare. har fått tag i en ford fiesta 91 som har rasad v-låda, ingen ide att börja härja där.. så nu är planen att total strippa den och plocka in en komplett drivlina från en sierra xr4i med axlar och allt, turbofrågan var mest en hypotes. tänkte att om man nu lägger ner så pass mycket tid som jag antar att det kommer ta så kan man ju kanske passa att göra det ännu roligare. i budget frågan så, ja i nuläget ska allt hållas så budget som möjligt. men den ska ju för den delen inte vara nått rat som sitter ihop med silvertejp. just nu så letar jag fortfarande efter en sierra hittade en nere i sthlm men det känns lite väl långt, så har du koll på nått sånt också så hade det ju varit guld.tja!
Det är ingen omöjlighet att hålla hyffsad budget med MegaSquirt, grenrör å sånt kan man ju göra själv, fast ska du ha ner en 2,9a med drivlina å allt från en xr4 så ska du nog börja med att få igång bilen så först innan du planerar vidare:) Men det låter ju som en helskoj projekt! Såg att du va från "stan" också:D Välkommen!

Postat: tor apr 27, 2006 2:56 pm
av lewander
vilken bil menar du? fiestan eller sierran. jepp från stan är man. bor i åre nu men flyttar hem till sommaren och blir arbetslös..haha

Postat: tor apr 27, 2006 2:56 pm
av lewander
aha bortse från föregående jag läste lite fel..klantigt.

Postat: tor apr 27, 2006 5:43 pm
av therealpinto
Jag har varit med om att bygga turbo på sexa, olika varianter. Söker du på "Maverick" hittar du säkert en del godis.

Ett budgetbygge på 2.9 skulle jag lägga upp ungefär så här:
* Megasquirt (bygg på V 3.0-kort och styr TFI-tändningen direkt), satsa på spridare runt 200-300 cc/min så räcker soppan en bra bit
* Standard bottendel och komp om det räcker med runt 200-220 hk
* Använd en Holset HX30 eller 35 (eller liknande turbo), bygg nytt grenrör på högersidan och dra röret från motorns vänstersida i ett "u" bakom motorn, så båda bankerna laddar turbon
* Intercooler från Sierra Cosworth
* Koppling från Sierra Cosworth

Med noggrann mappning ska du kunna ladda runt 0,5 bar utan större problem och då ska du ha minst 200-220 säkra hästar. Du bör kunna dra ihop bygget för 10000kr om du handlar begagnad turbo, intercooler och koppling, och är bra på att leta andra saker billigt.

Läs turboguiden om Pinto för att få ett hum om hur en turboanläggning hänger ihop. Men det är ingen idé (enligt min mening) att bygga med 2.9 originalsprut, det funkar inte bra med överladdning.

/Gustaf