Sida 1 av 1

Sierra A4LD automatlåda.

Postat: lör jul 28, 2012 12:52 pm
av Forden56
Tja.
Har en Ford sierra som en gammal dam har ägt innan mig alltid välservad på ford har gått 9.545 mil.
Nu till problemet... den växlar inte upp till 4 ans växel.

Vacuumslangen är hel likaså den som vacuumslangen är kopplad till,oljan är nybytad, någon sade att man skulle spånna banden i lådan ?

Tacksam för svar,

Postat: tis sep 04, 2012 2:57 pm
av Granworth
hej.
vad heter din låda ?? är det en a4ld ... och litet e" ??

Har haft samma problem på min 94 cossie 24v ,

Då min låda har kontakt med min motorbox (EEC 4 ) så har jag konstaterat att 1, magnet ventilerna i lådan kan vara sönder eller 2. eec 4 boxen är i sönder .:confused:

Provade med att mata dessa magnet ventiler med direktström och ja ..... "lock upp " dvs. momentomvandlaren/turbinen låstes men fick ej 4 steget eller överväxel att "gå i " .....

Således blev det till att kolla felkoder i boxen och då fick jag reda på felkod 566 = överväxelmagneten och 629 momentomvandlaren inte ville som dom skulle.....:mad:

Vet nu att boxen är hel och/men lådan/magnetventil för överväxel är sönder/vill inte.....

Har tröttnat på detta och att lådan skulle renoveras för ca. 13000 papp finns inte (jag menar helrenovering ink. allt )...

Så jag byggar om till manuellt.....*drool*

hoppas att detta kan hjälpa annars hör av dig igen ...

mvh Granworth :)

Postat: tis sep 04, 2012 3:07 pm
av Granworth
Hej igen.

kolla även min tråd " scorpio cossie 94" för lite mer info...

mvh g

Postat: tis sep 04, 2012 6:19 pm
av fordmaffian
Granworth skrev:hej.
vad heter din låda ?? är det en a4ld ... och litet e" ??

Har haft samma problem på min 94 cossie 24v ,

Då min låda har kontakt med min motorbox (EEC 4 ) så har jag konstaterat att 1, magnet ventilerna i lådan kan vara sönder eller 2. eec 4 boxen är i sönder .:confused:

Provade med att mata dessa magnet ventiler med direktström och ja ..... "lock upp " dvs. momentomvandlaren/turbinen låstes men fick ej 4 steget eller överväxel att "gå i " .....

Således blev det till att kolla felkoder i boxen och då fick jag reda på felkod 566 = överväxelmagneten och 629 momentomvandlaren inte ville som dom skulle.....:mad:

Vet nu att boxen är hel och/men lådan/magnetventil för överväxel är sönder/vill inte.....

Har tröttnat på detta och att lådan skulle renoveras för ca. 13000 papp finns inte (jag menar helrenovering ink. allt )...

Så jag byggar om till manuellt.....*drool*

hoppas att detta kan hjälpa annars hör av dig igen ...

mvh Granworth :)

Den gamla automat lådan har inget e alltså A4LDe ( elektronisk styrning) utan den är hel mekanisk ( A4LD ), sen har vi C3 lådan som satt i granada vilket också är mekanisk. den mekaniska lådan växlar upp till 4 när rätt hastighet/vacuum har uppnåtts vid en nyare lådan vad jag fått förklarat ( A4LDe ) sköts detta av dator boxen till motorn.

Postat: sön sep 09, 2012 8:05 pm
av makimaa
Vanliga givarfel i A4LD(den utan elektronisk styrning) brukar vara bland annat spjällägesgivaren vid insuget som berättar för lådan hur mycket du gasar, fel info härifrån kan orsaka felaktiga eller uteblivna växlingar. Denna kan mätas upp för att utesluta fel där innan man skaffar en ny i onödan.
Motortempgivaren ska tydligen också ha något att säga till om vad gäller växlingar till fyran(kall motor = ingen fyra), dock är jag skeptisk till denna teori då många säger sig få i fyran omgående oavsett årstid vid kallstart, jag tycker det går väldigt fort för mig också för den delen.
Slutligen är hastighetsgivaren också ett vanligt fel, den sitter längst bak i växellådan och är väldigt lätt att byta, utan dess signal får den inte veta hastigheten och växlar därmed inte upp till fyran heller. Denna är dock ganska dyr och kan vara väldigt svår att få tag på som ny del, så att mäta upp denna med multimeter är också att rekommendera innan det byts något. Både volt- och pulsmätning gäller på denna!

Hade själv samma problem med min låda förra året och kom efter lång tids sökande, läsande och mätande fram till att det var sistnämnda givaren som felade, sedan bytet har den fungerat klanderfritt.

Postat: mån okt 15, 2012 7:34 pm
av Forden56
Tackar för alla era råd, har varit lite trött på bilen, men får väl ta tag i problemet igen.