kontakt sökes med personer som lagt SAAB motor i Sierra

Allt om Fords modeller Escort, Orion, Scorpio och Sierra.
SK Racing

Inlägg av SK Racing »

.

Tags:

Jimmy86
Veteran
Inlägg: 590
Blev medlem: ons jun 19, 2013 5:56 am
Namn: Jimmy S
Kör: Sierra
Ort: Kalmar
Medlemsnummer: 357

Inlägg av Jimmy86 »

Har inget direkt att komma med ang motorbytet, det får nån annan svara på. Men val av låda skulle jag fundera på. En typ 9a lär inte hålla länge. Min 95 aerobrukis ger 350nm vid 1800 varv som standard. Knäcker nog lådan rätt fort.

Vilken saabmotor hade du tänkt knöla ner?

Mvh Jimmy

Användarvisningsbild
therealpinto
Legend
Inlägg: 10228
Blev medlem: sön jul 27, 2003 9:08 pm
Namn: Gustaf Ulander
Kör: Capri Turbo, Capri, Cortina, Kuga, Focus, inte XR4x4 (snyft!)
Ort: Kåge, Norrland
Medlemsnummer: 37
Kontakt:

Inlägg av therealpinto »

Instämmer med Jimmy, det måste väl vara smartare att välja Opellådan som är bolt-on och dessutom underlättar om du tänkt regga bilen med Saabmotorn?

Gustaf
I'm on a NCHB diet. No Carb High Boost

Jimmy86
Veteran
Inlägg: 590
Blev medlem: ons jun 19, 2013 5:56 am
Namn: Jimmy S
Kör: Sierra
Ort: Kalmar
Medlemsnummer: 357

Inlägg av Jimmy86 »

Kollegan har plockat i en saab maskin i sin opel rekord. Han tar lite bilder och mailar mig så kan jag lägga upp dom här.

Det han sa är att du helst ska utgå från ett 9000 block då det finns fler fästhål på insugssidan. 9-5 och 9-3 saknar dom hålen. Han tyckte även som jag och gustav att du ska jaga tag i en opel r25/r28 (?) låda och bara ta ett 9-5 svänghjul så slipper du krabba med typ 9an. Dock håller ju inte den för några enorma effekter heller. Men den passar rakt av.

För övrigt har väl Saabchef här på forumet en Saabspis i sin sierra?

// Jimmy

Användarvisningsbild
Släggmek
Legend
Inlägg: 3382
Blev medlem: ons apr 12, 2006 8:26 am
Namn: Hasse B.
Kör: 1977 Taunus 1.6L (+ 1977 2.0, 1974 1600L, 1964 17M Super & ngr div)
Ort: Västernorrland

Inlägg av Släggmek »

Sen var det väl vikten då, som jag minns av att ha baxat runt dom som skrot :laughing: och dissikerat en handfull är de ena rejäla bojsänken. Men visst, billigt bustrim :). Man ska vad jag minns berättat av skrotarna undvika de första fyra årens motorer när det gäller 16-ventilarna och nog var det ofta topparna spruckit mellan ventilerna på de tidiga, godset gjordes bättre sedan och då är det bra tills oklart när i 9-3 allt gick åt h-e och motorerna plötsligt blev självförstörande i Mission Impossible-stil. Tar man en maskin ur en 9000CS eller dylik sen serie borde det vara riskfritt, flera ex-jobbarkompisar har bara nött och nött på såna. Fast nu har ju du redan hittat nån, hoppas den är rätt :). Skicket på turbon brukar kunna utrönas genom att några enkla trick: dra i impelleraxeln så ska den ha några (max ca 3 vad jag minns) milimeters axiellt spel och fjädra tillbaka om lagringen är okay. Inget radiellt spel ska gå att känna, men den ska snurra obehindrat och tyst och inte stanna för tidigt. Helst inga märken i vingarna, det kan vara eller senare bli sprickanvisningar. Är allt i motorn friskt ska den inte vara sotig utan roströd som fläkten i en villapannas oljebrännare.

Nu blir det repriser ur Kunskapspärmen och lite nytt: Bultmönster sägs finnas runt 20 eller så på hela personbilsmarknadens RWD-lådor som ständigt återkommer och en del har dubbla hål på transkåpan för att täcka fler motorer inom respektive bilmärke, så det kan löna att göra en mall och trava runt med på skroten.

Sen ankommer det förstås på allt annat som ingående axelns mått & splines och yadayadayada, men en gammal faktabit (inte faktoid? :Odd) är matchning mellan Opel Commodore (CIH-motor), Volvo 164 och första BMW 5-serien där BMW brukade få släppa sina lådor till Commodore GS/E som hade för klen original bottenstock. BMW:n hade i regel ZF (jag tror även Volvo 164E har sån) men effektstarka versioner kan ha den extra tåliga Getrag 5-vx som dock är sällsynt och dyr idag. Med tanke på att Opel-anknytningen leder till GM kanske nån BW/Tremec kan passa med reservation för ing. axeln. Saab har ju också en anknytning till Triumph som använde ursprungsmotorn de delade med 99:an (1700) i sin bakhjulsdrivna 70-tals sportsedan Toledo och vad jag förstår ska den också ha hamnat i sportbilen TR7 (a k a Wedge), lite överkurs som kanske kan leda nånstans in på eftermarknaden när det gäller kopplingar osv.

Apropå engelskt, är det ingen som funderat på Vauxhalls V6 som hittas i de gemenliga Nya 900/9-3? Jag var med och tog ur en sån när Saab dumpade sina krocktestbilar och sålde till en ingenjör som bakmonterade hela paketet inkl. framvagnen i ett hembygge, den blev klar och besiktad men hade vissa problem med styrsystemet var det sista jag hörde. I det fallet användes iaf att börja med original motorhärvan och inget mera.
"If it jams - force it! If it breaks - it needed replacing anyway!" (sett på verktygslåda :D )

Debatt; av latinets "de battere" - att slå sönder andra talares argument ;)

Användarvisningsbild
micke80
Veteran
Inlägg: 305
Blev medlem: mån nov 03, 2003 8:06 pm
Namn: Mikael F.
Kör: BMW E28, E39
Ort: Karlskrona

Inlägg av micke80 »

Du har väl inte missat detta bygget?

https://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=298761

Finns ju dessutom runt knuten (eller i samma kommun i alla fall). :p
Märkligt, förra ägaren försäkrade att det var en Toyota... :a_smil17:

Skriv svar