Diskussioner kring säsong 2009 och framtiden...

Har du frågor/funderingar rörande Ford Club Sweden och vårat Internetforum, så kan du få ditt svar här.
Focus RS
Legend
Inlägg: 10136
Blev medlem: ons sep 10, 2003 10:00 am
Namn: Per-Anders G
Kör: Ford
Ort: Karlstad
Medlemsnummer: 3

Diskussioner kring säsong 2009 och framtiden...

Inlägg av Focus RS »

C skrev:Hoppas det går ihop sig ekonomiskt, har ni haft funderingar på hur man ska marknadsföra klubben hårdare än tidigare år? Tror att för varje sattsad krona så kommer det många kronor in, att marknadsföra en idiel förrening är rätt tacksamt var gäller den ekvationen. :)

mvh Christian Lange
Skinkis skrev:Vet att detta kanske inte hör hemma i denna tråd, men i mina ögon har det jobbats ganska kraftigt denna säsong för att förbättra FCS ekonomi på diverse olika sätt. Har det inte gett resultat öht?

-Infört startavgift på bankörningar.
-Infört Donations-konto.
-Mer reklam än föregående år.

Tycker man ser Donations-stjärnor och medlemssymboler på var och varannan forumsmedlem, men det kanske bara är samma personer som postar överallt?

/Hampus Wallengren

Hej!

Som svar på några av de frågor som kommit fram i tråden Superstage 2010? så har jag spånat lite fritt kring säsong 2009 och framtiden. Det jag skriver är min personliga åsikt, som jag tror/hoppas att jag delar med många andra, både i och utanför klubbens styrelse.

På din fråga Christian kring marknadsföring så skulle jag vilja påstå att vi redan idag marknadsför vår klubb på ett bättre och framför allt mera kostnadseffektivt sätt än vi någonsin gjort tidigare. Den statistik som jag samlat på mig under året visar att det inte är här som skon klämmer. 2009 har varit mycket framgångsrikt rent publistiskt...

Vad har vi gjort för att synas under 2009?
 • Vår domän, fordclubsweden.se, har registrerats på ett flertal större online bilregistrer (t.ex Bilsport.se), samt finns länkade hos flera av våra samarbetspartners.
 • Fordclubsweden.se har idag ca 19.000-25.000 sidor indexerade hos Google (lite beroende på vilken server man kollar på).
 • Klubben kör regelbundet annonskampanj via Google Awords.
 • Jag själv försöker alltid att göra god reklam för vår klubb och vårat arbete runt omkring på Internet. Något som vi alla kan och bör hjälpas åt med!
 • Vi har tagit fram en klubbflyerför den som har lust att sprida information skriftligt om vår förening. Detta är något som tidigare efterfrågats, men som förmodligen använts i mycket begränsad omfattning (dessvärre).
Vad har det gett för resultat?
 • Fordclubsweden.se har dagligen 1.200-1.500 unika besökare (årshögsta 2009: 1703st) och 17.000-20.000 sidvisningar (årshögsta 2009: 25.359st).
 • Sökbarheten och träffsäkerheten på vår hemsida och forumets alla inlägg är bättre än någonsin då en hel del jobb lagts ner kring detta.
 • Under 2009 så har mer än 1.000 personer registrerat sig som användare på vårat forum. Av våra idag 4.981 registrerade användare så har 4.837st varit aktiva under 2008/2009 (vi rensar kontinuerligt bort inaktiva konton för att ha tillgång till så tillförlitlig statistik som möjligt).
 • Vår mycket omtalade Focus RS-tråd har använts av flera företag och tidningar som
 • källa/referens i olika sammanhang.
Vad kostar detta?
 • Bortsett från vår fritid, så har det i dagsläget inte kostat någonting, då våra annonskampanjer hitintills finansierats genom ”rabattkuponger”. ;)
Vad har inte gått enligt plan för 2009?
 • Ja, först och främst så har ju uppslutningen av medlemmar varit en stor besvikelse (se sedlemsstatestik nedan) under det gångna året. Personligen så tror jag detta beror på den vikande konjunkturen, folk har svårt att värdesätta oss och att ”gratis helt enkelt är godast”. Detta är något som alla ideella/entusiastföreningar lider av idag då konkurrensen från andra lokala och nationella bilforum är stenhård. Det är dock en stor besvikelse att mindre än 2,5% av forumets alla registrerade användare (vilket egentligen bör vara en mycket lägre siffra med tanke på alla gäster som använder vårat forum för informationshämtning) valt att stödja vår verksamhet under det gångna året.
 • För att motverka ovanstående problem så har vi kontinuerligt jobbat/lobbat för att få till ett samarbete med Ford och dess återförsäljare. Detta är enligt mig lösningen på många av våra "bekymmer" då ett samarbete med dem skulle kunna ge oss en medlemsförmån som alla har nytta av någon gång och som verkligen skulle göra det värt att bli medlem i vår klubb för. I dagsläget så är det krasst så att det vi kan erbjuda idag (banträffar, bilförsäkring, rabatter, projektforum etc.) inte är tillräckligt för att få folk att betala medlemsavgiften?! MEN tyvärr så har både Ford och dess återförsäljarförening's intresse för samarbete med oss varit minst sagt svalt, och särskilt nu när nya Focus RS:en är slutsåld. Varför vet jag tyvärr inte, då responsen varit i stort sett obefintlig och jag inte fått reda på vad som inte känns rätt?!
Hur ser 2010 ut?
 • Ja, om man ändå hade en kristallkula. Det skulle förenkla mina beslut och vardag en hel del. Jag ser så här på situationen/läget. Vi står vid ett vägskäl där vi kan välja en av tre vägar...
 1. Vi ”harvar” vidare som tidigare år, vilket skulle innebära att vi kanske kan trixa ihop en bansäsong med hjälp av lånade pengar. Ja, jag har själv legat ute med över 10kkr för att få igång klubben och det har varit precis samma visa varje år. ...och jag är inte ensam... *suck* :confused:
 2. Vi avvecklar klubben och all dess verksamhet och låter (eventuellt) istället hemsidan och forumet leva sitt eget liv. Detta skulle göra oss som en i mängden. Trist ja, men det skulle funka i alla fall...
 3. Något företag (ingen nämnd, ingen glömd...) ser nyttan av vår ideella förening och ser oss som goda ambassadörer för deras produkter och ger oss därför möjligheten att kunna erbjuda våra medlemmar det lilla extra som krävs för att växa och attrahera fler medlemmar.
 • För egen del så känns inte bullet 1 så lockande. Jag värderar min fritid högre än så. Bullet 2 funkar, men givetvis så måste/bör 3 vara vårat gemensamma mål för 2010. Detta val/beslut måste tas inom kort, då det börjar bli dags för att betala bokningsavgifter för uppbokade banor. Hörde jag någon säga kallelse till allmänt möte. Ja, det kan bli aktuellt innan årets slut...
Medlemsstatestik:
 • 2009: 125 medlemmar á 300 SEK = 37.500 SEK
 • 2008: 155 medlemmar á 300 SEK = 46.500 SEK
 • 2007: 187 medlemmar á 300 SEK = 56.100 SEK
 • 2006: 178 medlemmar
 • 2005: 183 medlemmar
 • 2004: 208 medlemmar
Till ovanstående siffror så vill jag poängtera att banhyrorna i Sverige har under de senaste åren skjutit i höjden och för 2009 så beräknas vår bansäsong kosta drygt 50.000 SEK. Jämför detta gärna med de 37.500 SEK som vi får in i medlemsavgift. Här är orsaken till att startavgiften infördes 2009 och som i sin tur dragit in ca 15.000 SEK under året. Till detta så tillkommer kostnader för webhotell, forum, domäner, bankkonton, bokföringsprogram, dekaler, medlemskort, årsmöte, grillfest etc. Summa sumarum så kommer det innebära att 2009 förhoppningsvis kommer att gå plus minus noll, alternativt begränsat minus, då allt är betalt. "Räddaren i nöden" till detta är våra annonser på forumet och de fria donationer som gjorts under året. Detta borde funka som svar på din fråga kring ekonomin Hampus...

My two :twocents:...

Tack för ordet!

/Per-Anders.

Användarvisningsbild
Skinkis
Legend
Inlägg: 4109
Blev medlem: mån jul 11, 2005 6:58 am
Namn: Hampus Wallengren
Kör: så det ryker!
Ort: Western Australia

Inlägg av Skinkis »

Det såg ju inte så ljust ut minst sagt.
Det var ju högst intressant att se hur medlemsstatistiken ser ut, trodde verkligen inte att det gick i negativ trend, utan snarare tvärt om.

Jag ser inte alternativ 2 som ett alternativ öht. Jag ser det som att man "ger upp" något som har potential att bli ruskigt bra. Jag har varit aktiv på detta forumet ett par år nu, och jag måste säga att stämningen har aldrig varit så bra som den är nu.
Mycket utav detta tror jag har att göra med att man har träffat folket som sitter bakom skärmarna i riktiga livet, både banträffar, vinter-cruising, sommar-cruising, go-kart körning osv. osv. Detta tycker jag har stärkt klubben mycket, vilket har märkts säsong 2008 och 2009.

Jag hoppas, och tror att om man bara kämpar lite till så kommer det strax att vända, skillnaden har varit minst sagt stor jämfört med föregående år.

Detta är ju information som man skulle se till att alla fick ta del utav, förhoppningsvis skulle detta kunna få folk att "lätta på plånboken" och betala medlemsavgiften som faktiskt är låg med tanke på vad man kan få i utbyte!

/H

Användarvisningsbild
Tralla
Veteran
Inlägg: 504
Blev medlem: tor nov 29, 2007 5:56 am
Namn: Tobias Elfström
Kör: Ford/Saab/Toyota/Peugeot
Ort: Skänninge
Medlemsnummer: 5

Inlägg av Tralla »

Skinkis skrev: Jag hoppas, och tror att om man bara kämpar lite till så kommer det strax att vända, skillnaden har varit minst sagt stor jämfört med föregående år.
Ja! Det är bara att hoppas att fler tänker som du Hampus men att de stannar i Sverige när de gör det... :cool:
Tobias Elfström - Evig nybörjare. :whistling

Ni hittar mig på banan med följande klubbar: FCS, STCS, LMS och 5100

Användarvisningsbild
C
Legend
Inlägg: 16519
Blev medlem: lör jul 26, 2003 10:00 am
Namn: Christian L
Kör: 458
Ort: Sverige

Inlägg av C »

Tack för att du tog dig tid att skriva allt det jag befarade. Återkommer med input när grödan grott lite i huvudet.

mvh C
Snabbare än Subarumicke i Superstsge.

X-ordis FMCS

Användarvisningsbild
Skinkis
Legend
Inlägg: 4109
Blev medlem: mån jul 11, 2005 6:58 am
Namn: Hampus Wallengren
Kör: så det ryker!
Ort: Western Australia

Inlägg av Skinkis »

Tralla skrev:Ja! Det är bara att hoppas att fler tänker som du Hampus men att de stannar i Sverige när de gör det... :cool:
Jag gör vad jag kan härifrån, både donator och medlem, dessutom gör jag reklam för er här nere ;)

Focus RS
Legend
Inlägg: 10136
Blev medlem: ons sep 10, 2003 10:00 am
Namn: Per-Anders G
Kör: Ford
Ort: Karlstad
Medlemsnummer: 3

Inlägg av Focus RS »

Skinkis:

- Bakgrunden till detta inlägg är just för att kunna ge en lite bättre inblick i vad som verkligen händer och pågår bakom kulisserna, samt väcka eventuella diskussioner till liv. Tanken är ju att så många som möjligt skall känna sig delaktiga i föreningens utveckling och veta vad vi har för mål och avsikt med det arbete vi gemensamt lägger ner på klubben.

Ja, Hampus du är ett föredöme. :notworthy Men vi saknar dig här hemma! :weeping: ;)

loop
Legend
Inlägg: 1313
Blev medlem: fre aug 22, 2003 10:00 am
Namn: Per F
Kör: Taunus, Falcon, Fiesta, Escort
Ort: Hässleholm

Inlägg av loop »

Jag skulle vilja förslå diskussioner med Cortinaklubben, Capriklubben, Taunus(finns det en eller ej?) om att köra samarbete på samtliga arrangemang 2010. Även ett gemensamt internetforum skulle vara trevligt, de andra två klubbarnas forum känns rätt torftiga.

procharger
Veteran
Inlägg: 244
Blev medlem: fre sep 19, 2008 12:17 pm
Namn: Pär Englund
Kör: Escort Cosworth chevrolet Bel air-55
Ort: Bollnäs
Kontakt:

Inlägg av procharger »

Trodde inte att det var så dåligt med clubbens ekonomi:banghead:
hoppas det lösere sig för allas skull
kanske skulle tillåta lite andra bilar tex ford bilar med andra motorer ger ju ett vist till skott i kassan kanske:confused:

lite off jag är medlem även i corvett clubben
695:- årsavg. 1600 medlemmar jösses vad pengar dom gubbarna slösar bort
"är mest en clubb för gamla gubbar"

Hoppas det löser sig Pär
Samarbets Partners

T-G Racing
Fixit transmisions
CP-S custom parts-service

Användarvisningsbild
Tyrann
Legend
Inlägg: 1678
Blev medlem: mån jul 28, 2003 10:00 am
Namn: Christian R
Kör: Escort Cosworth / Focus RS mk1 / Sierra V6 4*4
Ort: STHLM
Medlemsnummer: 7

Inlägg av Tyrann »

Är som sagt mkt tråkiga uppgifter att läsa...

Det som gör ont enda in i själen är alla dessa år då många har satsat ofantligt mkt tid för denna klubb för att sedan inse att det är så få som blir "riktiga" medlemmar och inte bara forum users...

Kom igen nu "snälla" en uppryckning och joina oss så att vi får till en fortsättning på denna klubb!
Sponsorer:
Pure Performance Factory
Spies Hecker
Södermalms Billackering
Enebybergs motorrenovering

Tack till mina sponsorer samt TG Racing

Focus RS
Legend
Inlägg: 10136
Blev medlem: ons sep 10, 2003 10:00 am
Namn: Per-Anders G
Kör: Ford
Ort: Karlstad
Medlemsnummer: 3

Inlägg av Focus RS »

loop:
- Jag är öppen för förslag. Bara det i sista ändan innebär en "win-win" situation för oss alla. Är det någon som har kolla på hur stora dessa är? Jag antar att det finns medlemmar "därifrån" som även hänger här...

procharger:
- Tack för ditt förslag! Ett sådant förslag måste dock "klubbas" igenom på ett årsmöte. Vi är ju en Fordklubb och vart går den gränsen?!

Tyrann:
- Ja, om man ställde medlemsavgiften i paritet med övriga kostnader/investeringar som görs på bilen där hemma i garaget så känns det nästan som ett fynd. Men vad vet jag... ;)

Användarvisningsbild
farsan
Legend
Inlägg: 4468
Blev medlem: tis aug 19, 2003 7:02 am
Namn: Andreas Schönemann
Kör: brandbil
Ort: Hunnebostrand
Medlemsnummer: 4

Inlägg av farsan »

Fattar inte att folk inte kan slanta upp 300 spänn???
Har hört från flera som inte tycker det är någon mening då de själva inte kör bana, men det är en av dom sämsta undanflykterna jag hört tror jag:rolleyes:

Har man inte råd att pröjsa den summan för medlemskapet i en klubb man "utnyttjar" för att sälja prylar, få svar på frågor, vinna nya bekantskaper osv, har man nog satsat lite fel, och bör satsa på bilar i skala 1:10 istället.
Se er om på internet och fundera lite vad ni får för 300 spänn?

//Andreas (som tycker medlemsavgiften är på tok för billig)
*Klanledare*

FIXIT Transmission
Hydraulic optimering
Vikens Maskin
Ma Composit & Plexiglas AB]
P-racing dash

Användarvisningsbild
Skinkis
Legend
Inlägg: 4109
Blev medlem: mån jul 11, 2005 6:58 am
Namn: Hampus Wallengren
Kör: så det ryker!
Ort: Western Australia

Inlägg av Skinkis »

Ser ju fortfarande att man bör "trycka" lite mer på erbjudnadet ang. försäkring, det betalar ju sig flera gånger om! Min premie gick från 16 000:- till strax under 2000:- helåret, detta är ju ett grymt erbjudande som man enbart är dum om man tackar nej till!

Syns denna diskussion för Icke-medlemmar också, eller enbart för betalande medlemmar?

Användarvisningsbild
farsan
Legend
Inlägg: 4468
Blev medlem: tis aug 19, 2003 7:02 am
Namn: Andreas Schönemann
Kör: brandbil
Ort: Hunnebostrand
Medlemsnummer: 4

Inlägg av farsan »

Skinkis skrev:Jag gör vad jag kan härifrån, både donator och medlem, dessutom gör jag reklam för er här nere ;)
Säg som det är, är mamma som är donator igentligen;)
*Klanledare*

FIXIT Transmission
Hydraulic optimering
Vikens Maskin
Ma Composit & Plexiglas AB]
P-racing dash

Användarvisningsbild
cossiehenke
Legend
Inlägg: 4251
Blev medlem: mån jul 28, 2003 10:00 am
Namn: Henrik Wikström
Kör: Japansk Premiumbil !
Ort: Sundsvall
Kontakt:

Inlägg av cossiehenke »

Skinkis skrev:Ser ju fortfarande att man bör "trycka" lite mer på erbjudnadet ang. försäkring, det betalar ju sig flera gånger om! Min premie gick från 16 000:- till strax under 2000:- helåret, detta är ju ett grymt erbjudande som man enbart är dum om man tackar nej till!

Syns denna diskussion för Icke-medlemmar också, eller enbart för betalande medlemmar?
Alla ser detta Skinkan!
Sen om alla läser här är en annan fråga. :Odd:

Måste nog hålla med Farsan i hans inlägg, man får otroligt mycket för dessa 300kr! Snacka om kunskapsbank vad gäller Fordbilar!

/ Henke
"Esox Lucius"

Användarvisningsbild
Baby blå
Legend
Inlägg: 3977
Blev medlem: tis aug 12, 2003 10:00 am
Namn: Martin R
Kör: Transit
Ort: Göteborg

Inlägg av Baby blå »

Jag ska lägga in en tanke i diskussionen.
Ni pratar på vad som ska komma till, åndras för o locka fram fler bet medlemmar.

- Ni har inte funderat på om det är något som skrämmer bort betalande medlemmar??
- Vad har ändrats sedan det betalande medlemsantalet började sjunka?
- Antalet registrerade medlemmar ökar varje år, men vad är det för medlemmar. Vad gör dom här, vad tillför dom, vad va det som gjorde att dom registrerade sig från början?

Som vanligt har jag mina teorier men dom håller jag för mig själv tills jag ser vart denna diskussionen tar vägen ;)

//
Martin

Skriv svar