Byte av bärarm - Fram - Mk2 (2005-2011)

Användarvisningsbild
FAQ
Veteran
Inlägg: 773
Blev medlem: lör nov 04, 2006 1:14 pm
Namn: FAQ
Kör: Allt
Ort: Forumet

Byte av bärarm - Fram - Mk2 (2005-2011)

Inlägg av FAQ »

Bärarm
Vid slitna bussningar i bärarmen eller om spindelleden behöver bytas är det lättast att byta ut hela bärarmen, det finns lösa bussningar och spindelleder att köpa men det brukar bli billigast i längden och framför allt minst jobb genom att byta ut hela bärarmen.
Då det behövs göras en hjulinställning efter bytet är det lika bra att byta bärarmen på båda sidor när man ändå håller på.
Det finns 2st storlekar på spindelleden att välja på så kontrollera vilken du har, 18mm var vanligt på de tidiga bilarna och runt 2006 gick man upp till 21mm på de flesta modellerna. Om du har originalbärarmen så kan du kolla på färgen på klämman runt spindeledens damask, 18mm är gul och 21mm är blå. Man mäter på den tjockaste delen på spindelledens kona.

Demontering
- Lossa hjulmuttrarna på den sida du ska byta bärarmen.

- Hissa upp bilen och stöd den på pallbockar, skruva bort hjulmuttrarna och ta bort hjulet.

- Om du byter på höger sida finns det (om har bilen Xenonstrålkastare) en nivågivare, lossa denna.

- Lossa muttern till styrleden, lossa leden från spindeln med en avdragare eller ett par välriktade slag på sidan av spindeln. Var försiktig så att du inte skadar damasken eller gängorna på styrleden. Om styrleden börjar snurra när du lossar muttern kan du hissa upp domkraften under den så att den.

- Lossa muttern till spindelleden, även här kan du ta hjälp av domkraften om den skulle börja snurra. En avdragare eller par slag mot spindel borde se till att leden släpper från spindeln.

- Tryck ner bärarmen och flytta fjäderbenet så att spindelleden går fri, tänk på att inte bryta för mycket i fjäderbenet så att du skadar dess topplagring.

- Lossa de 3 skruvarna som bärarmen till bilen, plocka sedan bort bärarmen. På vissa modeller sitter kompressorn till luftkonditioneringen ivägen när man ska ta bort den främre skruven på höger bärarm, man får lossa motorfästet och lyft motorn ett par centimeter för att få tillräcklig frigång.

Montering
- Montering sker i omvänd ordningsföljd, tänk på att dra moment på bärarmens skruvar när bilen står på backen och har rätt höjd för att bussningarna ska hamna i rätt läge.Moment
Bakre skruvar bärarm - 115Nm
Främre skruvar bärarm - 175Nm
Mutter spindelled - 70Nm
Nivågivare Xenonljus - 8Nm

Verktyg
Kulledsavdragare
Domkraft & pallbockar
Momentnyckel
Diverse hylsor och nycklar

Övrigt
Om du hittat några fel eller skulle vilja lägga till något till texten så PM'a moderatorn för denna forumsdel.

Tags:

Låst